Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Μόνο η DBRS μπορεί να βαθμολογήσει σε ΒΒ- την Ελλάδα το 2018 στις 2 Νοεμβρίου

Μόνο η DBRS μπορεί να βαθμολογήσει σε ΒΒ- την Ελλάδα το 2018 στις 2 Νοεμβρίου
Πάντως έχει αξία ότι ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης Standard and Poor’s έθεσε ως - ένα ακόμη - προαπαιτούμενο νέας αναβάθμισης και την μείωση των NPLs.
Από τους μεγάλους οίκους αξιολόγησης – πιστοληπτικής διαβάθμισης – η Ελλάδα δεν έχει να περιμένει πολλά και το κυριότερο μέσα στο 2018 αποκλείεται από Standand and Poor’s, Fitch και Moody’s να αναβαθμιστεί στην κλίμακα ΒΒ-.
Μόνο η DBRS o καναδικός οίκος είναι πιθανό να αναβαθμίσει την Ελλάδα στην κλίμακα ΒΒ- στις 2 Νοεμβρίου 2018 και εάν επιβεβαιωθεί αυτό το σενάριο θα πρόκειται για θετική εξέλιξη για την τιμολόγηση του χρέους και όχι της αγοράς ή των τραπεζών.
Αν και οι τράπεζες θα μπορούν να δανείζονται φθηνότερα ωστόσο για την ώρα οι καλυμμένες ομολογίες ή τα ομολογιακά tier 2 δεν είναι σε προτεραιότητα.
Με αφορμή την αναβάθμιση της Ελληνικής οικονομίας σε θετικό από ουδέτερο το outlook δηλαδή οι προοπτικές από τον αμερικανικό οίκο Standard and Poor’s στις 20 Ιουλίου – διατηρώντας την βαθμολογία σε Β+ ποια στάση θα κρατήσουν οι οίκοι αξιολόγησης ως προς την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδος;
Η Standard and Poor’s έχει αναβαθμίσει την Ελλάδα στην κλίμακα Β+ με θετικές τις προοπτικές και δεν αναμένεται νέα αναβάθμιση εντός του 2018.
Η Fitch στις 10 Αυγούστου 2018 θα αναβαθμίσει την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδος κατά 1 βαθμίδα σε Β+ από Β
Η Moody’s θα αξιολογήσει την ελληνική οικονομία στις 21 Σεπτεμβρίου.
Βαθμολογεί ήδη την Ελλάδα στην κλίμακα Β3 δηλαδή 2 βαθμίδες χαμηλότερα από την Standard and Poor’s και δεν είναι ιδιαίτερα πιθανό να αναβαθμίσει την Ελλάδα.
Ο καναδικός οίκος αξιολόγησης DBRS θα αναβαθμίσει την Ελλάδα στην κλίμακα ΒΒ- στις 2 Νοεμβρίου.
Ως γνωστό η μεγαλύτερη βαθμολογία μιας χώρας είναι αυτή που λαμβάνεται υπόψη από την ΕΚΤ και τις αγορές.
Γιατί όμως διστάζουν S&P, Fitch, Moody’s να αναβαθμίσουν την Ελλάδα στην κλίμακα ΒΒ-;
Η βαθμολογία ΒΒ- θα βγάλει την Ελλάδα από την κατηγορία υψηλού ρίσκου και θα κατατάξει τα ελληνικά ομόλογα στα μη επενδυτικά ομόλογα junk που αποτελεί τον προθάλαμο για το μεγάλο βήμα…δηλαδή την κατηγορία της πιστοληπτικής διαβάθμισης.
Με βάση ένα λογικό χρονοδιάγραμμα η Ελλάδα θα αποκτήσει βαθμολογία investment grade δηλαδή επενδυτική βαθμίδα το 2020 ενώ είναι σχεδόν αδύνατο να συμβεί το 2019.
Ο βασικός λόγος που οι ξένοι οίκοι πιστοληπτικής διαβάθμισης δεν αναβαθμίζουν την Ελλάδα επιθετικότητα είναι γιατί οι παρεμβάσεις για το χρέος δεν το καθιστούν βιώσιμο.
Μη βιώσιμο χρέος σε μακροπρόθεσμη βάση αποτελεί σοβαρό ανασταλτικό παράγοντα αναβάθμισης.
Ωστόσο η συνέπεια στις μεταρρυθμίσεις και η μεγάλη μείωση των NPLs στις τράπεζες μπορεί να αποτελέσουν καλές αιτίες για νέα αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδος.
Πάντως έχει αξία ότι ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης Standard and Poor’s έθεσε ως - ένα ακόμη - προαπαιτούμενο νέας αναβάθμισης και την μείωση των NPLs.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης