Η Γερμανία αίρει μέρος των αυστηρών κυρώσεων που είχε επιβάλει στην Τουρκία

Η Γερμανία αίρει μέρος των αυστηρών κυρώσεων που είχε επιβάλει στην Τουρκία
Το Βερολίνο προχωρά σε κατάργηση των περιορισμών στις κρατικές εγγυήσεις για συναλλαγές με την Τουρκία και σε μία ηπιότερη ταξιδιωτική οδηγία
Μέτρα για εξομάλυνση των γερμανοτουρκικών σχέσεων λαμβάνει το Βερολίνο.
Σε αυτά μεταξύ άλλων περιλαμβάνεται η κατάργηση των περιορισμών στις κρατικές εγγυήσεις για συναλλαγές με την Τουρκία και ηπιότερη ταξιδιωτική οδηγία του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών.
Σύμφωνα με τη Deutsche Welle, το γερμανικό υπουργείο Οικονομίας γνωστοποιεί  ότι δεν ισχύουν πλέον οι περιορισμοί που είχαν τεθεί στις εγγυήσεις του γερμανικού κράτους για εμπορικές συναλλαγές με την Τουρκία.
Μετά από συλλήψεις Γερμανών υπηκόων το Βερολίνο είχε αποφασίσει το 2017 να θέσει το ανώτατο όριο των αποκαλούμενων εγγυήσεων Hermes στα 1,5 δισ. ευρώ.
Με αυτές τις εγγυήσεις η Γερμανία προστατεύει γερμανικές εταιρείες από ζημιές στις συναλλαγές τους με το εξωτερικό.
Σε περίπτωση αποτυχίας το γερμανικό κράτος καλύπτει τις απώλειες.
Ωστόσο, επικριτές του μέτρου καταλόγιζαν στη γερμανική κυβέρνηση ότι το όριο του 1,5 δισ. ευρώ ήταν πολύ υψηλό, δεδομένου ότι οι εγγυήσεις Hermes που είχαν δοθεί το 2016 -χωρίς τις κυρώσεις για εξαγωγές προς την Τουρκία- κυμαίνονταν μόλις στο 1,1 δισ. ευρώ.
Το 2017, παρά την επιδείνωση των σχέσεων με την Άγκυρα, το γερμανικό κράτος έδωσε τελικά εγγυήσεις ύψους 1,458 δισ. ευρώ για εξαγωγές προς την Τουρκία.
Με άλλα λόγια, παρά τις κυρώσεις οι εγγυήσεις που δόθηκαν το 2017 ήταν κατά σχεδόν 40% υψηλότερες από το 2016.
«Σκάνδαλο» χαρακτηρίζει την απόφαση του υπουργείου Οικονομίας ο βουλευτής του κόμματος Die Linke και ειδικός σε θέματα Τουρκίας, Alexander Neu.
Η κατάσταση στη χώρα δεν έχει βελτιωθεί, δηλώνει ο ίδιος στην Frankfurter Allgemeine Zeitung, εκφράζοντας την υποψία πως το υπουργείο ενέδωσε σε πιέσεις εκπροσώπων της γερμανικής οικονομίας.


bankingnews.gr

BREAKING NEWS