Βρετανία: Με έκδοση απειλείται Τούρκος επιχειρηματίας που θεωρείται αντίπαλος του Erdogan

Βρετανία: Με έκδοση απειλείται Τούρκος επιχειρηματίας που θεωρείται αντίπαλος του Erdogan
Η ακροαματική διαδικασία για το ενδεχόμενο έκδοσής του έχει οριστεί για τον Σεπτέμβριο και θα διεξαχθεί από το δικαστήριο του Ουεστμίνστερ στο Λονδίνο
Ο Τούρκος επιχειρηματίας Akin Ipek που βαρύνεται με υποψίες ότι είναι προσκείμενος στον Fethullah Gulen, συνελήφθη στη Βρετανία και αναμένεται να οδηγηθεί ενώπιον δικαστηρίου για να εξεταστεί το ενδεχόμενο έκδοσής του, έγινε σήμερα (21/7) γνωστό από τις βρετανικές αρχές.
«Ο Ipek συνελήφθη σε σχέση με ένα αίτημα έκδοσής του από την Τουρκία» δήλωσε σήμερα στο Γαλλικό Πρακτορείο μια εκπρόσωπος τύπου του υπουργείου Εσωτερικών της Βρετανίας, του Home Office.
Η ακροαματική διαδικασία για το ενδεχόμενο έκδοσής του έχει οριστεί για τον Σεπτέμβριο και θα διεξαχθεί από το δικαστήριο του Ουεστμίνστερ στο Λονδίνο.
Σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, η σύλληψη έγινε στις 23 Μαΐου και ο Ipek κατόπιν αφέθηκε ελεύθερος με περιοριστικούς όρους.
Επιπλέον, σύμφωνα με την ίδια πηγή, ο Ipek, πρώην επικεφαλής της εταιρείας συμμετοχών Koza-Ipek, έφυγε από την Άγκυρα την 30η Αυγούστου του 2015 με ιδιωτικό τζετ για τη Βρετανία κι έκτοτε δεν επέστρεψε στην Τουρκία.
Ο Ipek θεωρείται ύποπτος ότι είναι στενός σύμμαχος του πρώην ιεροκήρυκα Gullen, που διευθύνει από τις ΗΠΑ ένα πανίσχυρο δίκτυο ΜΚΟ, ΜΜΕ και επιχειρήσεων, το οποίο οι τουρκικές αρχές έχουν χαρακτηρίσει «τρομοκρατική οργάνωση». Η Άγκυρα κατηγορεί τον Gullen ότι ενορχήστρωσε το αποτυχημένο πραξικόπημα του Ιουλίου του 2016.
Σύμφωνα με το Anadolu, ο Ipek διώκεται στο πλαίσιο μιας ευρείας διαδικασίας σε βάρος προσώπων που πρόσκεινται στον Gullen. Βρίσκεται αντιμέτωπος με δις ισόβια, για τις κατηγορίες της «απόπειρας ανατροπής της τουρκικής κυβέρνησης» και «παραβίασης του Συντάγματος», όπως επίσης και με ποινή κάθειρξης 132 ετών για τις κατηγορίες της «σύστασης και διοίκησης τρομοκρατικής οργάνωσης», της «πολιτικής και στρατιωτικής κατασκοπείας» και της «πλαστογραφίας επίσημων εγγράφων για λογαριασμό τρομοκρατικής οργάνωσης».
Τον Οκτώβριο του 2015, η τουρκική δικαιοσύνη είχε αποφασίσει να θέσει υπό επιτροπεία την εταιρεία του Ipek, την Koza-Ipek, ιδιοκτήτρια δύο εφημερίδων και δύο τηλεοπτικών δικτύων.
Ο εισαγγελέας της Άγκυρας είχε κατηγορήσει την εταιρεία ότι «χρηματοδοτεί», «στρατολογεί» και «κάνει προπαγάνδα» για λογαριασμό του Gullen.
Ο Ipek αρνείται κατηγορηματικά κάθε παράνομη δραστηριότητα και κάνει λόγο για «ψέματα» σε βάρος του.


bankingnews.gr

BREAKING NEWS