Κουμουτσάκος (ΝΔ): Χρειαζόμαστε μια νέα προσέγγιση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις με βάση την ουσία

Κουμουτσάκος (ΝΔ): Χρειαζόμαστε μια νέα προσέγγιση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις με βάση την ουσία
H Άγκυρα χρησιμοποιεί την παράνομη κράτηση των δυο Ελλήων στρατιωτικών ως εργαλείο επίτευξης στόχων εξωτερικής πολιτικής, σύμφωνα με τον Γ. Κουμουτσάκο
«Χρειαζόμαστε μια νέα προσέγγιση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις με βάση την ουσία και όχι την εικόνα και την επικοινωνία», τονίζει ο τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ Γιώργος Κουμουτσάκος σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Αμαρυσία».
Όπως εξηγεί «η εικόνα της επίσκεψης Erdogan στην Αθήνα και οι υψηλές προσδοκίες που δημιουργήθηκαν είδαμε που οδήγησαν. Ο περιβόητος δίαυλος επικοινωνίας κατέρρευσε πριν καν λειτουργήσει».
Κατά τον ίδιο, «τα επόμενα βήματα λοιπόν πρέπει να γίνουν με μεγάλη προσοχή. Χωρίς φτηνούς εντυπωσιασμούς, αλλά με στιβαρή αποφασιστικότητα και βάση τον αμοιβαίο σεβασμό και το διεθνές δίκαιο».
Ο κ. Κουμουτσάκος για το θέμα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται στις φυλακές της Ανδριανούπολης αναφέρει ότι «όπως και σε άλλες περιπτώσεις υπηκόων άλλων χωρών - της Γερμανίας και των ΗΠΑ- η Άγκυρα χρησιμοποιεί την παράνομη κράτηση του Άγγελου Μητρετώδη και του Δημήτρη Κούκλατζη ως εργαλείο επίτευξης στόχων εξωτερικής πολιτικής. Πρόκειται για μια απολύτως απαράδεκτη "διπλωματία της ομηρίας"».
Σχολιάζοντας τη συμφωνία των Πρεσπών και την κριτική για «ακροδεξιά στροφή» που δέχεται από την κυβέρνηση η ΝΔ για τη στάση της, σημειώνει πως «η κυβέρνηση επιχειρεί να βαφτίσει όλους τους πατριώτες εθνικιστές. Αυτό δεν είναι μόνον απαράδεκτο. Είναι και στρατηγικό πολιτικό λάθος. Αφενός, διχάζει τους Έλληνες την ώρα που απαιτείται η μεγαλύτερη δυνατή ενότητα του έθνους. Αφετέρου, χαρίζει τον πατριωτισμό στα πολιτικά άκρα και στον τυφλό εθνικισμό τους».
Κάνοντας αναφορά στο θέμα με τους Ρώσους διπλωμάτες ο κ. Κουμουτσάκος επισημαίνει  ότι η χώρα «οφείλει να αντιδρά άμεσα και αποφασιστικά, καθώς και να λειτουργεί προδραστικά. Το δεύτερο είναι ότι πρέπει να διασφαλίσουμε ότι η Ελλάδα θα κινείται με μόνο γνώμονα το δικό της εθνικό συμφέρον στο πλαίσιο των συμμαχιών που η ίδια έχει ήδη επιλέξει εδώ και δεκαετίες και ότι δεν θα γίνει πεδίο διαγκωνισμού αντιτιθέμενων ξένων συμφερόντων».
Για τις ελληνοκινεζικές σχέσεις ο ίδιος σημειώνει πως «δεν μπορώ όμως να ξεχάσω ότι αυτοί που τότε ήταν κυριολεκτικά στα κάγκελα, σήμερα είναι όλοι θιασώτες της ελληνοκινεζικής συνεργασίας», αλλά και πως «σήμερα το ζητούμενο είναι η εμβάθυνση των οικονομικών σχέσεων, προκειμένου η Ελλάδα να έχει έναν πρωταγωνιστικό ρόλο ως χώρα-κόμβος για το διεθνές εμπόριο, τις διεθνείς μεταφορές και την εφοδιαστική αλυσίδα».

www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS