Τελευταία Νέα
Πολιτική

Σκουρλέτης: Υπάρχει η δυνατότητα να μην εφαρμοστούν οι δεσμεύσεις που πάρθηκαν κάτω από άλλες συνθήκες

Σκουρλέτης: Υπάρχει η δυνατότητα να μην εφαρμοστούν οι δεσμεύσεις που πάρθηκαν κάτω από άλλες συνθήκες
"Tο βέβαιο είναι ότι η κυβέρνηση θα εξαντλήσει όλες τις δυνατότητες που τις δίνονται από τη βελτίωση της κατάστασης", αναφέρει ο Π. Σκουρλέτης
Την πεποίθηση ότι τα στοιχεία της ελληνικής οικονομίας δίνουν το περιθώριο να μην εφαρμοστούν ψηφισμένα μέτρα, εκφράζει με συνέντευξη του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο υπουργός Εσωτερικών, Π. Σκουρλέτης.
 «Το γεγονός ότι βελτιώνονται οι μακροοικονομικοί δείκτες και ολοκληρώνεται το πρόγραμμα και βγαίνουμε από τις ασφυκτικές συνθήκες της επιτροπείας, δεν σημαίνει αυτόματα την επούλωση όλων των πληγών. Αλλά σίγουρα μεταφράζεται σε μεγαλύτερες δυνατότητες για να μπορέσουμε να βοηθήσουμε στην ανάταξη της ίδιας της κοινωνίας», αναφέρει χαρακτηριστικά ο υπουργός.
«Προφανώς, δεν μπορούμε μέσα σε λίγους μήνες να αποκαταστήσουμε όλες αυτές τις χαμένες θέσεις εργασίας, το 40%-45% των απωλειών του εισοδήματος ενός μεγάλου κομματιού της ελληνικής κοινωνίας. Σημασία έχει όμως να εκτιμήσουμε πως η φορά των πραγμάτων πότε αργά και σταθερά πότε με πιο γρήγορους ρυθμούς θα κινείται προς αυτή την κατεύθυνση και θα αναδεικνύει διαρκώς ένα νέο θετικό κοινωνικό πρόσημο, για όλα αυτά τα μέτρα που θα παίρνονται από εδώ και μπρος και θα αλλάζουν προς το καλύτερο τη ζωή των πολιτών», υπογραμμίζει.
Ο κ. Σκουρλέτης αναφέρει ότι όλα έχουν τη σημασία τους ακόμα και η τυπική ολοκλήρωση του προγράμματος και προσθέτει πως το πιο ουσιαστικό είναι ότι «μπορούμε να μιλάμε όχι στη βάση κάποιων καλών προθέσεων αλλά στη βάση κάποιων συγκεκριμένων αποτελεσμάτων που έχουν υπάρξει.
 Η βεβαιότητα ότι οι δημοσιονομικοί στόχοι που έχουν τεθεί από το πρόγραμμα θα καλυφθούν με τα υφιστάμενα μέτρα χωρίς να υπάρχει ανάγκη πρόσθετων μέτρων- ήδη ψηφισμένων μεν που δεν έχουν εφαρμοστεί μέχρι στιγμής-, αυτό δεν είναι μια εκτίμηση γενικά και αόριστα, είναι κάτι πολύ συγκεκριμένο η θετική πορεία της ελληνικής οικονομίας, η αύξηση των εξαγωγών, αυτό που ζούμε τώρα με το νέο ρεκόρ των τουριστικών αφίξεων και άρα των θετικών επιπτώσεων στην ελληνική οικονομία». «Είναι πολύ συγκεκριμένες οι δυνατότητες που διαμορφώνονται, άρα πολύ συγκεκριμένη είναι και η δυνατότητα να μην εφαρμοστούν αυτές οι δεσμεύσεις που πάρθηκαν κάτω από άλλες συνθήκες».
Τονίζει δε, πως «το βέβαιο είναι ότι η κυβέρνηση θα εξαντλήσει όλες τις δυνατότητες που τις δίνονται από τη βελτίωση της κατάστασης, έτσι ώστε να μπορέσει να κινηθεί σε μια τέτοια κατεύθυνση», προσθέτοντας ότι «και στο θέμα των συντάξεων -που αποτελεί ένα μέτρο που ψηφίστηκε στο πλαίσιο των προηγούμενων αξιολογήσεων και με βάση τις πιέσεις εκείνης της φάσης- να το επανεξετάσει αλλάζοντας το προς μια θετική κατεύθυνση προς τους συνταξιούχους, αλλά και ως προς το θέμα των φοροελαφρύνσεων».
Σημειώνει ότι πάρα πολλά από αυτά θα αποτυπωθούν στον προϋπολογισμό που θα κατατεθεί προς το τέλος του έτους και ενδεχομένως σε αυτά τα οποία θα ειπωθούν ως είθισται από την παρέμβαση του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ.
Περαιτέρω, περί σεναρίων πιθανής πρόωρης προσφυγής στις κάλπες, ο υπουργός ξεκαθαρίζει πως «η κυβέρνηση δεν θα σταματήσει να σχεδιάζει και να πορεύεται με βάση τη γνωστή σε όλους, ημερομηνία που προβλέπεται από το Σύνταγμα για τις εθνικές εκλογές, δηλαδή στο τέλος της 4ετίας.
 Ο λόγος είναι ότι επειδή κρίνουμε ότι το 2019, όπως έχει φανεί και από τα στοιχεία και του τρέχοντος έτους του 2018, θα είναι μια καλή χρονιά για την οικονομία, θα έλεγε κανείς ότι δεν θα ήταν και τόσο έξυπνο για μια κυβέρνηση να μην δρέψει τους καρπούς μιας πετυχημένης πορείας της οικονομίας. Αυτή η πορεία πρέπει να μεταφραστεί και σε συγκεκριμένες ελαφρύνσεις και αλλαγές στην καθημερινότητα των πολιτών».
Ακόμη, ο κ. Σκουρλέτης δηλώνει ότι είναι ανοιχτός στο ενδεχόμενο να ξαναφέρει τον εκλογικό νόμο για την απλή αναλογική, ώστε να εφαρμοστεί από τις επόμενες κιόλας εκλογές στην περίπτωση που διακρίνει από την πλευρά της κ. Γεννηματά διάθεση επανατοποθέτηση της μετά και την κατάτμηση των μεγάλων περιφερειών.
Σχετικά με τη συμφωνία των Πρεσπών και τις αντιδράσεις στην κοινωνία αλλά και τη διαφοροποίηση του προέδρου των ΑΝΕΛ, Π. Καμμένου, ο υπουργός σημειώνει πως «αυτό που επετεύχθη είναι ένας προωθητικός συμβιβασμός εθνικά επωφελής που δίνει δυνατότητες και στις δύο πλευρές να βαδίσουν από κοινού στο δρόμο της συνανάπτυξης», ενώ χαρακτήρισε συνεπή τη στάση του κ. Καμμένου αναφέροντας  «προφανώς δεν μας χαροποιεί το γεγονός ότι οι ΑΝΕΛ τηρούν μια τέτοια στάση, αποτελεί ένα σοβαρό πρόβλημα για την κυβέρνηση, νομίζω όμως ότι θα το ξεπεράσουμε και θα μπορέσουμε να εγκρίνουμε τη συμφωνία, η οποία θεωρώ ότι θα δημιουργήσει νέες δυνατότητες και για τη Βόρεια Ελλάδα και για τη θέση της Ελλάδας συνολικά στα Βαλκάνια και στη Νοτιοανατολική Ευρώπη».
Περαιτέρω, ο υπουργός συνέστησε ψυχραιμία αναφορικά με την ένταση Αθήνας- Μόσχας στη σκιά της απέλασης των δύο Ρώσων διπλωματών, ενώ για τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς που κρατούνται στις φυλακές της Αδριανούπολης, τονίζει ότι «αυτή η υπόθεση μας πονάει όλους» και ζητά «με τον ίδιο αποφασιστικό και ψύχραιμο τρόπο, όπως έχουμε κινηθεί μέχρι τώρα, να κινηθούμε έτσι ώστε το συντομότερο δυνατό να επιστρέψουν οι δύο στρατιωτικοί μας στα σπίτια τους».
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης