Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 80 ετών ο Μάνος Ελευθερίου - Συλλυπητήρια του πολιτικού κόσμου

tags :
Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 80 ετών ο Μάνος Ελευθερίου - Συλλυπητήρια του πολιτικού κόσμου
To 2013 ο Μάνος Ελευθερίου βραβεύθηκε για την συνολική προσφορά του από την Ακαδημία Αθηνών
(upd)Έφυγε από τη ζωή τα ξημερώματα σε ηλικία 80 ετών ο  σπουδαίος Έλληνας ποιητής, στιχουργός και πεζογράφος, Μάνος Ελευθερίου.
Ο Μ. Ελευθερίου γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Ερμούπολη της Σύρου, σε ηλικία 14 ετών με την οικογένειά του ήρθε στην Αθήνα, μένοντας αρχικά στο Χαλάνδρι και κατόπιν στο Νέο Ψυχικό.
Το 1955 ο Μάνος Ελευθερίου γνώρισε τον Άγγελο Τερζάκη ο οποίος τον ώθησε να παρακολουθήσει μαθήματα στη δραματική σχολή του Εθνικού Θεάτρου ως ακροατής και 1956 γράφτηκε στο τμήμα θεάτρου της Σχολής Σταυράκου με καθηγητές τον Χρήστο Βαχλιώτη, Γιώργο Θεοδοσιάδη και Γρηγόρη Γρηγορίου.
Ξεκίνησε να γράφει θεατρικά έργα και ποιήματα το 1960 στα Ιωάννινα,  όπου βρέθηκε για να εκτελέσει την στρατιωτική του θητεία και το 1962 σε ηλικία μόλις 24 ετών δημοσίευσε την πρώτη του ποιητική συλλογή με τίτλο Συνοικισμός, με δικά του χρήματα, χωρίς ωστόσο να έχει την αναμενόμενη επιτυχία.
Την ίδια εποχή στα Ιωάννινα έγραψε τους πρώτους στίχους, ανάμεσα στους οποίους ήταν και «Το τρένο φεύγει στις 8:00» που αργότερα μελοποίησε ο Μίκης Θεοδωράκης, το Οκτώβριο του 1963 ξεκίνησε να εργάζεται στο «Reader’s Digest» όπου και παρέμεινε για τα 16 χρόνια.
Στο μεταξύ κυκλοφόρησαν τα δύο πρώτα του βιβλία με διηγήματα, Το διευθυντήριο (1964) και Η σφαγή (1965), το 1964 παρουσιάζεται στην ελληνική δισκογραφία και συνεργάζεται με το συνθέτη Χρήστο Λεοντή και τον Μίκη Θεοδωράκη (1967), ενώ κατά καιρούς είχε συνεργαστεί σχεδόν με όλους τους Έλληνες συνθέτες.
Την δεκαετία του ‘90 αρθρογραφούσε και έκανε ραδιοφωνικές εκπομπές, ενώ το 1994 εξέδωσε τη πρώτη του νουβέλα με τίτλο Το άγγιγμα του χρόνου, το 2004 δημοσιεύθηκε το πρώτο του μυθιστόρημα Ο Καιρός των Χρυσανθέμων που τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο Λογοτεχνίας 2005 και το 2013 ο Μάνος Ελευθερίου, βραβεύθηκε για την συνολική προσφορά του από την Ακαδημία Αθηνών.
 
Παυλόπουλος: Ανήκει εδώ και χρόνια στην χορεία των μεγάλων Πνευματικών μας Ανθρώπων

«Ο Μάνος Ελευθερίου ανήκει, εδώ και πολλά χρόνια, στην χορεία των μεγάλων Πνευματικών μας Ανθρώπων, για τους οποίους ο θάνατος είναι το πέρασμα στην αιωνιότητα που δικαιωματικώς τους αναλογεί»,  τονίζει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος σε ανακοίνωση για τον θάνατο του Μάνου Ελευθερίου.
«Αιωνία η Μνήμη του», καταλήγει ο κ. Παυλόπουλος.

Τσίπρας: Διέγραψε μια πορεία στον πολιτισμό που υπερβαίνει κατά πολύ την βιολογική του παρουσία

Με ανάρτησή του στο Twitter αποχαιρετά ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας τον μεγάλο Έλληνα ποιητή, στιχουργό και πεζογράφο Μάνο Ελευθερίου, που έφυγε σήμερα (22/7/2018) από τη ζωή σε ηλικία 80 ετών.
«Στον κόσμο τούτο είναι φορές που πάει κανείς και δίχως χάρτη.
Ο Μ.Ελευθερίου διέγραψε μια πορεία στον πολιτισμό που υπερβαίνει κατά πολύ την βιολογική του παρουσία, θα είναι μαζί μας για πολλές γενιές.
Με τα λόγια του τίμησε τα χρόνια μας.
Τον αποχαιρετούμε με συγκίνηση & σεβασμό», έγραψε ο πρωθυπουργός στο Twitter.

Γεννηματά: Τίμησε τον πολιτισμό και την Ελλάδα


 «Το έργο του είναι μεγάλο, τίμησε τον πολιτισμό και την Ελλάδα», ανέφερε σε δήλωσή της η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φ. Γεννηματά, με αφορμή το θάνατο του Μάνου Ελευθερίου.
Η κ. Γεννηματά δήλωσε «"το τρένο φεύγει στις οχτώ...."
Το Κίνημα Αλλαγής αποχαιρετά τον Μάνο Ελευθερίου.
Το μεγάλο λογοτέχνη, τον ποιητή, τον δημοκράτη.  
Άνθρωπος του πνεύματος είδε τους στίχους του να γίνονται τραγούδια από όλους τους κορυφαίους συνθέτες και να φτάνουν στα χείλη όλων των Ελλήνων. Τραγουδήθηκαν και θα τραγουδιούνται.
Το έργο του είναι μεγάλο, τίμησε τον πολιτισμό και την Ελλάδα».

ΚΚΕ: Η ποίηση και το τραγούδι ορφάνεψαν

 «Θα σε θυμόμαστε στους σταθμούς περιμένοντας το τρένο στις οκτώ, όσο θα ζούμε το άδικο από την κούνια μας, όσο η μια γενιά αφήνει μαλαματένια λόγια για την επόμενη» σημειώνει το ΚΚΕ, αποχαιρετώντας τον Μάνο Ελευθερίου και εκφράζει τα βαθιά του συλλυπητήρια στους οικείους του.
«Ξημερώματα Κυριακής η ποίηση και το τραγούδι ορφάνεψαν. Ο Μάνος Ελευθερίου περνάει στην αιωνιότητα. Υπήρξε ένας πολυγραφότατος ποιητής, στιχουργός και πεζογράφος» επισημαίνει στην ανακοίνωσή του το ΚΚΕ και σημειώνει: «Στο έργο του αποτυπώνεται η ιστορία του τόπου. Οι στίχοι του ζυμώθηκαν μαζί με το χτυποκάρδι του απλού ανθρώπου για τον έρωτα, την αγωνία της βιοπάλης και τον αγώνα για μια καλύτερη ζωή, εκεί που οι συνθήκες μετατρέπουν τον εργάτη, τον φοιτητή σε ήρωα και εντέλει σε Άνθρωπο»

Ποτάμι: Ο Μάνος Ελευθερίου δεν σταμάτησε ποτέ να διαμορφώνει το ηχόχρωμα και την ποιητική της σύγχρονης Ελλάδας

«O Μάνος Ελευθερίου για όσους δεν τον ήξεραν από κοντά ήταν πολλά, πάρα πολλά: στίχοι- χιλιάδες- ποιήματα, διηγήματα, μυθιστορήματα, ραδιόφωνο, μια γλυκιά και σεμνή παρουσία. Όσοι είχαν την τύχη να τον έχουν γνωρίσει από κοντά το επιβεβαιώνουν», αναφέρει το Ποτάμι σε ανακοίνωσή του με αφορμή την απώλεια του ποιητή.
Όπως αναφέρει το Ποτάμι, «οι υπόλοιποι, όσοι τον γνωρίζαμε από τα τραγούδια που έγραψε, από τα βιβλία του, από το ραδιόφωνο, γίναμε δέκτες και της σοφίας του.
Ξεκινώντας από τα τέλη της δεκαετίας του 60, ο Μάνος Ελευθερίου δεν σταμάτησε ποτέ να διαμορφώνει το ηχόχρωμα και την ποιητική της σύγχρονης Ελλάδας.
Με τον δικό του σεμνό αλλά επιδραστικό τρόπο, χωρίς εκζήτηση, πάντα δεμένος στην παράδοση από την οποία δεν έπαψε ποτέ να αντλεί.
Μια παράδοση που την κουβαλούσε από τα νεανικά του χρόνια στη Σύρο και που δεν έπαψε ποτέ να ανανεώνει.
Δεν είναι εύκολο να χωρέσει η προσφορά του σε λέξεις, ίσως γιατί είναι αδιόρατη: δεν θα μπορούσε να είναι αλλιώς για έναν άνθρωπο που με τα γραπτά του και τους στίχους του σε έκανε να νιώθεις οικείος του.
Θα μας λείψει για πολλά, ίσως περισσότερο για αυτό».
Το Ποτάμι εκφράζει τα θερμά συλλυπητήρια στην οικογένειά του εκλιπόντος.

Κεφαλογιάννη (ΝΔ): Μεγάλη η απώλεια για τον ελληνικό πολιτισμό

«Ο Μάνος Ελευθερίου υπήρξε σπουδαίος ποιητής, λογοτέχνης, στιχουργός και συγγραφέας, όπως και ενεργός πολίτης με ευαισθησίες και σημαντική κοινωνική δράση», ανέφερε η Τομεάρχης Πολιτισμού και Αθλητισμού της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Α’ Αθηνών, Όλγα Κεφαλογιάννη.
Υπογράμμισε ότι «η απώλεια για τον ελληνικό πολιτισμό είναι μεγάλη αλλά το έργο που αφήνει πίσω του θα τον θυμίζει για πάντα» και εξέφρασε στην οικογένεια και τους οικείους του τα θερμά συλλυπητήρια.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης