Τελευταία Νέα
Διεθνή

Το μήνυμα των G20: Οι εμπορικές και γεωπολιτικές εντάσεις δημιουργούν αυξημένο κίνδυνο για την παγκόσμια ανάπτυξη

Το μήνυμα των G20: Οι εμπορικές και γεωπολιτικές εντάσεις δημιουργούν αυξημένο κίνδυνο για την παγκόσμια ανάπτυξη
Οι G20 σημειώνουν ότι οι αναδυόμενες οικονομίες είναι καλύτερα προετοιμασμένες να προσαρμοστούν σε εξωτερικούς κινδύνους  αλλά εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν προκλήσεις από την αστάθεια της αγοράς
Τον κώδωνα του κινδύνου για τις αρνητικές επιπτώσεις, που έχουν οι εμπορικές εντάσεις στην παγκόσμια οικονομία, έκρουσαν οι υπουργοί Οικονομικών των G20 και οι κεντρικοί τραπεζίτες των μεγαλύτερων οικονομικών του κόσμου, που συναντήθηκαν στην Αργεντινή το Σαββατοκύριακο (21-22/7/2018).
Στο ανακοινωθέν της συνόδου, που φέρνει στο φως της δημοσιότητας το Reuters, τονίζουν, πως οι κλιμακούμενες εμπορικές και γεωπολιτικές εντάσεις δημιουργούν αυξημένο κίνδυνο για την παγκόσμια ανάπτυξη.
Επίσης ζητούν εκτενέστερο διάλογο για όλα τα θέματα και κυρίως γύρω από τις εμπορικές αντιπαραθέσεις.
Επίσης σημειώνουν ότι οι αναδυόμενες οικονομίες είναι καλύτερα προετοιμασμένες να προσαρμοστούν σε εξωτερικούς κινδύνους  αλλά εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν προκλήσεις από την αστάθεια της αγοράς και τις ανατροπές στις ροές κεφαλαίων. 
«Η παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη εξελίσσεται ενώ η ανεργία βρίσκεται σε χαμηλό δεκαετίας.
Εντούτοις, η ανάπτυξη παρουσιάζει σημάδια μικρότερου συγχρονισμού ενώ οι κίνδυνοι μείωσής της βραχυπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα έχουν αυξηθεί», αναφέρεται στο ανακοινωθέν της συνόδου.
«Στους κινδύνους περιλαμβάνονται η ενίσχυση των χρηματοοικονομικών αδυναμιών, η αυξημένη εμπορική και γεωπολιτική ένταση, οι παγκόσμιες ανισορροπίες, η ανισότητα και η διαρθρωτικά ασθενή ανάπτυξη, ιδίως σε ορισμένες προηγμένες οικονομίες», σημειώνεται στο ανακοινωθέν των G20.
Στο ανακοινωθέν υπογραμμίζεται ότι απαιτούνται διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για την ενίσχυση της δυνητικής ανάπτυξης των οικονομιών και επαναβεβαιώνονται οι δεσμεύσεις της προηγούμενης συνόδου των G20  τον Μάρτιο του 2018 να αποφευχθούν οι ανταγωνιστικές υποτιμήσεις που θα μπορούσαν να έχουν δυσμενείς επιπτώσεις στην παγκόσμια χρηματοπιστωτική σταθερότητα.
Οι υπουργοί επιβεβαιώνουν εκ νέου τα συμπεράσματα των ηγετών των G20 στην πρόσφατη σύνοδο κορυφής που πραγματοποίησαν τον περασμένο Ιούλιο στο Αμβούργο, όταν τόνισαν ότι το εμπόριο είναι κινητήριος μοχλός της παγκόσμιας ανάπτυξης και τονίζουν τη σημασία των πολυμερών εμπορικών συμφωνιών.
«Εμείς αναγνωρίζουμε την ανάγκη ενίσχυσης του διαλόγου και των ενεργειών για τον μετριασμό των κινδύνων και την ενίσχυση της εμπιστοσύνης», επισημαίνεται  στο ανακοινωθέν.
«Προσπαθούμε να ενισχύσουμε τη συμβολή του εμπορίου στις οικονομίες μας», καταλήγουν.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης