Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Deutsche bank: Μεγάλο σοκ στις αγορές εάν υποτιμηθεί το γουάν, η FED θα μειώσει τα επιτόκια

Deutsche bank: Μεγάλο σοκ στις αγορές εάν υποτιμηθεί το γουάν, η FED θα μειώσει τα επιτόκια
Ο μεγαλύτερος κίνδυνος για τις χρηματοπιστωτικές αγορές είναι η επιτάχυνση της υποτίμησης του κινεζικού γουάν
Επίκειται μεγάλο σοκ στις χρηματιστηριακές αγορές παρά την αύξηση των εταιρικών κερδών εκτιμούν η Γερμανική Deutsche bank και ο αμερικανικός επενδυτικός οίκος Goldman Sachs.
Μάλιστα υποστηρίζει η Deutsche bank ότι εάν υποτιμηθεί το κινεζικό γουάν απόρροια των εμπορικών και νομισματικών πολέμων…η FED θα μειώσει τα επιτόκια αντί να τα αυξήσει όπως όλοι αναμένουν.
Όπως και οι περισσότεροι χρηματοπιστωτικοί οίκοι, η Deutsche Bank παραμένει σταθερή για το μέλλον.
Αναμένει ότι ο S&P 500 θα συνεχίσει να αυξάνεται προς τις 3.000 μονάδες και ότι η Fed θα ακολουθήσει την πιο ενδεδειγμένη διαδρομή, αυξάνοντας τα επιτόκια δύο φορές το 2018 και άλλες 4 φορές το 2019 (αν και το Trump μπορεί να μην συμφωνεί με μια τέτοια προοπτική κόντρα στα σχέδια του διοικητή της FED Jerome Powell).
Ταυτόχρονα οι αποδόσεις των 10 ετών ομολόγων θα ξαναρχίσουν να αυξάνονται προς το 3,5% καθώς η καμπύλη αποδόσεων στα ομόλογα τελικά επαναφέρει τις ανησυχίες για μια επικείμενη ύφεση.
Πάντως είναι αξιοσημείωτο ότι ένα επιβλητικό 90% των εταιρειών που έχουν ανακοινώσει αποτελέσματα μέχρι στιγμής έχουν καταγράψει κέρδη έως 4,5% πάνω από τις εκτιμήσεις.
Παρόλα αυτά, όπως παραδέχεται η Deutsche Bank, οι εκτιμήσεις αυτές τελούν υπό την αίρεση της αβεβαιότητας γύρω από τους εμπορικούς πολέμους και τους κινδύνους πληθωρισμού λόγω της έντασης στην αγορά εργασίας.


Με βάση την Deutsche bank, υπάρχουν πολλά επιχειρήματα για τους λόγους για τους οποίους ενδέχεται το θετικό σενάριο να μην επιβεβαιωθεί και ως εκ τούτου οι επενδυτές θα πρέπει να ακολουθήσουν τακτικές αντιστάθμισης κινδύνων.
Για να αντιμετωπίσει αυτούς τους "δυνητικούς κλυδωνισμούς", η Deutsche bank παρουσιάζει 5 βασικούς κινδύνους που θα μπορούσαν να προκαλέσουν χάος στις αγορές.
Ο πρώτος κίνδυνος αφορά το κινεζικό νόμισμα.
Με άλλα λόγια, ο πόλεμος συναλλάγματος (κάτι που η Goldman έχει σιωπηρά παραδεχθεί ότι έχει ξεκινήσει).
Ο εμπορικός πόλεμος είναι δύσκολο να αντιμετωπιστεί όταν ο στόχος είναι να εξισορροπηθεί η οικονομική ισχύς μεταξύ των αντιμαχομένων.
Η Κίνα στην προσπάθεια της να αντιμετωπίσει την επιθετικότητα των ΗΠΑ θα πρέπει να μετριάσει την συσσώρευση συναλλαγματικών αποθεματικών.
Φυσικά, ένα ασθενέστερο γιουάν - νόμισμα της Κίνας - θα πρέπει να εξεταστεί στο πλαίσιο της γενικής αδυναμίας των αναδυόμενων αγορών και της σύσφιξης των αμερικανικών οικονομικών συνθηκών μέσω του ισχυρότερου δολαρίου ΗΠΑ, εκτός αν με κάποιο τρόπο το Trump καταφέρει να επηρεάσει το δολάριο.
Κατά την Deutsche bank ο προβληματισμός έγκειται «τόσο με την αβεβαιότητα του αποτελέσματος όσο και με τη φύση της διαφοράς».
Ο Trump δεν ακολουθεί αυτή την στρατηγική με τους εμπορικούς πολέμους σε Κίνα και Ευρώπη τυχαία.
Η Κίνα θεωρείται περισσότερο ως οικονομικός ανταγωνιστής στις ΗΠΑ από ότι απλά ένας «άδικος» εμπορικός εταίρος.
Πράγματι, σε αντίθεση με τους άλλους εμπορικούς εταίρους της Αμερικής, «η Κίνα είναι μοναδική».
Να σημειωθεί ότι πολλοί αναμένουν ότι θα ξεπεράσουν τις ΗΠΑ, σε οικονομική ισχύ στις επόμενες 2-3 δεκαετίες.
Δεν υπάρχει άλλη χώρα όπως η Κίνα που έχει μετατρέψει την παγκόσμια οικονομική της δύναμη σε τέτοια κλίμακα.
Συνεπώς, μπορεί να αντιμετωπιστεί χωριστά.
Ενώ οι περιορισμοί στο ελεύθερο εμπόριο με οποιαδήποτε χώρα είναι αναμφίβολα απώλεια για την παγκόσμια ευημερία, ωστόσο το «ελεύθερο» εμπόριο είναι και επαρκώς «δίκαιο» εμπόριο;
 Και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι εμπορικές εντάσεις με την Κίνα αφορούν τον οικονομικό ανταγωνισμό και όχι τις εμπορικές πρακτικές.
Αν κάποιος θεωρήσει ως έγκυρη αυτή την προϋπόθεση, τότε δεν μπορεί να υπάρξει ένα "ευτυχές τέλος".
Τόσο η Κίνα όσο και οι ΗΠΑ θα πληγούν ειδικά ως προς το σκέλος της ανάπτυξης.
Εν τω μεταξύ οι εμπορικοί πόλεμοι έχουν μετεξελιχθεί σε νομισματικούς πολέμους, η Deutsche bank προειδοποιεί επίσης ότι όσο πιο έντονες είναι οι εμπορικές εντάσεις, τόσο πιθανότερο είναι να αποδυναμωθεί το γουάν.
Εκτός από τους πολιτικούς λόγους υπάρχει και ένας άλλος πολύ πρακτικός λόγος για τον οποίο η Κίνα μπορεί να επιλέξει υποτίμηση του γουάν.
Εάν η Κίνα θα διατηρούσε την αξία του γουάν τότε κάθε δασμός θα περιορίσει αποτελεσματικά τις εξαγωγές της και θα επιδράσει στην ανάπτυξη.
Αντίστοιχα η ανάπτυξη των ΗΠΑ θα ήταν ασθενέστερη και ο πληθωρισμός υψηλότερος.
Εναλλακτικά, η Κίνα μπορεί - και έχει ήδη αρχίσει - να υποτιμάει το νόμισμα της ώστε να απορροφήσει τον αντίκτυπο των δασμών.  Εάν η υποτίμηση του γουάν είναι αρκετά έντονη και αρκετά γρήγορη, τότε οι εκροές θα ενταθούν.
Τον Ιούνιο 2018 η Κίνα υπέστη καθαρή συναλλαγματική εκροή  ύψους 16,6 δισ δολάρια αντιστρέφοντας τις εισροές των τελευταίων δύο μηνών.
Ως αποτέλεσμα της υποτίμησης, η οποία θα προκαλούσε αποπληθωριστικό κύμα σε ολόκληρο τον κόσμο όπως παρατηρήθηκε το 2015/2016, θα σημειωθεί επιβράδυνση της  παγκόσμιας ανάπτυξης λόγω της στρέβλωσης των δασμών.  


Η έλλειψη ανάπτυξης θα ενθαρρύνει τις ανταγωνιστικές υποτιμήσεις νομισμάτων μεταξύ των ανταγωνιστικών χωρών και θα αποτελούσε καταλύτη για περαιτέρω αδυναμία των αναδυόμενων οικονομιών.
Ο μεγαλύτερος κίνδυνος για τις χρηματοπιστωτικές αγορές είναι η επιτάχυνση της υποτίμησης του κινεζικού γουάν "που υπογραμμίζει τουλάχιστον μια βραχυπρόθεσμη επιθυμία διατήρησης του όγκου των εξαγωγών και του πλεονάσματος της Κίνας".
Με βάση την Deutsche bank η φύση του σοκ είναι συνεπώς εάν η Κεντρική Τράπεζα της Κίνας θέλει να προστατεύσει τα αποθεματικά της, θα ανεχόταν μεγαλύτερη αστάθεια των νομισμάτων και πιθανώς μια βαθύτερη διόρθωση στις αγορές.
Το μάθημα από το 2015 ήταν ότι κατά τη προσπάθεια διαχείρισης του νομίσματος υπήρχαν εκτεταμένες απώλειες συναλλαγματικών αποθεματικών.
Αυτή τη φορά μπορεί να είναι διαφορετικά τα πράγματα στο πλαίσιο των εμπορικών εντάσεων.
Εάν πληγεί η Κίνα σχεδόν όλες οι αναδυόμενες αγορές θα πληγούν.
Τελικά - και αυτό είναι σημαντικό - η Deutsche Bank πιστεύει ότι, καθώς οι αυστηρότερες οικονομικές συνθήκες των ΗΠΑ είναι σύμφωνες με τη χαμηλή απόδοση των μετοχών των αναδυόμενων αγορών ένας ολοκληρωτικός εμπορικός και νομισματικός πόλεμος υπονοεί ότι η Fed δικαιολογείται με μια πιο ήπια στάση της.
Πρώτον, αυτό θα μεταφράζονταν σε ένα χαμηλότερο ποσοστό κινδύνου.
Ο βαθμός στον οποίο τα περιουσιακά στοιχεία κινδύνου μπορούν να υποβαθμίσουν την καταιγίδα είναι συνάρτηση των μηχανισμών αντιστάθμισης.
Εάν η Κεντρική Τράπεζα της Κίνας σχεδιάσει να χρησιμοποιήσει τα «πυρηνικά» της πυρηνικό και να οδηγήσει σε υποτίμηση το δολάριο – γουάν η Fed θα χρειαστεί να μειώσει κατά 55 μονάδες βάσης τα επιτόκια σε διάστημα 3 μηνών.
Και εδώ εμφανίζεται ένα μεγάλο πρόβλημα για την Fed.
Ενώ ο Jerome Powell ο επικεφαλής της FED θα ήταν απολύτως δικαιολογημένος να μειώσει τα επιτόκια ως απάντηση στην υποτίμηση του γουάν της Κίνας θα φανεί ότι ακολουθεί τον Donald Trump, ο οποίος κατέστησε σαφές ότι θέλει το Fed να αυξήσει το πολύ 2  φορές τα επιτόκια.
Ως εκ τούτου, τη στιγμή που η Fed μειώνει τα επιτόκια για να αντιμετωπίσει την υποτίμηση του γουάν της Κίνας, η αμερικανική κεντρική τράπεζα θα κατηγορηθεί αμέσως ότι υπακούει στον πρόεδρο και θα «χάσει» την ανεξαρτησία της, γεγονός που, θα είχε ως αποτέλεσμα να προκληθεί σοκ στο σύστημα που θα οδηγούσε σε πτώση της αξίας του δολαρίου και αύξηση των αποδόσεων των ομολόγων.
Ένα τέτοιο σενάριο θα υποχρέωνε την Κεντρική Τράπεζα της Κίνας να προβεί σε ακόμη μεγαλύτερη υποτίμηση του γουάν.
Εν τω μεταξύ, αν η Fed αρνείται να μειώσει τα επιτόκια ως απάντηση στη δραματική κατάρρευση των χρηματοοικονομικών συνθηκών που θα συνεπαγόταν μια απότομη υποτίμηση του γιουάν, μόνο και μόνο για να αποδείξει πόσο ανεξάρτητη είναι, τότε η Κίνα θα κερδίσει καθώς η χρηματιστηριακή αγορά των ΗΠΑ τελικά θα δεχθεί ισχυρό πλήγμα.





www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης