Τελευταία Νέα
Διεθνή

Μεξικό και Καναδάς αισιοδοξούν για το μέλλον της NAFTA, παρά τις εμπορικές εντάσεις στους G20

Μεξικό και Καναδάς αισιοδοξούν για το μέλλον της NAFTA, παρά τις εμπορικές εντάσεις στους G20
Η μακρόχρονη επαναδιαπραγμάτευση, που ξεκίνησε το 2017 ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Donald Trump, έχει λάβει τη μορφή του κατεπείγοντος εξαιτίας της εκλογικής νίκης του Lopez Obrador στο Μεξικό
Αισιόδοξοι εμφανίστηκαν σήμερα (22/7) οι υπουργοί Οικονομικών του Μεξικού και του Καναδά για τις συνομιλίες επί της NAFTA με τις ΗΠΑ, παρά γεγονός, πως οι εμπορικές εντάσεις λόγω των δασμών κυριάρχησαν στη συνάντηση των G20 στην Αργεντινή.
Ο υπουργός Οικονομικών του Μεξικού Jose Antonio Gonzalez Anaya δήλωσε ότι εξακολουθούν να υπάρχουν αρκετά κεφάλαια της NAFTA, που δεν έχουν κλείσει ακόμη, αλλά η επαναδιαπραγμάτευση θα μπορούσε να ολοκληρωθεί πριν ο εκλεγμένος πρόεδρος Andres Manuel Lopez Obrador αναλάβει καθήκοντα την 1η Δεκεμβρίου του 2018 μετά την νίκη του στις εκλογές.
«Υπάρχει πιθανότητα να φτάσουμε σε κάποιο είδος συμφωνίας», δήλωσε ο Gonzalez Anaya στο Reuters, προσθέτοντας ότι συζήτησε για τον εκσυγχρονισμό της 24χρονης Βορειοαμερικανικής Συμφωνίας Ελευθέρων Συναλλαγών (NAFTA) κατά τη διάρκεια διμερούς συνάντησης με τον Καναδό ομόλογό του Bill Morneau.
Η μακρόχρονη επαναδιαπραγμάτευση, που ξεκίνησε το 2017 ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Donald Trump, έχει λάβει τη μορφή του κατεπείγοντος εξαιτίας της νίκης του Lopez Obrador.
Ο αριστερός πρώην δήμαρχος του Μεξικού δήλωσε ότι σχεδιάζει να διατηρήσει τη NAFTA ενώ συνεργάτες του έχουν αναφέρει ότι μία μεταβατική ομάδα θα συμμετάσχει σε συνομιλίες.
Οι δασμοί του Trump για τις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου εξακολουθούν να σκιάζουν τις συνομιλίες της NAFTA, ανέφερε ο Morneau.
Παράλληλα με τα μέτρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Ιαπωνία και άλλοι απομόνωσαν τον υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ Steven Mnuchin στη σύνοδο των G20.
Ο Morneau εμφανίστηκε αισιόδοξος για το μέλλον  της NAFTA από τη στάση του Mnuchin ενώ ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών τον διαβεβαίωσε, πως η αμερικανική κυβέρνηση παραμένει δεσμευμένη στην τριμερή συμφωνία.

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης