Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Η Εθνική ζητάει από την Gongbao φορολογική ενημερότητα….έως το 1992 – Οι υπερβολές για την εξαγορά της Εθνικής Ασφαλιστικής

Η Εθνική ζητάει από την Gongbao φορολογική ενημερότητα….έως το 1992 – Οι υπερβολές για την εξαγορά της Εθνικής Ασφαλιστικής
Η λύση της Gongbao πάντως είναι αρκετά ορθολογική και η Εθνική θα πρέπει να κατανοήσει ότι είναι η μόνη πραγματική πρόταση πάνω στο τραπέζι.
Στην διαδικασία ελέγχου της κινεζικής Gongbao η οποία έχει υποβάλλει προσφορά 676 εκατ ευρώ για την Εθνική Ασφαλιστική συμβαίνουν πολλά περίεργα.
Ένα από αυτά…τα περίεργα είναι ότι η Εθνική τράπεζα ζήτησε φορολογική ενημερότητα της Gongbao των τελευταίων…25 ετών δηλαδή έως το 1992.
Ναι όσο και εάν φαίνεται περίεργο είναι αληθινό.
Πριν λίγο καιρό η Εθνική είχε ζητήσει και ποινικά μητρώα, καθώς όπως αναφέρει πηγή προσκείμενη στους κινέζους «η Εθνική τράπεζα ζήτησε από την διοίκηση της Gongbao μέχρι και ποινικά μητρώα ότι δεν έχουν καταδικαστεί ή ότι δεν έχουν εκκρεμότητες».
Η διαδικασία αυτή έχει ενοχλήσει τα στελέχη και την διοίκηση της Gongbao κυρίως γιατί δεν αξιολογείται ότι υπάρχει στενή συνεργασία με την μεγαλύτερη τράπεζα της Κίνας.
Ως γνωστό το 55% του τιμήματος το δίνει μετρητά η Gongbao και 45% μέσω δανείου που έχει συνάψει με την μεγαλύτερη τράπεζα της Κίνας.
Λόγω του διασυρμού που υπήρξε με την περίπτωση της EXIN και Calamos η Εθνική τράπεζα έχει εξαντλήσει την αυστηρότητα των ελέγχων.
Η αλήθεια πάντως είναι ότι παρά τους αυστηρούς ελέγχους δεν έχουν βρεθεί στοιχεία αρνητικά για την Gongbao η οποία έχει υποβάλλει μια πολύ δελεαστική πρόταση – και υπαρκτή – καθώς αποτιμάει το 100% της Εθνικής Ασφαλιστικής 902 εκατ ευρώ.
Αυτό πάντως που έχει 100% εξασφαλιστεί είναι ότι τα 676 εκατ είναι υπαρκτά κεφάλαια και η Εθνική τράπεζα δεν μπορεί να…αγνοήσει.
Ειδικά μάλιστα όταν ένας εκ των δύο συμβούλων η Morgan Stanley της Εθνικής τράπεζας έχει αναφέρει ότι δεν μπορεί να υλοποιηθεί IPO δημόσια προσφορά στην Εθνική Ασφαλιστική λόγω του αρνητικού κλίματος στην αγορά.
H Gongbao δεν είναι κάτι άλλο από αυτό που δείχνει, φαίνεται ότι είναι αρκετά σοβαρή εταιρία η οποία έχει υποβάλλει μια αρκετά…δελεαστική προσφορά.
Ωστόσο η συνεχής αναβλητικότητα αρχίζει και ενοχλεί τους κινέζους οι οποίοι αναφέρουν «έχουμε παραδώσει ότι μας έχει ζητηθεί, εάν υπάρξει και άλλο χρονοτριβή αυτό θα σημαίνει ότι η Εθνική δεν θέλει να πουλήσει και εάν αυτό συμβαίνει να μας το πει»
Η αλήθεια είναι ότι η Gongbao θα παραδώσει τα τελευταία στοιχεία που της ζητήθηκαν και εν συνεχεία θα περιμένει.
Τα βασικά προβλήματα της Εθνικής τράπεζας είναι δύο πράγματα
1)Ότι δεν μπορεί να υλοποιηθεί IPO
2)Ότι εάν ακυρώσει την διαδικασία και προκηρύξει νέο διαγωνισμό τα τιμήματα θα είναι χαμηλότερα της Gongbao.
Η λύση της Gongbao πάντως είναι αρκετά ορθολογική και η Εθνική θα πρέπει να κατανοήσει ότι είναι η μόνη πραγματική πρόταση πάνω στο τραπέζι.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης