Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Την στρατηγική των τραπεζών με road show υιοθετεί ο ΟΔΔΗΧ για 10ετές μετά την ΔΕΘ

Την στρατηγική των τραπεζών με road show υιοθετεί ο ΟΔΔΗΧ για 10ετές μετά την ΔΕΘ
Το ελληνικό δημόσιο θα προσπαθήσει μέσω των road show να πετύχει και το κατάλληλο επιτόκιο...και τους επιθυμητούς επενδυτές...
Έχοντας πάρει την έγκριση να σχηματιστεί ένα cash buffer 24,1 δισεκ. το οποίο με μια διασταλτική ερμηνεία φθάνει τα 60 δισεκ. έως το 2022 ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους δεν βιάζεται να εκδώσει 10ετές ελληνικό ομόλογο.
Η πρόσφατη παρουσίαση σε 25 αμερικανούς επενδυτές από Τσακαλώτο και Χουλιαράκη της συμφωνίας του Eurogroup της 21ης Ιουνίου και το χρέος και το κεφαλαιακό μαξιλάρι απέδειξε ότι η Ελλάδα διαθέτοντας ρευστότητα θα πρέπει μέσω της διαδικασίας των road show δηλαδή των παρουσιάσεων σε ξένους επενδυτές να αναζητάει κεφάλαια…και επιτόκιο.
Στο παρελθόν οι επενδυτές γνώριζαν τις ανάγκες της Ελλάδος και επέβαλλαν το επιτόκιο και διαμόρφωναν την προσφορά.
Τα πράγματα έχουν αλλάξει, η Ελλάδα δεν έχει άμεση ανάγκη για έκδοση ομολόγων και έτσι έχει ανακαλύψει ότι η στρατηγική που ακολουθούν οι τράπεζες που πραγματοποιούν road show και εν συνεχεία προβαίνουν σε εκδόσεις είναι η πιο ενδεδειγμένη.
Στο road show μπορεί να καθοριστεί σε μεγάλο βαθμό το επιτόκιο και σε κάποιο βαθμό και η ποιότητα των συμμετεχόντων επενδυτών.
Το 74% που έχουν αγοράσει ελληνικά ομόλογα το τελευταίο διάστημα είναι hedge funds ενώ θα πρέπει σταδιακά να τοποθετούνται και πιο μακροπρόθεσμοι επενδυτές.

Στο πλαίσιο αυτό για να μπορέσει στο 10ετές να πετύχει επιτόκιο 3,90% με 4% θα πρέπει το επιτόκιο του 10ετούς ομολόγου στην δευτερογενή αγορά να είναι 3,60%.
Με την Ιταλία αργά να βελτιώνεται είναι πιθανό στις επόμενες εβδομάδες το 10ετές να υποχωρήσει στο 3,60%.
Η Ελλάδα θέλει να κλείσει το μεγάλο χάσμα spread με την Πορτογαλία που στο 10ετές κινείται στις 210 μονάδες βάσης ή 2,10%.
Η ψαλίδα μεταξύ των δύο χωρών δεν μπορεί να κλείσει γιατί η Ελλάδα έχει ένα εμπόδιο…την Ιταλία.
Δεν μπορεί το Ιταλικό 10ετές να είναι στο 2,55% το ελληνικό 3,86% και η μεταξύ τους διαφορά να είναι 130 μονάδες βάσης…ήδη η Ελλάδα βρίσκεται στα όρια.
Μόνο εάν βελτιωθούν τα ιταλικά ομόλογα έχουν περιθώρια βελτίωσης και τα ελληνικά ομόλογα.
Εν τω μεταξύ πηγές σε ξένους οίκους αναφέρουν ότι θεωρητικά θα μπορούσε η Ελλάδα να εκδώσει 10ετές ομόλογο και στις 31 Ιουλίου 2018 αλλά το πιθανότερο είναι να εκδοθεί τελικά μετά την ΔΕΘ στις 11 Σεπτεμβρίου 2018.

Γιατί το cash buffer είναι 60 δισεκ;

Το Eurogroup στις 21 Ιουνίου αποφάσισε να σχηματιστεί ένα cash buffer 24,1 δισεκ. ευρώ το οποίο διασταλτικά φθάνει τα 60 δισεκ.
Πως προκύπτουν τα 24,1 δισεκ. και πως προκύπτουν τα 60 δισεκ. ευρώ;
Τα 24,1 δισεκ. προκύπτουν ως εξής: 15 δισεκ. η δόση της 4ης αξιολόγησης από αυτά τα 9,5 δισεκ. θα ενταχθούν στο cash buffer και 5,5 δισεκ. αφορούν αποπληρωμές χρέους.
Να σημειωθεί ότι 3,2 δισεκ. έχουν διατεθεί για επαναγορές χρέους από το ΔΝΤ.
Περίπου 6,3 δισεκ. είναι τα υφιστάμενα κεφάλαια που διαθέτει η Ελλάδα και ορισμένα repos.
Αξίζει να τονιστεί ότι στο χρέος περιλαμβάνονται και τα έντοκα γραμμάτια του ελληνικού δημοσίου 14,9 δισεκ. συνολικά τα οποία ωστόσο αποτελούν ανακυκλούμενη πίστωση καθώς συνεχώς ανανεώνονται και είναι διάρκειας κατά βάση 3 και 6 μηνών.
Εάν δεν συμπεριληφθούν τα έντοκα γραμμάτια και προσμετρήσουν και τα 32 δισεκ. που είναι σωρευτικά το πρωτογενές πλεόνασμα μεταξύ 2018 και 2022 τότε προκύπτουν τα 60 δισεκ. ευρώ που διασταλτικά φθάνει το κεφαλαιακό απόθεμα της Ελλάδος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης