Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Δεκαήμερη παράταση για το Ερρίκος Ντυνάν - Ισχυρός διεκδικητής το....δημόσιο

tags :
Δεκαήμερη παράταση για το Ερρίκος Ντυνάν - Ισχυρός διεκδικητής το....δημόσιο
Η απόκτηση του Ερρίκος Ντυνάν από το ελληνικό δημόσιο, φαντάζει ως ιδανική λύση, σύμφωνα με στελέχη της αγοράς για δύο βασικούς λόγους
Παράταση δέκα ημερών - έως τις 3 Αυγούστου 2018 -  δόθηκε για την κατάθεση μη δεσμευτικών προσφορών για το νοσοκομείο Ερρίκος Ντυνάν, από την Τράπεζα Πειραιώς.
Ήδη το ενδιαφέρον για την απόκτηση της μεγάλης ξενοδοχειακής - κλινικής μονάδας είναι μεγάλο. 
Το Ιατρικό Αθηνών του Ομίλου Αποστολόπουλου, το Ιασώ, η Ευρωκλινική, το fund CVC που έχει επενδύσει στο Metropolitan, η Βιοϊατρική, εγχώριες εταιρείες επενδύσεων σε Ακίνητη Περιουσία (ΑΕΕΑΠ), αλλά και το Ελληνικό Δημόσιο, ρίχνονται στην μάχη για την απόκτηση του.

Ισχυρός διεκδικητής το ελληνικό Δημόσιο - Oι λόγοι

Η εξαγορά ή η εκμίσθωση του «Ερρίκος Ντυνάν» από το Ελληνικό Δημόσιο ακούγεται από πολλούς ως ιδανική λύση.
Άλλωστε σχέση μεταξύ του νοσοκομείου και του Δημοσίου υπήρχε από τα πρώτα χρόνια λειτουργίας του, αν και ποτέ δεν είχε ενταχθεί στο ελληνικό σύστημα Υγείας, παρά τις συζητήσεις που γίνονταν το 2005 με τη συμφωνία εκμίσθωσης από το Δημόσιο 30 κλινών  στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) του Νοσοκομείου.
Η απόκτηση του Ερρίκος Ντυνάν από το ελληνικό δημόσιο, φαντάζει ως ιδανική λύση, σύμφωνα με στελέχη της αγοράς για δύο βασικούς λόγους: ο πρώτος είναι ότι θα παραμείνουν ως έχουν οι υπάρχουσες θέσεις εργασίας στο νοσοκομείο και το δεύτερο ότι όλες οι ιδιωτικές μονάδες της χώρας θα διατηρήσουν τις μονάδες τους (δεν θα οδηγηθεί ο κλάδος σε συγκέντρωση).
Η διεκδίκηση του νοσοκομείου ακούγεται ότι θα γίνει από το ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος και στη συνέχεια αυτό θα γίνει δωρεά από το ελληνικό Δημόσιο.
τΟ νοσοκομείο που έπαψε να αποτελεί κοινωφελές ίδρυμα του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού και πλέον λειτουργεί ως ιδιωτική κλινική υπό την επωνυμία “Ερρίκος Ντυνάν Hospital Center” αποκτήθηκε, μέσω πλειστηριασμού, από την εταιρεία ειδικού σκοπού ΗΜΙΘΕΑ ΑΕ, θυγατρική της Τράπεζας Πειραιώς. Ο πλειστηριασμός του ακινήτου, όπως επίσης και της άδειας λειτουργίας του Ερρίκος Ντυνάν, με επισπεύδουσα την Τράπεζα Πειραιώς (Η Πειραιώς ήταν ο βασικός πιστωτής του «Ντυνάν» με δάνεια ύψους 90 εκατ. ευρώ), στην οποία περιήλθε το νοσοκομείο λόγω οφειλών, είχε πραγματοποιηθεί στις 24 Σεπτεμβρίου 2014, όπου ελλείψει άλλων υποψήφιων αγοραστών, το νοσοκομείο περιήλθε στην εταιρεία ειδικού σκοπού και θυγατρική της τράπεζας ΗΜΙΘΕΑ έναντι 115 εκατ. ευρώ.
Κατά την περίοδο της μεταβίβασης το Ερρίκος Ντυνάν χρωστούσε σε προμηθευτές, ασφαλιστικά, ταμεία, ΔΕΚΟ, και εργαζόμενους περί τα 100 εκατ. ευρώ.
Όταν το νοσοκομείο αποκτήθηκε από την Τράπεζα Πειραιώς ξεκίνησε ένα εκτενές πρόγραμμα αναδιοργάνωσης.
Οι εργαζόμενοι πληρώθηκαν, οι προμηθευτές εξοφλήθηκαν και πλέον η πληρότητα στο νοσοκομείο ξεπερνά το 60%.
Το 2016 εταιρεία ΗΜΙΘΕΑ, που ελέγχει το Ντυνάν, κατάφερε να αυξήσει τις πωλήσεις της κατά 26% (προ rebate και clawback), μειώνοντας ταυτόχρονα τα έξοδα λειτουργίας.
Η χρήση έκλεισε με ζημίες σε επίπεδο EBITDA 9,6 εκατ. ευρώ (βελτίωση κατά 42% σε σχέση με το 2015) και ζημίες μετά από φόρους 16,8 εκατ. ευρώ (βελτίωση κατά 33% σε σχέση με το 2015).

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης