Τελευταία Νέα
Διεθνή

Νέο μέτωπο Trump κατά Τεχεράνης: Μην απειλήσετε ξανά τις ΗΠΑ, θα υπάρξουν συνέπειες - Ιράν: Θα αντισταθούμε στις πιέσεις

tags :
Νέο μέτωπο Trump κατά Τεχεράνης: Μην απειλήσετε ξανά τις ΗΠΑ, θα υπάρξουν συνέπειες - Ιράν: Θα αντισταθούμε στις πιέσεις
Ο Rouhani είχε κατηγορήσει τον Trump ότι εφαρμόζει επιθετικές πολιτικές κατά του Ιράν
Κλιμακώνουν επικίνδυνα τη ρητορική τους κατά του Ιράν και του καθεστώτος της Τεχεράνης οι ΗΠΑ με τον πρόεδρο Donald Trump και τον υπουργό Εξωτερικών, Mike Pompeo να ξεφεύγουν από τη συνηθισμένη γραμμή και να εξαπολύουν πραγματικά λεκτικά "πυρά" κατά του Ιράν σε μια προσπάθεια να μπει τέλος στο πυρηνικό του οπλοστάσιο αλλά και στη δράση στρατιωτικών του ομάδων στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής.
Χαρακτηριστική ήταν η προειδοποίηση του Trump στον πρόεδρο του Ιράν, Hassan Rouhani να μην ξαναπειλήσει τις ΗΠΑ διότι διαφορετικά θα υποστεί συνέπειες που κανείς άλλος δεν έχει βιώσει προηγουμένως.

«Ποτέ ξανά να μην απειλήσεις τις ΗΠΑ γιατί αλλιώς θα υποστείς συνέπειες που σαν κι αυτές ελάχιστοι στην ιστορία όλη έχουν υποστεί», ανέφερε σε μήνυμα του στο Twitter ο Trump, ένα μήνυμα όπου όλα τα γράμματα ήταν κεφαλαία.
Σημειώνεται ότι σε δηλώσεις του ο Rouhani καταδίκασε τις εχθρικές πολιτικές που εφαρμόζει η Ουάσινγκτον έναντι της Τεχεράνης.
«Εάν οι ΗΠΑ εμπλακούν σε πόλεμο με το Ιράν, αυτή θα είναι η μητέρα όλων των πολέμων» ανέφερε ο Rouhani, αλλά δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να επικρατήσει η ειρήνη μεταξύ των δύο χωρών.
«Δεν είμαστε πλέον μια χώρα που θα ανεχθεί τις παράφρονες δηλώσεις σου για τη βία & τον θάνατο.
Πρόσεχε καλά!» ήταν το μήνυμα του Trump.



Η απάντηση του Ιράν

Εν τω μεταξύ, η απάντηση δεν άργησε να έρθει από το Ιράν.
Ειδικότερα, όπως μεταδίδουν τοπικά μέσα ενημέρωσης, ο ανώτερος διοικητής των Φρουρών της Επανάστασης στο Ιράν, Gholamhossein Gheybparva, απέρριψε τα σχόλια του Trump, ως «ψυχολογικό πόλεμο».
Σύμφωνα με τον Gheybparva, ο Αμερικανός πρόεδρος δεν μπορεί να κάνει τίποτα εναντίον του Ιράν, ενώ η Τεχεράνη δεν θα εγκαταλείψει ποτέ τις επαναστατικές της πεποιθήσεις και θα αντισταθεί στις πιέσεις. 
 
Βαριές εκφράσεις Pompeo (ΥΠΕΞ ΗΠΑ) για το καθεστώς του Ιράν: Εφιάλτης για τους Ιρανούς, δρα σαν μαφία


Βαριές εκφράσεις για το καθεστώς του Ιράν χρησιμοποίησε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Mike Pompeo, ο οποίος έκανε λόγο για ένα καθεστώς «εφιάλτη για τον ιρανικό λαό» που «δρα σαν μαφία».
«Η κυβέρνηση των ΗΠΑ δεν «φοβάται» να επιβάλλει κυρώσεις «στο ανώτατο επίπεδο» στο καθεστώς της Τεχεράνης» είπε ο Pompeo κατά τη διάρκεια ομιλίας του σε μέλη της ιρανικής διασποράς στην Καλιφόρνια,
«Θέλουμε όλες οι χώρες να μειώσουν τις εισαγωγές ιρανικού πετρελαίου «σχεδόν στο μηδέν» μέχρι την 4η Νοεμβρίου.
Εάν δεν το κάνουν, θα εκτεθούν στον κίνδυνο να υποστούν αμερικανικές κυρώσεις» τόνισε ο Pompeo, ο οποίος κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να συνασπιστεί πίσω από τις ΗΠΑ και να ασκήσουν τη μέγιστη δυνατή πίεση στην Τεχεράνη όσον αφορά το πυρηνικό της οπλοστάσιο.
Σημειώνεται πως ο Trump ανήγγειλε τον περασμένο Μάιο ότι αποσύρει τις ΗΠΑ από τη διεθνή συμφωνία του 2015 που θεωρείτο πως θα απέτρεπε την απόκτηση πυρηνικού οπλοστασίου από το Ιράν και ότι οι αμερικανικές κυρώσεις που είχαν αρθεί στο πλαίσιο αυτής της συμφωνίας θα επανεπιβληθούν, την ώρα που οι Ευρωπαίοι προσπαθούν να «σώσουν» τη διεθνή συμφωνία με το Ιράν για τα πυρηνικά.
«Οι ηγέτες του καθεστώτος, κυρίως αυτοί που είναι επικεφαλής των Φρουρών της Επανάστασης», των επίλεκτων δυνάμεων του ιρανικού στρατού, «και της δύναμης Κουντς», που είναι αρμόδια για τις επιχειρήσεις στο εξωτερικό, «θα πληρώσουν ακριβά τις αποφάσεις τους» υποστήριξε ο Pompeo, ο οποίος διαβεβαίωσε πως η κυβέρνηση Trump υποστηρίζει όσους συμμετέχουν σε διαδηλώσεις στο Ιράν.

Ύμνοι Netanyahu για Trump

«Τη σταθερή θέση» του προέδρου των ΗΠΑ Donald Trump έναντι στο Ιράν εξήρε ο πρωθυπουργός του Ισραήλ B. Netanyahu.
«Θα ήθελα να αποτίσω φόρο τιμής στη σταθερή θέση που εξέφρασε χθες ο πρόεδρος Τραμπ και ο υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο ενάντια στην επιθετικότητα του καθεστώτος του Ιράν», σχολίασε ο πρωθυπουργός του Ισραήλ στη διάρκεια συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου.

(Αρχική δημοσίευση Δεύτερα 23 Ιουλίου 2018, ώρα 7:12)

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης