Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Σε παρακμή το ΧΑ -0,38% στις 751 μον. με τράπεζες, ΔΕΗ έως -3%, άφαντοι οι επενδυτές – Οι τράπεζες παραμένουν μη επενδύσιμες

Σε παρακμή το ΧΑ -0,38% στις 751 μον. με τράπεζες, ΔΕΗ έως -3%, άφαντοι οι επενδυτές – Οι τράπεζες παραμένουν μη επενδύσιμες
Η χρηματιστηριακή αγορά σε υποτονικό ρυθμό με απαξιωμένο τζίρο και όγκο συναλλαγών - Εξαίρεση ΟΤΕ και ΟΠΑΠ
(upd14)Με απώλειες έκλεισε το ελληνικό χρηματιστήριο καθώς εντάθηκαν οι πιέσεις στις τράπεζες ειδικότερα στην Πειραιώς -3,22% και σε δεικτοβαρείς τίτλους του FTSE 25 όπως ΔΕΗ -2,70% με αποτέλεσμα ο Γενικός και ο Τραπεζικός Δείκτης να κλείσουν στα χαμηλά της ημέρας.
Η χρηματιστηριακή εικόνα θα ήταν χειρότερη εάν δεν υπήρχε η βοήθεια από τον ΟΤΕ +1,80% και τον ΟΠΑΠ +1,47% καθώς διατήρησαν το θετικό πρόσημο σε όλη την διάρκεια της συνεδρίασης
Η θετική έκθεση του οίκου S&P όπου αναβάθμισε τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας δεν στάθηκε ικανή για μια ανοδική αντίδραση του Γενικού Δείκτη καθώς σοβαρά εμπόδια δεν βοηθούν την χρηματιστηριακή αγορά όπως ο μηδαμινός τζίρος συναλλαγών, η προβληματική εικόνα των τραπεζών και το αρνητικό κλίμα στις ευρωπαϊκές αγορές.

Η συναλλακτική δραστηριότητα πλησίασε το ρεκόρ της 2/01/2017 όπου ο τζίρος συναλλαγών είχε φτάσει τα 9,8 εκατ. ευρώ. 
Σε όλα αυτά προστίθεται και άτονη εικόνα  στα ελληνικά ομόλογα με το 10ετές στο 3,84% και το 25ετές στο 4,81%
Επιδείνωση σημειώνεται και στα ομόλογα της Νότιας Ευρώπης ειδικότερα στην Ιταλία το 10ετές κινείται στο 2,63%.
Σε ένα τέτοιο περιβάλλον ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε στις 751 μονάδες στα χαμηλά της ημέρας με ισχυρό σημείο στήριξης τις 750 μονάδες.
Ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στις 819 μονάδες στο χαμηλό της ημέρας στη δημοπρασία με ισχυρό σημείο στήριξης τις 850 μονάδες.
Στο πλαίσιο αυτό ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε πτωτικά στις 751 μονάδες με πτώση -0,38% έχοντας υψηλό στις 756,95 μονάδες και χαμηλό στις 751,21 μονάδες
Ο τζίρος και ο όγκος σε χαμηλά επίπεδα χωρίς δυναμική
Αναλυτικότερα η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 12,8 εκατ. ευρώ και ο όγκος 8,1 εκατ. εκ των οποίων τα 5,2 εκατ.  μετοχές διακινήθηκαν στις τράπεζες.

Αναγκαίες οι ΑΜΚ 8-10 δισ. σε τιμές χαμηλότερες του 2015 για την μείωση των NPEs από 91 δισ. στα 20 δισ.

Όπως έχει αναφέρει το bankingnews η αγορά αργά θα μπορούσε να φθάσει έως τις 800 μονάδες δηλαδή 30 μονάδες υψηλότερα από τα τρέχοντα επίπεδα τιμών.
Ορισμένα ξένα funds υποστηρίζουν τις δύο εκδοχές που πιθανότατα θα επιβεβαιωθούν το προσεχές διάστημα είναι οι 800 μονάδες στο ελληνικό χρηματιστήριο και η υποχώρηση του 10ετούς ελληνικού ομολόγου στο 3,60% από 3,85%
Με απώλειες έκλεισαν οι τράπεζες με έντονα χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα.
Με την μεγαλύτερη πτώση έκλεισε η Πειραιώς -3,22% στο χαμηλό της ημέρας.
Ομοίως στα χαμηλά της ημέρας έκλεισαν και οι υπολοιποι τραπεζικοί τίτλοι.  
Εντείνεται η προσπάθεια των τραπεζών καθώς τέλη Σεπτεμβρίου 2018 θα καταθέσουν στον SSM στον Μόνιμο Εποπτικό Μηχανισμό των Τραπεζών τους νέους στόχους για την μείωση των προβληματικών ανοιγμάτων NPEs που διαμορφώνονται στα 91 δισεκ. με πρωταρχικό στόχο το 2022 τα NPEs να έχουν μειωθεί στα 20 δισεκ. ή 10% του συνόλου.
Εν συνεχεία τέλη Νοεμβρίου 2018 θα ξεκινήσει το SREP δηλαδή η αξιολόγηση της κεφαλαιακής επάρκειας των τραπεζών με ορίζοντα τέλη Ιανουαρίου 2019 να έχουν ολοκληρωθεί.
Το 2019 θα είναι έτος αυξήσεων κεφαλαίου για τις ελληνικές τράπεζες, όμως το βασικό αντικίνητρο δεν είναι μόνο η έλλειψη κεφαλαίων, οι βαλτωμένες χρηματιστηριακές τιμές των τραπεζών και η απονεύρωση της χρηματιστηριακής αγοράς που έχει περιθωριοποιηθεί.
Το πολύ ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι οι αυξήσεις κεφαλαίου του 2019 στις ελληνικές τράπεζες θα υλοποιηθούν σε τιμές χαμηλότερες του 2015, οπότε dilution θα υποστούν οι μέτοχοι αλλά όχι τόσο μεγάλης κλίμακας όπως και στο παρελθόν.
Με αρνητικό πρόσημο έκλεισε η πλειοψηφία στις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 με έντονα χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα.
Την μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι Sarantis, ΔΕΗ, ΟΛΠ και ΕΥΔΑΠ ενώ με την μεγαλύτερη άνοδο έκλεισαν οι ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και Aegean

Τα νέα της χρηματιστηριακής αγοράς

Σε αναβάθμιση των προοπτικών (outlook) της Ελλάδας στις 20/7 από σταθερές σε θετικές, προχώρησε η Standard & Poor’s Global Ratings, επιβεβαιώνοντας σε «Β+» και «Β» τη μακροπρόθεσμη και βραχυπρόθεσμη -αντίστοιχα- πιστοληπτική ικανότητα ενώ έθεσε ως προαπαιτούμενο νέας αναβάθμισης  την μείωση των NPLs.
Από τους μεγάλους οίκους αξιολόγησης – πιστοληπτικής διαβάθμισης – η Ελλάδα δεν έχει να περιμένει πολλά και το κυριότερο μέσα στο 2018 αποκλείεται από Standand and Poor’s, Fitch και Moody’s να αναβαθμιστεί στην κλίμακα ΒΒ-.
Μόνο η DBRS o καναδικός οίκος είναι πιθανό να αναβαθμίσει την Ελλάδα στην κλίμακα ΒΒ- στις 2 Νοεμβρίου 2018 και εάν επιβεβαιωθεί αυτό το σενάριο θα πρόκειται για θετική εξέλιξη για την τιμολόγηση του χρέους και όχι της αγοράς ή των τραπεζών.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ευρωπαϊκοί θεσμοί επιδιώκουν να ξεκινήσουν οι τριμηνιαίοι έλεγχοι στην Αθήνα, με τη συμμετοχή του ΔΝΤ ως συμβούλου.
Η πρώτη επίσκεψη θα γίνει αρχές Οκτωβρίου και η δεύτερη που θεωρείται ακόμη πιο σημαντική αφού θα κρίνει  την επιστροφή των πρώτων 600 εκατ. ευρώ από τα κέρδη που αποκόμισαν η ΕΚΤ και οι εθνικές κεντρικές τράπεζες της ευρωζώνης από ελληνικά ομόλογα.
Στις 26 Ιουλίου και τυπικά η ΕΚΤ στην συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου μπαίνει ένας τέλος στο σήριαλ του waiver για τις ελληνικές τράπεζες και τέλος στο QE για τα ελληνικά ομόλογα. 
Η απώλεια του waiver περίπου 3,9 δισεκ. ευρώ για τις ελληνικές τράπεζες έχει ήδη καλυφθεί από την αγορά των repos στην διατραπεζική αγορά και ουσιαστικά δεν θα υπάρξει αύξηση του ELA από τις ελληνικές τράπεζες.
Στις 27 Ιουλίου συνεδριάζει το ΔΝΤ και αρχές Αυγούστου η έκθεση βιωσιμότητας για το ελληνικό χρέος...το οποίο θα χαρακτηρίζει μη βιώσιμο μετά το 2033
Το ελληνικό δημόσιο με το cash buffer που θα διαθέτει κατ΄ ελάχιστο 24,1 δισεκ. και με την καταβολή της δόσης των 15 δισεκ. θα μπορεί να χρησιμοποιήσει έως 3,2 δισεκ. για μερική αποπληρωμή των δανείων του ΔΝΤ από τα 9,8 δισεκ. ευρώ.
Νέο μέτωπο D. Trumb κατά Τεχεράνης σχετικά με το να μπει τέλος στο πυρηνικό του οπλοστάσιο αλλά και στη δράση στρατιωτικών του ομάδων στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής με εκατέρωθεν βολές από την μια να μην απειλήσουν ξανά τις ΗΠΑ γιατί διαφορετικά θα υπάρξουν συνέπειες και από την άλλη το Ιράν να μηνύει ότι θα αντισταθούν στις πιέσεις
Στο ανακοινωθέν της συνόδου των G20 το σαββατοκύριακο 21 -22/7 στην Αργεντινή τονίζεται, πως οι κλιμακούμενες εμπορικές και γεωπολιτικές εντάσεις δημιουργούν αυξημένο κίνδυνο για την παγκόσμια ανάπτυξη ενώ επιβάλλεται ο εκτενέστερος διάλογος για όλα τα θέματα και κυρίως γύρω από τις εμπορικές αντιπαραθέσεις.
Λόγω του διασυρμού που υπήρξε με την περίπτωση της EXIN και Calamos η Εθνική τράπεζα έχει εξαντλήσει την αυστηρότητα των ελέγχων στην  Gongbao η οποία έχει υποβάλλει μια πολύ δελεαστική πρόταση 676 εκατ. ευρώ.
Η λύση της Gongbao πάντως είναι αρκετά ορθολογική και η Εθνική θα πρέπει να κατανοήσει ότι είναι η μόνη πραγματική πρόταση πάνω στο τραπέζι.
Στην ΓΣ των μετόχων του Ελλάκτωρα στις 25 Ιουλίου είναι επικεντρωμένο το ενδιαφέρον των επενδυτών καθώς η ψηφοφορία που θα διεξαχθεί θα κρίνει την πορεία της εταιρίας
Εν τω μεταξύ και ενώ η πλευρά Καλλιτσάντση έχει πάρει ξεκάθαρο προβάδισμα και θα ξεπεράσει το 50% επί των παρόντων μετόχων με τις τράπεζες να έχουν προβλέψει 57% με 58% όπου με βάση καλά ενημερωμένες πηγές καθώς δεν θα συμμετάσχουν στην ΓΣ έχουν αποφασίσει να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις με τον νικητή στον Ελλάκτωρα νομιμοποιώντας τον με αυτόν τον τρόπο.
Aίτηση για τη λήψη προληπτικών μέτρων σύμφωνα με το άρθρο 106 α παρ. 6 του Ν. 3588/2007, επί της οποίας εκδόθηκε προσωρινή διαταγή, κατέθεσε η Folli Follie, με στόχο να προστατευθεί από τους ομολογιούχους, συνολικού ύψους 450 εκατ. ευρώ ενώ πληθαίνουν τα σενάρια διάσπασης της εταιρείας σε «καλή» και «κακή» εταιρεία, με τη δεύτερη να αφορά τις δραστηριότητες στην Ασία, όπου εμφανίζονται και οι μεγαλύτερες αμφιβολίες για την ορθότητα των στοιχείων της.

Με αρνητικό πρόσημο οι ευρωπαϊκές αγορές
    
Με πτωτικές τάσεις κινούνται οι ευρωπαϊκές αγορές
Ειδικότερα ο DAX καταγράφει πτώση -0,19%, ο CAC 40 στο -0,55%, ο FTSE MIB στην Ιταλία κινείται πτωτικά -0,93%, ο IBEX 35 στην Ισπανία στο -0,13% ενώ ο FTSE 100 καταγράφει πτώση -0,25%.
Στην Wall Street ο Dow κινείται με πτώση -0,22%, ο S&P 500 καταγράφει οριακές απώλειες -0,12% και το ETF GREC στο -0,33% (9,14 δολ.)

Ο ΟΔΔΗΧ μέσω της στρατηγικής των road show θα πετύχει κατάλληλο επιτόκιο

H Ελλάδα δεν έχει άμεση ανάγκη με την έγκριση του κεφαλαιακού  αποθέματος που εξασφάλισε για έκδοση ομολόγων και έτσι έχει ανακαλύψει ότι η στρατηγική που ακολουθούν οι τράπεζες που πραγματοποιούν road show και εν συνεχεία προβαίνουν σε εκδόσεις είναι η πιο ενδεδειγμένη.
Στο road show μπορεί να καθοριστεί σε μεγάλο βαθμό το επιτόκιο και σε κάποιο βαθμό και η ποιότητα των συμμετεχόντων επενδυτών.
Το 74% που έχουν αγοράσει ελληνικά ομόλογα το τελευταίο διάστημα είναι hedge funds ενώ θα πρέπει σταδιακά να τοποθετούνται και πιο μακροπρόθεσμοι επενδυτές
Στο πλαίσιο αυτό για να μπορέσει στο 10ετές να πετύχει επιτόκιο 3,90% με 4% θα πρέπει το επιτόκιο του 10ετούς ομολόγου στην δευτερογενή αγορά να είναι 3,60%.
Η βελτίωση του επιτοκίου του 10ετούς ελληνικού ομολόγου είναι στενά συνδεδεμένη με το επιτόκιο του αντίστοιχου ιταλικού ομολόγου
Εν τω μεταξύ πηγές σε ξένους οίκους αναφέρουν ότι θεωρητικά θα μπορούσε η Ελλάδα να εκδώσει 10ετές ομόλογο και στις 31 Ιουλίου 2018 αλλά το πιθανότερο είναι να εκδοθεί τελικά μετά την ΔΕΘ στις 11 Σεπτεμβρίου 2018.

Κόπωση στις τράπεζες που βρίσκονται κάτω από τις τιμές των ΑΜΚ του 2015

Με πτωτικές τάσεις έκλεισαν οι τραπεζικές μετοχές χωρίς δυναμική
Ο κλάδος χρηματιστηριακά παραμένει εγκλωβισμένος κάτω από τις τιμές των ΑΜΚ του 2015 και δεν θα ξεκολλήσει εύκολα από αυτό το σκηνικό απαξίωσης.
Η Εθνική έκλεισε στα 0,2560 ευρώ με πτώση -1,54% με όγκο 2,8 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,34 δισ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Εθνικής σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,0066 ευρώ προ RS  ή 0,099 ευρώ μετά reverse split.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα 2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013 ενώ η ΑΜΚ του 2015 υλοποιήθηκε στα 0,02 ευρώ προ RS ή 0,30 ευρώ μετά RS.  
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ είχε τελευταία τιμή 0,0010 ευρώ και τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης οριστικά.
Η Alpha Βank έκλεισε στα 1,8810 ευρώ με πτώση -0,74% με όγκο 769 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,90 δισεκ. ευρώ.
Το ιστορικό χαμηλό της Alpha Βank είναι στα 0,9490 ευρώ ή προ RS στα 0,01890 ευρώ και σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ ενώ η τιμή της ΑΜΚ του 2015 ήταν στα 0,04 ευρώ προ reverse split ή 2 ευρώ μετά το reverse split.
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ βρέθηκε στα 0,0010 ευρώ όπου και σταμάτησε πλέον να διαπραγματεύεται.
Η Πειραιώς έκλεισε στα 2,5840 ευρώ με πτώση -3,22% με όγκο 284 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 1,13 δισ. ευρώ.
Το ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς είναι στα 1,34 ευρώ μετά RS ή προ RS στα 0,0134 ευρώ και σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 η οποία προσαρμόστηκε σε 0,067 ευρώ με το νέο reverse split που πραγματοποιήθηκε τον Ιούλιο του 2017 καθώς οι 20 παλαιές αντικαταστάθηκαν με 1 νέα μετοχή.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ και η ΑΜΚ του 2015 στα 0,003 ευρώ προ reverse split ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ σταμάτησε να διαπραγματεύεται και είχε τελευταία τιμή στα 0,0010 ευρώ.
Η Eurobank έκλεισε στα 0,8170 ευρώ με πτώση -1,92% με όγκο 1,14 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 1,79 δισ. ευρώ.
Το ιστορικό χαμηλό στην Eurobank σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,002410 ευρώ προ RS ή 0,2410 ευρώ μετά RS
Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου βρίσκεται στα 2,425 ευρώ με πτώση -2,41% και με κεφαλαιοποίηση 1,08 δισ. ευρώ.
Από τις 10 Ιανουαρίου του 2017 η μετοχή της Κύπρου έχει διαγραφεί από το ελληνικό χρηματιστήριο και διαπραγματεύεται σε Κύπρο και Λονδίνο.
Η Attica Bank έκλεισε στα 0,2150 ευρώ με πτώση -3,59% με όγκο 119 χιλ. μετοχές και κεφαλαιοποίηση 99 εκατ. ευρώ
Το ιστορικό χαμηλό της Attica Βank είναι στα 0,02480 ευρώ μετά το RS και προ reverse split 0,001255 ευρώ και σημειώθηκε στις 21 Δεκεμβρίου του 2017.
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος έκλεισε στα 14,70 ευρώ με άνοδο +0,68% και κεφαλαιοποίηση 292 εκατ. ευρώ

Με πτωτικές τάσεις οι μετοχές του FTSE 25 με χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα - Εξαίρεση ΟΤΕ και ΟΠΑΠ 

Με αρνητικό πρόσημο έκλεισε η πλειοψηφία των μετοχών του FTSE 25 με χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα.
Την μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι ΔΕΗ, Sarantis, ΔΕΗ, ΟΛΠ, ΕΥΔΑΠ
Στον αντίποδα ανοδικά έκλεισαν οι ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Aegean
Αξίζει να αναφερθεί ότι πολλές μετοχές του FTSE 25 θεωρούνται ακραία υπερτιμημένες ακόμη και σε αυτές τις τιμές.  
Η Coca Cola έκλεισε στα 30,95 ευρώ με πτώση -0,58% με την κεφαλαιοποίηση στα 11,49 δισ. ευρώ παραμένει στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ο ΟΤΕ έκλεισε στα 10,73 ευρώ με άνοδο +1,80% και αποτίμηση 5,26 δισ. ευρώ, βρίσκεται στην 2η θέση των κεφαλαιοποιήσεων.
Η ΔΕΗ έκλεισε στα 1,8010 ευρώ με πτώση -2,70% και αποτίμηση 418 εκατ. ευρώ
Ο ΑΔΜΗΕ που ξεκίνησε η διαπραγμάτευση του στις 19/6 έκλεισε στα 1,7140 ευρώ με ΆΝΟΔΟ +0,23% και κεφαλαιοποίηση 398 εκατ ευρώ.
Ο ΟΠΑΠ έκλεισε στα 9,6500 ευρώ με άνοδο +1,47% έχοντας κεφαλαιοποίηση στα 3,08 δισ. ευρώ
Η Folli Follie βρίσκεται  σε αναστολή διαπραγμάτευσης με αίτηση της ίδιας της εταιρείας.
Ο Τιτάνας έκλεισε στα 20,50 αμετάβλητη ενώ η κεφαλαιοποίηση διαμορφώθηκε στα 1,58 δισ. ευρώ.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ έκλεισε στα 7,14 ευρώ με άνοδο +0,28% και κεφαλαιοποίηση 2,18 δισ. ευρώ.
Η Motor Oil έκλεισε στα 17,76 ευρώ με πτώση -0,34% και κεφαλαιοποίηση 1,97 δισ. ευρώ.
Ο Μυτιληναίος έκλεισε στα 8,510 ευρώ με πτώση -0,58% και κεφαλαιοποίηση 1,22 δισεκ. ευρώ.
Η Jumbo έκλεισε στα 13,52 ευρώ με άνοδο +0,12% και κεφαλαιοποίηση 1,84 δισ. ευρώ
Η μετοχή του Fourlis έκλεισε στα 5,70 ευρώ με πτώση -0,87% και με την κεφαλαιοποίηση στα 294 εκατ ευρώ.
Η MIG (που είναι εκτός FTSE 25) έκλεισε στα 0,0998 ευρώ με πτώση -0,20% με την αποτίμηση στα 94 εκατ. ευρώ

Οριακή επιδείνωση στα ελληνικά ομόλογα στο 3,84% το 10ετές – Πιέσεις στην Ιταλία στο 2,63%  

Ήπιες πιέσεις σημειώνεται σε όλη την καμπύλη αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων ενώ το 7ετές λήξης 2025 παραμένει κοντά στο ιστορικό χαμηλό απόδοσης.  
Το βασικό ερώτημα είναι πότε η Ελλάδα θα βγει στις αγορές.
Δεν θα πρέπει να υπάρξει βιασύνη, ο καλύτερος χρόνος θα ήταν μάλλον Σεπτέμβριο του 2018.  
Εάν θεωρητικά έβγαινε σήμερα στις αγορές με 3ετές ομόλογο το επιτόκιο θα ήταν 2,80% και το 10ετές στο 4% με 4,05%.

Η τρέχουσα εικόνα της ελληνικής αγοράς ομολόγων

Το 2ετές ομόλογο – πρώην 5ετές - λήξης 2019 εκδόθηκε στις 99,13 μονάδες βάσης το 2014 και σήμερα βρίσκεται στις 102,83 μονάδες βάσης σε μέσες τιμές ή μέση απόδοση 0,84%...
Το νέο 5ετές ομόλογο λήξης 1 Αυγούστου 2022 έχει μέση τιμή 105,82 μονάδες βάσης και μέση απόδοση 2,82% με απόδοση αγοράς 2,84% και απόδοση πώλησης 2,80%.
Θυμίζουμε ότι το 5ετές ομόλογο εκδόθηκε στο 4,625%.
Το 6ετές ομόλογο λήξης 30/1/2023 έχει μέση τιμή 102,33  μονάδες βάσης και απόδοση 2,94%
Το 7ετές ομόλογο λήξης 15/2/2025 έχει μέση τιμή 99,62 μονάδες βάσης και απόδοση 3,44% βρίσκεται κοντά στο  ιστορικό χαμηλό.
Το 10ετές ομόλογο λήξης 30/1/2028 έχει μέση τιμή 99,31 μονάδες βάσης και απόδοση 3,84% με απόδοση αγοράς 3,84% και απόδοση πώλησης 3,83%.
Το 15ετές ομόλογο λήξης 30/1/2033 έχει μέση τιμή 94,29 μονάδες βάσης και απόδοση 4,44%
Το 20ετές ομόλογο λήξης 30/1/2037 έχει μέση τιμή 91,50 μονάδες βάσης και απόδοση 4,70%
Το 25ετές ομόλογο λήξης 30/1/2042 έχει μέση τιμή 91,50 μονάδες βάσης και απόδοση 4,81%
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 345 μονάδες βάσης από 351 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark, σήμερα διαμορφώνεται στις 379 μονάδες βάσης από 375 μονάδες βάσης.
Θυμίζουμε ότι τα επίπεδα ρεκόρ μετά το PSI+ σημειώθηκαν στις 8 Ιουλίου του 2015 στις 8700 μ.β.
Το CDS δουλεύει ως εξής….
Για κάθε 10 εκατ δολάρια έκθεση σε ελληνικό χρέος, ένας επενδυτής που θέλει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χώρας αγοράζει ένα παράγωγο το CDS και πληρώνει π.χ. για την Ελλάδα σήμερα απόδοση 3,75% ή 375 χιλ. δολάρια ασφάλιστρο ανά 10 εκατ δολ. επενδυτική θέση στο ελληνικό χρέος.

Πιέσεις στην Ιταλία το 10ετές στο 2,64% αλλά και στην Πορτογαλία 1,76%

Πιέσεις ασκούνται σήμερα στα ομόλογα της Ιταλίας και στην Ισπανία.  
Η Ιταλία ειδικά σήμερα ασκούνται ελεγχόμενες πιέσεις.
Το 10ετές γερμανικό ομόλογο βρίσκεται σήμερα 23/7/2018 στο 0,39% με υψηλό 1,5 έτους 0,78% στις 13/2/2018.
Θυμίζουμε ότι το υψηλό ετών 1,02% σημειώθηκε στις 10 Ιουνίου του 2015 ενώ το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 11 Ιουλίου του 2016 στο -0,1950%.
Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων διαμορφώνονται ως εξής….
Η Ιρλανδική 10ετία λήξης 2028 εμφανίζει απόδοση 0,86% με το ιστορικό χαμηλό στο 0,30% που σημειώθηκε στις 30 Σεπτεμβρίου του 2016.  
Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο λήξης Οκτωβρίου 2028 έχει απόδοση 1,76% με το ιστορικό χαμηλό στο 1,60% που  σημειώθηκε στις 18 Απριλίου 2018.
Το παλαιό 10ετές το 2016 είχε φθάσει έως το 4,18% και ιστορικό χαμηλό 1,74% στις 20 Δεκεμβρίου 2017….
Το ισπανικό 10ετές έχει απόδοση 1,32% με το ιστορικό χαμηλό στο 0,87% που σημειώθηκε στις 3 Οκτωβρίου του 2016.
Στην Ιταλία το 10ετές ομόλογο έχει απόδοση 2,64% σε σχέση με το 2,53% στις 20/7 με ιστορικό χαμηλό 1,042% στις 11 Αυγούστου του 2016.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης