Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Εγκατέλειψαν το ΧΑ οι επενδυτές - Σε 5 ώρες συνεδρίασης ο τζίρος στα 6 εκατ. ευρώ

tags :
Εγκατέλειψαν το ΧΑ οι επενδυτές - Σε 5 ώρες συνεδρίασης ο τζίρος στα 6 εκατ. ευρώ
Oι συναλλαγές δείχνουν πως οδεύουμε σε αρνητικό ρεκόρ αφού μετά από σχεδόν πέντε ώρες συνεδρίασης ο τζίρος ίσα που έχει ανέλθει στα 6 εκατ. ευρώ
Χωρίς επενδυτές έχει μείνει το ΧΑ το τελευταίο διάστημα με την εικόνα συσσώρευσης και απαξίωσης να διατηρείται και τους εναπομείναντες να σκέφτονται τι θα δουν τον Αύγουστο που παραδοσιακά μειώνεται λόγω θερινών διακοπών ο τζίρος.
Μέχρι στιγμής οι συναλλαγές δείχνουν πως οδεύουμε σε αρνητικό ρεκόρ αφού μετά από σχεδόν πέντε ώρες συνεδρίασης ο τζίρος ίσα που έχει ανέλθει στα 6 εκατ. ευρώ,που σημαίνει πως για κάθε 60 λεπτά συναλλαγών έχουμε περίπου 1,2 εκατ. ευρώ.
Τα τελευταία χρόνια οι επενδυτές έχουν μειωθεί σημαντικά, με ένα μικρό διάστημα αφύπνισης στις αρχές του 2018 όταν η αγορά προεξοφλούσε το κλείσιμο της τρίτης αξιολόγησης και τη μείωση του country risk.
Το Bankingnews έχει παρουσιάσει αναλυτικά την συμμετοχή των επενδυτών τα τελευταία έτη, αλλά φαίνεται πως ο φετινός Ιούλιος θα δείξει περαιτέρω υποχώρηση των συμμετεχόντων.
Υπενθυμίζεται πως τον Ιούνιο συμμετείχαν κατά μέσο όρο ανά συνεδρίαση 731 επενδυτές.
Κάτω από τα 27 εκατ. ευρώ διαμορφώνεται η μέση ημερήσια αξία συναλλαγών τον Ιούλιο στο ΧΑ, ενώ ο Ιούνιος ήταν επίσης χαμηλός, και είχε διαμορφωθεί στα 49 εκατ. ευρώ ο μέσος ημερήσιος τζίρος.
Ο μέσος ημερήσιος τζίρος από την αρχή του έτους είναι στα 64,3 εκατ. ευρώ και είναι κάπως υψηλότερος από τα 59 εκατ. ευρώ το 2017.
Όμως θα πρέπει να προσμετρηθεί πως φέτος είχαμε δύο μεγάλα πακέτα, ένα στον ΟΤΕ ύψους 251 εκατ. ευρώ καθώς το δημόσιο πούλησε το 5% στην Deutsche Telekom και επίσης πουλήθηκε το 67% του ΟΛΘ με την αξία της συναλλαγής να είναι στα 232 εκατ. ευρώ.
Επιπλέον το τελευταίο διάστημα έχουμε μεγάλες συναλλαγές και πολλά πακέτα στην Ελλάκτωρ λόγω των αγορών που κάνει η πλευρά Καλλιτσάντση, έχοντας αγοράσει τις μετοχές της Amber Capital και του Horizon.
Σημειώνεται πως οι αναλυτές λόγω της προσδοκίας της ολοκλήρωσης της τρίτης αξιολόγησης περίμεναν βελτίωση του τζίρου στο ΧΑ καθώς θα μειωνόταν το ρίσκο της χώρας.
Για παράδειγμα η Euroxx σε έκθεσή της για την ΕΧΑΕ με ημερομηνία 23 Δεκεμβρίου 2017 εκτιμούσε μέση αξία συναλλαγών 85 εκατ. ευρώ, ενώ η IBG σε έκθεσή της στις αρχές Φεβρουαρίου λόγω του υψηλού τζίρου του ΧΑ τον Ιανουάριο είχε αναβαθμίσει την εκτίμησή της στα 80 εκατ. ευρώ από 65 εκατ. ευρώ, ενώ για το 2019 έβλεπε τα 100 εκατ. ευρώ από 90 εκατ. ευρώ που ήταν η προηγούμενη εκτίμηση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης