Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Fitch: Θετικό το outlook για το παγκόσμιο τραπεζικό σύστημα

tags :
Fitch: Θετικό το outlook για το παγκόσμιο τραπεζικό σύστημα
Θετικές οι προοπτικές του παγκόσμιου τραπεζικού συστήματος, σύμφωνα με τη Fitch
Σε θετικές ορίζει τις προοπτικές 12-18 μηνών (outlook) για το παγκόσμιο τραπεζικό σύστημα η Fitch Ratings, καθώς, όπως αναφέρει ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης, οι αναβαθμίσεις ξεπέρασαν τις υποβαθμίσεις πιστοληπτικής ικανότητας κατά το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτου3, για πρώτη φορά από το 2014.
Ειδικότερα, έλαβαν χώρα 26 αναβαθμίσεις και 21 υποβαθμίσεις.
Οι περισσότερες εκ των αναβαθμίσεων εντοπίζονται σε Ευρώπη και Ασία-Ειρηνικό, ενώ, σε αντίθετο κλίμα, επιδεινώθηκε η πιστοληπτική ικανότητα στις αμερικανικές αναδυόμενες αγορές, τη Μέση Ανατολή και την Αφρική.
Το 80% των outlooks ορίζεται ως σταθερό, με την ισορροπία μεταξύ θετικών και αρνητικών προοπτικών να βελτιώνεται περαιτέρω κατά το πρώτο εξάμηνο.



Τα αρνητικά outlooks εξακολουθούν να αντισταθμίζουν τα θετικά, υπογραμμίζεται.
Πολλά εκ των αρνητικών outlooks (19 στην Τουρκία, έξι στο Ομάν, πέντε στην Κόστα Ρίκα, τέσσερα στη Νιγηρία, δύο στο Εκουαδόρ και ένα στην Τυνησία) αντικατοπτρίζουν τις προοπτικές για τις χώρες.



Στο 3,3% η παγκόσμια ανάπτυξη το 2018 - Κλειδί εκ νέου οι κεντρικές τράπεζες

Θετικές θα παραμείνουν οι προοπτικές για την παγκόσμια οικονομία και το 2018, όπως αναφέρει ο οίκος αξιολόγησης Fitch σε έκθεσή του («Global Economic Outlook – December 2017).
Όπως αναφέρει το 2017 ήταν ένα έτος που το παγκόσμιο ΑΕΠ ακολούθησε καλύτερη πορεία από τις εκτιμήσεις των οικονομολόγων του οίκου, λόγω των θετικών εκπλήξεων που αποτέλεσαν οι οικονομίες Ευρωζώνης και Ιαπωνίας και σε λιγότερο βαθμό της Κίνας.
Το 2018 θα συνεχίσει να είναι ένα έτος θετικής πορείας με την παγκόσμια οικονομία να αναμένεται ότι θα ενισχυθεί 3,3%.
Στις ανεπτυγμένες οικονομίες, οι χρηματοοικονομικές συνθήκες παραμένουν πολύ υποστηρικτικές, με το βαρίδι της χαλαρής νομισματικής πολιτικής να έχει μειωθεί και τον επενδυτικό κύκλο να βρίσκεται σε ανοδική πορεία.
Ταυτόχρονα καταγράφεται σημαντική ενίσχυση καταναλωτικής εμπιστοσύνης και δαπανών.
Το αμερικανικό ΑΕΠ θα ενισχυθεί το 2018 στηριζόμενο και στη φορολογική μεταρρύθμιση αλλά και στην αύξηση των ιδιωτικών επενδύσεων, ενώ η ανάπτυξη της Ευρωζώνης θα είναι άνω των τρεχουσών τάσεων τουλάχιστον για τα επόμενα τρίμηνα.
Η υποχώρηση του ρυθμού ανάπτυξης της Κίνας θα είναι ήπια, ενώ η σταθεροποίηση των τιμών των εμπορευμάτων θα στηρίξει και τις αναδυόμενες αγορές εκτός Κίνας, προκειμένου να συνεχίσουν να ανακάμπτουν μετά την ισχυρή υποχώρηση του 2015.



Διαβάστε: Fitch: Διαχειρίσιμος ο αντίκτυπος του «σκιώδους» τραπεζικού συστήματος, παγκοσμίως

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης