Τελευταία Νέα
Διεθνή

Την επόμενη Δευτέρα (30/7) θα εξεταστεί το αίτημα για έκδοση του «Mr.Bitcoin» στη Ρωσία

tags :
Την επόμενη Δευτέρα (30/7) θα εξεταστεί το αίτημα για έκδοση του «Mr.Bitcoin» στη Ρωσία
Eνώπιον του Συμβουλίου Εφετών Θεσσαλονίκης ο «Mr. Bitcoin»
Ενώπιον του Συμβουλίου Εφετών Θεσσαλονίκης βρέθηκε εκ νέου σήμερα (23 Ιουλίου 2018) ο Αλεξάντερ Βίνικ -γνωστός ως «Mr.Bitcoin»-, με το Δικαστικό Συμβούλιο να γνωστοποιεί αυτή τη φορά πως επρόκειτο να εξετάσει το αίτημα της Μόσχας, η οποία ζητά την έκδοση του 39χρονου προκειμένου να τον δικάσει για κυβερνοεπιθέσεις που φέρεται ότι διέπραξε εναντίον ρωσικών τραπεζών.
Σύμφωνα με τα διωκτικά έγγραφα των Ρώσων, η ζημιά από τη φερόμενη δράση του υπολογίζεται σε 750 εκατ. ρούβλια.
Η διαδικασία όμως διεκόπη για την επόμενη Δευτέρα 30 Ιουλίου, λόγω απουσίας του συνηγόρου του στο εξωτερικό.
Απαντώντας νωρίτερα σε ερωτήσεις της προέδρου του Συμβουλίου, ο 39χρονος Ρώσος δήλωσε ότι είναι ειδικός τεχνικός σε πληροφοριακά προγράμματα, ενώ η μόνιμη κατοικία του είναι στη Μόσχα.
Ερωτηθείς για το εάν επιθυμεί να εκδοθεί στην πατρίδα του, δεν θέλησε να απαντήσει, παραπέμποντας στην απουσία του δικηγόρου του.
Μόλις πριν από λίγες μέρες, ο ίδιος είχε εμφανιστεί στο Συμβούλιο Εφετών Θεσσαλονίκης, που με διαφορετική σύνθεση τότε γνωμοδότησε θετικά στο αίτημα των Γάλλων να εκδοθεί στη συγκεκριμένη χώρα, όπου κατηγορείται ότι «ξέπλενε» παράνομα κέρδη, ύψους 130 εκατ. ευρώ.
Όπως περιγράφεται στο ευρωπαϊκό ένταλμα της Γαλλίας, τα χρήματα αυτά κατατέθηκαν στην πλατφόρμα BTC-e, προερχόμενα από κυβερνοεπιθέσεις σε υπολογιστικά συστήματα για τα οποία ζητήθηκαν ψηφιακά λύτρα (Bitcoin), ενώ ανάμεσα στα θύματα της φερόμενης δράσης του, συγκαταλέγονται περισσότεροι από 100 Γάλλοι πολίτες. Κατά της απόφασης έκδοσης στη Γαλλία, ο Βίνικ άσκησε έφεση και η υπόθεση θα εξεταστεί από τον 'Αρειο Πάγο.
Να σημειωθεί ότι τον περασμένο Δεκέμβριο, ο Άρειος Πάγος έκανε δεκτό το αίτημα έκδοσής του 39χρονου στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου κατηγορείται για «ξέπλυμα» 4 δισ. δολαρίων, μέσω της ίδιας ηλεκτρονικής πλατφόρμας.
Οι ελληνικές δικαστικές αρχές εξάλλου απάντησαν θετικά και στο πρώτο αίτημα έκδοσης των Ρώσων, το οποίο αφορούσε υπόθεση απάτης, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Ο Βίνικ, που συνελήφθη πέρσι τέτοιο καιρό στη Χαλκιδική, όπου έκανε διακοπές με την οικογένειά του, κρατείται στις δικαστικές φυλακές Διαβατών, ενώ έχει ζητήσει άσυλο στην Ελλάδα, αίτημα που σε πρώτο βαθμό απορρίφθηκε.
«Οι ελληνικές Αρχές συνεχίζουν να επιδεινώνουν την κατάσταση στις διμερείς σχέσεις, υπό πιέσεις από το εξωτερικό», αναφερόταν -στις 13 Ιουλίου 2018- σε σχετική ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών.
Το ρωσικό ΥΠΕΞ σημειώνει ότι θα έπρεπε να δοθεί προτεραιότητα στο αίτημα που είχε καταθέσει η ρωσική γενική εισαγγελέας για την έκδοση του «Mr.Bitcoin» στην πατρίδα του και προσθέτει ότι «η ρωσική πλευρά δεν μπορεί να αγνοήσει τέτοιες ενέργειες».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης