Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Ντέρμπι ή περίπατος της ΝΔ οι εκλογές του 2019; - Θα εξαρτηθεί και από το πότε θα στηθούν οι κάλπες

Ντέρμπι ή περίπατος της ΝΔ οι εκλογές του 2019; - Θα εξαρτηθεί και από το πότε θα στηθούν οι κάλπες
Ντέρμπι ή περίπατος της ΝΔ οι εκλογές του 2019; - Θα εξαρτηθεί και από το πότε θα στηθούν οι κάλπες
Το κύριο ερώτημα που εδώ και αρκετούς μήνες αφορά την πολιτική ζωή του τόπου είναι το πότε θα στηθούν οι κάλπες των εθνικών εκλογών.
Και ένα δεύτερο ερώτημα, απόλυτα συνυφασμένο με το πρώτο, είναι τι θα βγάλουν αυτές οι κάλπες.
Η κυβέρνηση διά στόματος στελεχών της, με πιο πρόσφατο παράδειγμα το διευθυντή της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Κ. Ζαχαριάδη, υποστηρίζει ότι θα είναι ντέρμπι.
Η ΝΔ από τη πλευρά της μοιάζει να έχει προεξοφλήσει την εκλογική νίκη, βασισμένη στα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων.
Πράγματι, οι δημοσκοπήσεις – στο σύνολο τους – δίνουν ένα ξεκάθαρο, σαφές και εν πολλοίς μη αναστρέψιμο προβάδισμα της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, αν λάβει κανείς υπόψη τόσο την πρόθεση ψήφου με τη διαφορά τους να είναι ακόμα και διπλάσια όσο και στην παράσταση νίκης που «γέρνει» συντριπτικά προς τη ΝΔ.
Και μπορεί κανείς να υποστηρίξει πως οι δημοσκοπήσεις δεν πρέπει να λαμβάνονται και πολύ σοβαρά υπόψη δεδομένου ότι δεν είναι παρά το αποτύπωμα της στιγμής, αλλά δεν μπορεί κανείς να παραγνωρίσει πως αυτό που περιγράφουν οι δημοσκοπήσεις, εν πολλοίς αντικατοπτρίζουν την εικόνα που υπάρχει στην κοινή γνώμη.
Που δεν είναι άλλη από την έντονη δυσαρέσκεια των πολιτών κατά των κυβερνητικών πεπραγμένων.
Και πάνω σε αυτά τα «πεπραγμένα» πατά και η ΝΔ για να στήσει τον αντιπολιτευτικό της λόγο, για να καρπωθεί τη λαϊκή δυσαρέσκεια και για να κτίσει το κυβερνητικό της προφίλ και αφήγημα.
Δεν είναι τυχαίο άλλωστε που ο Κ. Μητσοτάκης και η ΝΔ «ποντάρουν» επικοινωνιακά στο μήνυμα που εν πολλοίς συμπυκνώνεται στο «φύγετε», το οποίο μοιάζει πλέον να έχει εντυπωθεί στο μυαλό και στο στόμα των πολιτών (όπως άλλωστε προκύπτει από τις δημοσκοπήσεις).
Εάν λοιπόν, το επόμενο διάστημα και έως την ημερομηνία των εκλογών, η κατάσταση δεν αλλάξει, με την φορολογία να παραμένει στα ύψη, με τις περικοπές στις συντάξεις να προχωρούν κανονικά από τις αρχές του 2019, με την οικονομία να αναπτύσσεται αλλά αναιμικά και χωρίς τα όποια οφέλη να μπορούν να φανούν στην τσέπη των πολιτών, η λογική λέει πως η ΝΔ θα πετύχει μια μάλλον άνετη εκλογική νίκη, αν όχι «περίπατο».
Εάν η κυβέρνηση Τσίπρα καταφέρει τα όποια οφέλη της οικονομικής ανάπτυξης να τα «περάσει» σε όσο το δυνατόν περισσότερους πολίτες – κυρίως της μεσαίας τάξης -, εάν καταφέρει να δρομολογήσει φορο-ελαφρύνσεις, εάν καταφέρει να μην προχωρήσουν οι περικοπές στις συντάξεις, τότε θα έχει κάνει ένα αποφασιστικό βήμα που θα της επιτρέψει να δώσει μια σκληρή μάχη με τη ΝΔ, ακόμα για την πρώτη θέση στις επόμενες εκλογές.
Διότι, εφόσον καταφέρει να πάρει μέτρα που θα «φανούν» στους πολίτες, θα μπορέσει να ενισχύσει την πειστικότητα και την αξιοπιστία του επιχειρήματος πως «εγώ σας έβγαλα από τα μνημόνια που μας έφεραν και έβαλαν οι άλλοι», θα μπορέσει να εξουδετερώσει τα «όπλα» του Μητσοτάκη για μειώσεις φόρων και εισφορών και επί της ουσίας θα τον αφήσει χωρίς αφήγημα, θα μπορέσει με μεγαλύτερη ευκολία να αναδείξει το δίπολο των προοδευτικών κατά των συντηρητικών πολιτικών δυνάμεων που με τη σειρά του μπορεί να «γεννήσει» νέες πολιτικές ισορροπίες και συμμαχίες.
Είναι κεφαλαιώδους σημασίας για τον Τσίπρα η πολιτική του να φέρει απτά αποτελέσματα στη ζωή των πολιτών.
Διότι σε αυτήν την περίπτωση θα καταφέρει να προβάλλει πιο εύκολα και με μεγαλύτερη πειθώ το έως σήμερα θετικό του έργο.
Και για να το επιτύχει αυτό, βασική προϋπόθεση είναι οι επόμενες εκλογές να στηθούν όσο πιο μακριά γίνεται εντός του 2019, με ιδανικότερο σενάριο για εκείνον και την κυβέρνηση του, το τέλος της τετραετίας, τον Οκτώβριο του 2019.
Όσο νωρίτερα γίνουν οι εκλογές, τόσο πιο κοντά έρχεται η ήττα του Τσίπρα και η νίκη του Μητσοτάκη.
 
Σπύρος Χριστόπουλος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης