Τελευταία Νέα
Κοινωνία

«Έσπασαν» τα ισόβια για τον Γιάννη Σμπώκο - Του είχαν επιβληθεί για την υπόθεση προμήθειας του συστήματος «Ερμής»

«Έσπασαν» τα ισόβια για τον Γιάννη Σμπώκο - Του είχαν επιβληθεί για την υπόθεση προμήθειας του συστήματος «Ερμής»
«Έσπασαν» τα ισόβια για τον Γιάννη Σμπώκο - Του είχαν επιβληθεί για την υπόθεση προμήθειας του συστήματος «Ερμής»
Τα ελαφρυντικά που αναγνώρισαν οι δικαστές του Εφετείου στον πρώην διευθυντή της διεύθυνσης εξοπλισμών, επί υπουργίας Άκη Τσοχατζόπουλου, Γιάννη Σμπώκο, «έσπασαν» τα ισόβια που του είχαν επιβληθεί πρωτόδικα για την υπόθεση της προμήθειας του συστήματος επικοινωνιών του στρατού ξηράς «Ερμής».
Το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων έκρινε ένοχο τον Γιάννη Σμπώκο για άμεση συνέργεια σε απιστία, με την επιβαρυντική περίπτωση του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου και του επέβαλε κάθειρξη 14 ετών αφού προηγουμένως του αναγνώρισε τα ελαφρυντικά του προτέρου εντίμου βίου και της ειλικρινούς μεταμέλειας μετά την πράξη.
Ένοχοι για την εμπλοκή τους στην ίδια υπόθεση κρίθηκαν και οι συγκατηγορούμενοι του Γιάννη Σμπώκου, Αντώνης Κάντας πρώην αναπληρωτής διευθυντής της διεύθυνσης εξοπλισμών και Νίκος Λεονταρίτης, πρώην στέλεχος της γενικής διεύθυνσης Εξοπλισμών οι οποίοι καταδικάστηκαν σε κάθειρξη 20 ετών και 14 ετών, αντίστοιχα.
Πρωτόδικα, ο Α. Κάντας είχε καταδικαστεί σε κάθειρξη 25 ετών ενώ ο Ν. Λεονταρίδης σε 20 έτη.
Οι τρεις κατηγορούμενοι, οι οποίοι μετά την απόφαση του δικαστηρίου οδηγούνται στη φυλακή, καταδικάστηκαν για άμεση συνέργεια σε απιστία, με την επιβαρυντική περίσταση του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου.
Ο Αντώνης Κάντας, που το δικαστήριο του αναγνώρισε, όπως και πρωτόδικα, το ελαφρυντικό της ειλικρινούς μεταμέλειας μετά την πράξη, αντιμετωπίζει επίσης τις κατηγορίες της παθητικής δωροδοκίας και της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα. Στον Ν. Λεονταρίτη αναγνωρίστηκαν τα ελαφρυντικά της ειλικρινούς μεταμέλειας και της καλής διαγωγής μετά την πράξη.
Τέλος, το δικαστήριο με την απόφασή του υποχρεώνει τους τρεις κατηγορούμενος να καταβάλλουν αλληλεγγύως και εις ολοκλήρου αποζημίωση υπέρ του ελληνικού δημοσίου ύψους 25 εκατ. ευρώ καθώς και 300.000 ευρώ ο καθένας ως χρηματική ικανοποίηση για την ηθική βλάβη που υπέστη.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης