Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Εθνική τραγωδία - Βιβλική καταστροφή στην Αν. Αττική - Στους 76 οι νεκροί, φόβοι ότι θα φθάσουν τους 100 ενώ οι τραυματίες 187

tags :
Εθνική τραγωδία - Βιβλική καταστροφή στην Αν. Αττική - Στους 76 οι νεκροί, φόβοι ότι θα φθάσουν τους 100 ενώ οι τραυματίες 187
Συγκλονιστικές εικόνες και μαρτυρίες από τη βιβλική καταστροφή στην ανατολική Αττική
(upd 28) Εθνική τραγωδία υπέστη η Ελλάδα από την βιβλική καταστροφή που προκάλεσε η πύρινη λαίλαπα στην ανατολική Αττική και στην ευρύτερη περιοχή της Ραφήνας.
Οι έλληνες παρακολουθούν μια ανείπωτη εθνική τραγωδία και μια άνευ προηγουμένου καταστροφή σε περιχοές που βρίσκονται μόλις μισή ώρα από το κέντρο της Αθήνας.
Πλέον, ο αριθμός των νεκρών φθάνει τους 76 (σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Πυροσβεστικής 74), ενώ οι τραυματίες ανέρχονται σε 187 εκ των οποίων οι 164 είναι ενήλικες και τα 23 παιδιά.
Πάντως, εκφράζονται φόβοι ότι ο αριθμός των νεκρών θα αυξηθεί τις επόμενες ώρες και ήδη ο δήμαρχος Ραφήνας Ευάγγελος Μπουρνούς, κάνει λόγο για πάνω από 100 νεκρούς ενώ υπάρχουν αναφορές για πολλούς αγνοούμενους περίπου 100.
Εν τω μεταξύ, οι μεγάλες πυρκαγιές σε δύο μέτωπα της Αττικής, της Κινέτας και της Καλλιτεχνούπολης, παραμένουν σε πλήρη εξέλιξη, ενώ οι πυροσβεστικές δυνάμεις, με την αρωγή του Λιμενικού Σώματος, της Ελληνικής Αστυνομίας, των Ενόπλων Δυνάμεων και όλου του κρατικού μηχανισμού, συνεχίζουν να δίνουν σκληρή μάχη με τις φλόγες.

Περισσότεροι από 20 νεκροί από την πυρκαγιά στο Μάτι

Πτώμα στο Μάτι


f2

Συγκλονιστικές είναι οι περιγραφές για τους 25 ανθρώπους (κατά πληροφορίες 26) που εντοπίστηκαν σε χώρο στην περιοχή Αργυρά Ακτή στο Μάτι.
Οι άνθρωποι αυτοί, άνδρες, γυναίκες και παιδιά αναζητούσαν μια δίοδο διαφυγής από την πύρινη λαίλαπα αλλά τελικά δεν τα κατάφεραν, περικυκλώθηκαν από τις φλόγες σε απόσταση περίπου 30 μέτρων από την θάλασσα και άφησαν την τελευταία τους πνοή αγκαλιασμένοι.
Πλέον, μιλάμε για μια ανείπωτη εθνική τραγωδία, η οποία συγκρίνεται μόνο με ότι συνέβη το 2007 στην Πελοπόννησο, αν και υπάρχουν αναφορές από τοπικούς αξιωματούχους πως ο αριθμός των θυμάτων θα αυξηθεί και ενδεχομένως να φτάσει και σε τριψήφιο αριθμό.
Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση από την Πυροσβεστική Υπηρεσία από την εκπρόσωπο του Πυροσβεστικού Σώματος, Σταυρούλα Μαλλίρη, εκφράζονται φόβοι ότι οι αριθμός των θυμάτων μπορεί να αυξηθεί καθώς υπάρχουν αναφορές στο Κέντρο της Πυροσβεστικής, στην Αστυνομία και στο Λιμενικό για αγνοούμενους.
Η κα. Μαλλίρη έκανε έκκληση στους συγγενείς των αγνοουμένων να επικοινωνούν στον τηλ. αριθμό 199 για να δηλώσουν τους ανθρώπους που αναζητούν δίνοντας τις απαραίτητες πληροφορίες.
Σημειώνεται πως η πρώτη επίσημη ενημέρωση για τον αριθμό των θυμάτων έγινε τα ξημερώματα από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Δ. Τζανακόπουλο, ο οποίος ανέφερε ότι οι νεκροί είναι πάνω από 20 και οι τραυματίες 88.
Πρόκειται για έναν τραγικό απολογισμό - τουλάχιστον έως αυτή τη στιγμή - της πύρινης λαίλαπας που κατέστρεψε μέσα σε λίγα λεπτά σπίτια, αυτοκίνητα και περιουσίες σε Κινέτα, Νέο Βουτζά, Μάτι και Κάλαμο...φθάνοντας μέχρι την Ραφήνα.
Σύμφωνα με δηλώσεις του δημάρχου Ραφήνας - Πικερμίου, Ευάγγελου Μπουρνούς, ο οικισμός Μάτι έχει εξαφανιστεί από τον χάρτη καθώς υπολογίζεται ότι έχουν καεί περισσότερα από 1.000 σπίτια και 300 αυτοκίνητα.
Ενδεικτικό της κατάστασης που επικράτησε σε αυτήν την περιοχή της ανατολικής Αττικής, είναι ότι απεγκλωβίστηκαν από τις δυνάμεις του Λιμενικού περισσότερα από 710 άνθρωποι που είχαν προσφύγει στην παραλία για να γλιτώσουν από τις τεράστιες φλόγες.
Όπως ανακοίνωσε σήμερα Τρίτη 24/7 ο υπουργός Ναυτιλίας, Ν. Σαντορινιός ο απεγκλωβισμός των κατοίκων έχει ολοκληρωθεί.
 
Δημοσία δαπάνη οι κηδείες των πυρόπληκτων - Μεσίστιες επί τριήμερο οι σημαίες στα δημόσια κτίρια, αναστέλλονται οι εορταστικές εκδηλώσεις

Με δημόσια δαπάνη θα τελεστούν οι κηδείες των θυμάτων των πυρκαγιών στην Ανατολική Αττική.
Επίσης, έπειτα από την κήρυξη, από τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, τριήμερου εθνικού πένθους για τα θύματα, ο υπουργός Εσωτερικών, Πάνος Σκουρλέτης, αποφάσισε τη μεσίστια έπαρση της σημαίας σε όλα τα δημόσια κτίρια από την 24η Ιουλίου έως και την 26η Ιουλίου 2018, καθώς και την αναστολή των δημόσιων εορταστικών εκδηλώσεων

Βομβαρδισμένο τοπίο το Μάτι και το Κόκκινο Λιμανάκι - Οι ανθρώπινες ιστορίες συγκλονίζουν

Θέατρο πολεμικών συγκρούσεων θυμίζει το Μάτι, το Κόκκινο Λιμανάκι και η ευρύτερη περιοχή, την επομένη της φονικής πυρκαγιάς.
Οι εικόνες καταστροφής με τα καμένα σπίτια, τα αυτοκίνητα που έχουν μετατραπεί σε άμορφες μάζες, τα καπνισμένα δέντρα και η συντριβή στο βλέμμα των κατοίκων που είδαν τις περιουσίες τους να καταστρέφονται μέσα σε λίγα λεπτά, φαντάζουν σαν να προηγήθηκε βομβαρδισμός.
Δύο αεροσκάφη τύπου Κανανταίρ και ένα ελικόπτερο της Πυροσβεστικής, που κάνουν συνεχώς υδροληψίες στην θάλασσα της περιοχής και σβήνουν τις τελευταίες εστίες στον Νέο Βουτζά, καθώς και τα πυροσβεστικά οχήματα με τα πληρώματά τους που «οργώνουν» την περιοχή, θυμίζουν ότι όλα αυτά είναι αποτέλεσμα της πύρινης λαίλαπας.

Μαζί στη ζωή και στο θάνατο

Οι ανθρώπινες ιστορίες συγκλονίζουν.
Ενδεικτικά,στο σπίτι στο Μάτι εγκλωβίστηκαν χθες το απόγευμα ένα ηλικιωμένο ζευγάρι με τα εγγόνια τους που φιλοξενούσαν, μαζί με την νταντά τους.
Η τελευταία και τα παιδιά κατάφεραν να διαφύγουν προς τη θάλασσα, ενώ το σπίτι το είχε κυκλώσει η φωτιά.
Όπως ανέφεραν στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων συγγενείς και γείτονες, το ηλικιωμένο ζευγάρι ειδοποίησε τηλεφωνικά γύρω στις 18:30 χθες το απόγευμα ότι αδυνατεί να φύγει.
Ακολούθησε μπαράζ τηλεφωνημάτων των οικείων προς την Αστυνομία, την Πυροσβεστική και τους διασώστες για να σπεύσουν και να τους σώσουν.
Η Αστυνομία κατάφερε και μπήκε στο σπίτι γύρω στις 05:00 τα ξημερώματα και ενημέρωσε αρχικώς ότι δεν είδαν κανέναν. Δυστυχώς, μετά από λεπτομερέστερη αναζήτηση εντόπισαν το ζευγάρι απανθρακωμένο.
Όπως όλα δείχνουν, η γυναίκα ενώ είχε τη δυνατότητα να διαφύγει, προτίμησε να ακολουθήσει τον σύντροφο της ζωής της, στον θάνατο.

«Οι απανθρακωμένοι μοιάζουν με κούκλες»

Διακόσια μέτρα βορειότερα διασώστες αναζητούν στη θάλασσα αλλά και σε κάθε καμένο διαμέρισμα τέσσερις αγνοούμενους, εκ τω οποίων έναν πατέρα με την ανήλικη κόρη του.
Ο γιος του εντοπίστηκε νωρίτερα πνιγμένος στη θάλασσα.
Πυροσβέστες που έσπευσαν από την επαρχία για να συνδράμουν συγκλονίζουν όταν μας λένε ότι τα απανθρακωμένα πτώματα που εντοπίζουν έχουν συρρικνωθεί τόσο πολύ από τη φωτιά που μοιάζουν με παιδικές κούκλες.
Με μικρές ή καθόλου ζημιές γλύτωσαν από την πύρινη λαίλαπα ορισμένα σπίτια της περιοχής, ενώ άθικτα έμειναν τα ξενοδοχεία επί της Ποσειδώνος όπως το Mati, το eHotel, το Cabo Verde και το Ramada, καθώς και οι θερινοί κινηματογράφοι Ρία και Μαϊάμι.

Τα πρώτα βήματα και μέτρα για την αντιμετώπιση των συνεπειών από τις πυρκαγιές, ανακοίνωσε ο Δ. Τζανακόπουλος

Τα πρώτα επόμενα βήματα και μέτρα (έως ότου υπάρξει η πλήρης καταγραφή) για την αντιμετώπιση των συνεπειών από τις πυρκαγιές που σχεδιάστηκαν στην έκτακτη σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ανακοίνωσε ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος.

Αναλυτικότερα:

-Εγκρίθηκε η πίστωση ύψους 20.000.000 ευρώ από το Υπουργείο Οικονομίας σε ειδικό λογαριασμό του Υπουργείου Εσωτερικών, για την αντιμετώπιση των άμεσων αναγκών των δήμων που έχουν πληγεί αλλά και των πολιτών τους.
-Αποφασίστηκε επίσης η δημιουργία ειδικού λογαριασμού από το Υπουργείο Οικονομικών στον οποίον θα συμμετέχει το Δημόσιο και Ιδιώτες, καθώς υπάρχει τεράστιο ενδιαφέρον έμπρακτης αλληλεγγύης, τόσο από το εσωτερικό, όσο και από το εξωτερικό.
-Από τον λογαριασμό αυτόν θα χρηματοδοτηθούν τα έργα επισκευής και αποκατάστασης των υλικών ζημιών.
Η ακριβής συμμετοχή του Δημοσίου θα ανακοινωθεί τις επόμενες μέρες μετά την συνολική αξιολόγηση της κατάστασης.
-Επίσης, αποφασίστηκε η ενίσχυση των 19 μικτών περιπολιών αστυνομίας, πυροσβεστικής και στρατού, για την αποτελεσματική αστυνόμευση των πληγεισών περιοχών.

Ήδη εξάλλου το Υπουργείο Οικονομικών έχει ανακοινώσει κάποια έκτακτα μέτρα για την ελάφρυνση των πληγέντων που περιλαμβάνουν

-Παράταση υποβολής των δηλώσεων (φορολογίας εισοδήματος, ΦΠΑ και λοιπών παρακρατούμενων φόρων) έως την 28.9.2018.
- Παράταση της προθεσμίας καταβολής των βεβαιωμένων και ρυθμισμένων οφειλών καθώς και αναστολή καταβολής ληξιπρόθεσμων οφειλών για έξι μήνες. Η ίδια παράταση ισχύει για τις οφειλές που έχουν προκύψει από τις ήδη υποβληθείσες δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος του φορολογικού έτους 2017.
-Απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ έτους 2018 για τα ακίνητα των περιοχών που επλήγησαν από τις πυρκαγιές.
-Εαν εξάλλου παραστεί ανάγκη, οι ανωτέρω ημερομηνίες μπορούν να παραταθούν εκ νέου.
Τις επόμενες μέρες και μετά τη συνολική αξιολόγηση της κατάστασης και της έκτασης των ζημιών, θα ανακοινωθεί και η κύρια δέσμη μέτρων στήριξης των οικογενειών των θυμάτων της καταστροφής, αλλά και οι έκτακτες ενισχύσεις και αποζημιώσεις για τους πληγέντες επιπλέον των όσων ορίζει αυτή τη στιγμή ο νόμος.
Σας ενημερώνω ότι για την ταχεία ολοκλήρωση της καταγραφής των ζημιών ήδη από νωρίς το μεσημέρι βρίσκονται στο πεδίο 180 μηχανικοί του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, στους οποίους αύριο θα προστεθούν επιπλέον 120.

Επίσης, για την στήριξη των πυρόπληκτων το Υπουργείο Εργασίας έχει ήδη

-προσφέρει 200 κλίνες στην κατασκήνωση του Αγίου Ανδρέα και άλλες 40 κλίνες σε κτίριο του ΕΚΚΑ στο Καλαμάκι
-Έχει εξασφαλίσει σίτιση, νερό και χυμούς για όσους από τους πληγέντες φιλοξενούνται στο Γυμναστήριο της Ραφήνας, ενώ βρίσκεται σε επικοινωνία με τους Δημάρχους για την κάλυψη όποιων άλλων αναγκών προκύψουν σχετικά
-Επίσης έχει αποστείλει κινητές μονάδες του ΕΚΚΑ με κοινωνικούς λειτουργούς και ψυχολόγους στο κλειστό Γυμναστήριο της Ραφήνας και στο Γηροκομείο του Δήμου Μεγαρέων.
Τέλος η Περιφέρεια Αττικής έχει συστήσει ειδικό κέντρο συντονισμού εθελοντικών δράσεων και προσφορών, με το οποίο όσοι πολίτες ενδιαφέρονται να συνδράμουν στην προσπάθεια αντιμετώπισης της έκτακτης κατάστασης μπορούν να επικοινωνούν στο 210-4819001.

Εντολή του Αρείου Πάγου για έρευνα για τα αίτια της φονικής πυρκαγιάς στην ανατολική Αττική


Εντολή για τη διενέργεια έρευνας προκειμένου να διαπιστωθούν τα αίτια της πυρκαγιάς που έπληξε την ανατολική Αττική και ιδιαίτερα την περιοχή της Ραφήνας έδωσε η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ξένη Δημητρίου.
Η κα.Δημητρίου διαβίβασε δημοσιεύματα του ηλεκτρονικού τύπου στον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Ηλία Ζαγοραίο με την εντολή να διερευνηθούν τα πάντα σχετικά με τις χθεσινές πυρκαγιές που οδήγησαν στον τραγικό θάνατο δεκάδες πολίτες και σε καταστροφή περιουσιών.

Τσίπρας: Τίποτας και κανένας δεν θα ξεχαστεί - Δεν θα αφήσουμε κανέναν αβοήθητο

«Τίποτε και κανένας δεν θα ξεχαστεί.
Τίποτε και κανέναν δεν θα αφήσουμε χωρίς τη συνδρομή της πολιτείας αβοήθητο.
Αλλά και τίποτα δε θα μείνει δίχως απαντήσεις» ανέφερε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος σε μήνυμα του κήρυξε τριήμερο εθνικό πένθος για τους νεκρούς από την καταστροφική πυρκαγιά στην ανατολική Αττική.
Ολόκληρο το μήνυμα του πρωθυπουργού:
«Ελληνίδες, Έλληνες
Δεν υπάρχουν λόγια να περιγράψουν τα αισθήματα όλων μας, τούτες τις ώρες.
Η χώρα ζει μια ανείπωτη τραγωδία.
Δεκάδες ανθρώπινες ζωές χάθηκαν.
Κι αυτό είναι αβάσταχτο για τον καθένα και τη καθεμιά.
Πιο πολύ για τις οικογένειες που έχασαν αγαπημένα τους πρόσωπα.
Αλλά και για όσους από μας βρίσκονται σε θέσεις ευθύνης.
Για όσους κατανοούν ότι δεν υπάρχει τίποτε πιο πολύτιμο, από τη ανθρώπινη ζωή».
Σήμερα η Ελλάδα πενθεί.
Και στη μνήμη όσων χάθηκαν, κηρύττουμε τριήμερο Εθνικό πένθος»
Δεν πρέπει όμως να αφήσουμε το πένθος να μας καταβάλει.
Γιατί αυτές οι ώρες είναι ώρες μάχης, ενότητας, θάρρους και πάνω από όλα αλληλεγγύης.
Γιατί μόνο έτσι, μόνο όλοι μαζί, μπορούμε να σταθούμε απέναντι στην τραγωδία.
Η Ελλάδα περνάει μια μεγάλη δοκιμασία.
Τέτοιες ώρες, δεν υπάρχουν διαφορές.
Θα έρθει η ώρα τους, όταν θα αναζητήσουμε - ελπίζω με σεβασμό στους νεκρούς - τα πώς και τα γιατί.
Τώρα είναι ακόμη η ώρα της κινητοποίησης και του αγώνα.
Αγώνα για να σώσουμε ό,τι μπορεί να σωθεί.
Αγώνα για να νικήσουμε τη φωτιά.
Αγώνα για να βρούμε τους αγνοούμενους.
Να μην θρηνήσουμε άλλες ζωές.
Και να απαλύνουμε τον πόνο όσων έχουν πληγεί.
Με απόλυτο σεβασμό και βαθιά αναγνώριση:
Στους πυροσβέστες μας, που δίνουν έναν απίστευτα ηρωικό αγώνα.
Στους διασώστες του ΕΚΑΒ.
Στους άνδρες και στις γυναίκες των Ενόπλων Δυνάμεων, του Λιμενικού και της αστυνομίας που χθες έσωσαν εκατοντάδες ανθρώπινες ζωές.
Με απέραντο σεβασμό στους χιλιάδες εθελοντές που δίνουν αυτή την ώρα το παρών στο μέτωπο της ζωής.
Θέλω να δεσμευτώ, ότι:
Τίποτε και κανένας δεν θα ξεχαστεί.
Τίποτε και κανέναν δεν θα αφήσουμε χωρίς τη συνδρομή της Πολιτείας αβοήθητο.
Αλλά και τίποτα δε θα μείνει χωρίς απαντήσεις.
Τέλος, θέλω να ευχαριστήσω θερμά όλους τους ξένους ηγέτες που έσπευσαν να μου εκφράσουν την αλληλεγγύη τους και να προσφέρουν τη βοήθειά τους.
Η Ελλάδα περνά μια από τις δυσκολότερες στιγμές.
Τους ευχαριστούμε που η σκέψη τους είναι δίπλα μας.
Με ενότητα και πίστη στις δυνάμεις, θα σταθούμε όρθιοι.
Σας ευχαριστώ».

Έκτακτη σύσκεψη στο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα για την επόμενη ημέρα των πυρκαγιών

Έκτακτη σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα για την επόμενη ημέρα της βιβλικής καταστροφής που προκάλεσε η πύρινη λαίλαπα στην ανατολική Αττική θα πραγματοποιηθεί στο Μέγαρο Μαξίμου.
Η σύσκεψη είναι προγραμματισμένη για τις 14:00 μετά το μεσημέρι.
Όπως ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δ. Τζανακόπουλος, η σύσκεψη θα επικεντρωθεί στην εξέλιξη και στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών, στην περίθαλψη των πληγέντων, στη λήψη αναγκαίων μέτρων για τη φύλαξη των σπιτιών στις πληγείσες περιοχές και στην αποκατάσταση των ζημιών.
Στη σύσκεψη θα μετέχουν οι Πάνος Σκουρλέτης, Πάνος Καμμένος, Νίκος Τόσκας, Παύλος Πολάκης, Σωκράτης Φάμελλος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, Χρήστος Σπίρτζης, Ρένα Δούρου, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Ευάγγελος Αποστολάκης και ο επικεφαλής της ΕΥΠ, Γ. Ρουμπάτης.

Παυλόπουλος: Η τραγωδία των νεκρών της πυρκαγιάς επισκιάζει τα πάντα

«Σήμερα είναι ημέρα μνήμης.
Είναι η 44η επέτειος αποκατάστασης της Δημοκρατίας αλλά όλα τα επισκιάζει η τραγωδία των νεκρών της πυρκαγιάς» ανέφερε σε δηλώσεις του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στα κτίρια του πρώην ΕΑΤ-ΕΣΑ, που σήμερα είναι στη διάθεση του Συνδέσμου Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών 1967-1974 (ΣΦΕΑ).

Μητσοτάκης: Η πατρίδα βιώνει μια ανείπωτη εθνική τραγωδία – Δεν έχει νόημα καμία αντιπαράθεση

Την θέση ότι η πατρίδα μας βιώνει μια ανείπωτη εθνική τραγωδία διατύπωσε ο πρόεδρος της ΝΔ, Κ. Μητσοτάκης αναφερόμενος στην βιβλική καταστροφή που προκάλεσε η πύρινη λαίλαπα στην ανατολική Αττική.
Όπως είπε ο κ.Μητσοτάκης δεν έχει νόημα καμία αντιπαράθεση και απόδοση ευθυνών.
«Η πατρίδα μας βιώνει μια ανείπωτη εθνική τραγωδία.
Ο πόνος είναι μεγάλος.
Οι εικόνες οικογενειών που έφυγαν από τη ζωή αγκαλιασμένες συγκλονίζουν τον καθέναν από εμάς.
Θέλω να εκφράσω τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια στους συγγενείς των θυμάτων.
Αυτήν την ώρα όλοι μας πρέπει να σταθούμε δίπλα τους και να τους στηρίξουμε με κάθε τρόπο.
Θέλω ακόμη να εκφράσω την ευγνωμοσύνη μου για τους άνδρες και τις γυναίκες της πυροσβεστικής, αλλά και τους εθελοντές που, αγνοώντας κάθε προσωπικό κίνδυνο, έσωσαν ανθρώπινες ζωές.  Ανήμερα της επετείου για την αποκατάσταση της Δημοκρατίας, η διαπίστωση είναι θλιβερή: Το ελληνικό κράτος αδυνατεί διαχρονικά να προστατεύσει αποτελεσματικά τις ζωές και τις περιουσίες των πολιτών του.  
Σήμερα, όμως, δεν είναι η στιγμή για απόδοση ευθυνών.
Την ώρα που η χώρα πενθεί, δεν έχει νόημα καμία αντιπαράθεση.
Τώρα είναι η ώρα για ενότητα και αλληλεγγύη.  
Ας αναλογιστούμε μόνο σιωπηλά ότι κάτι πρέπει να αλλάξει και ότι πρέπει επιτέλους να περάσουμε από τα εύκολα λόγια στα δύσκολα έργα» ανέφερε στη δήλωση του ο κ.Μητσοτάκης.

Γεννηματά: Ανείπωτη τραγωδία, ημέρα εθνικού πένθους – Στεκόμαστε δίπλα σε όσους το έχουν ανάγκη

Για ανείπωτη τραγωδία και για ημέρα εθνικού πένθους έκανε λόγο η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά αναφερόμενη στην καταστροφική πυρκαγιά της ανατολικής Αττικής.
«Ανείπωτη τραγωδία.
Ημέρα Εθνικού πένθους.
Η σκέψη μας στα θύματα και τις οικογένειές τους.
Στεκόμαστε δίπλα σε όσους το έχουν ανάγκη σήμερα, μα και αύριο.
Ευγνωμοσύνη σε όσους παλεύουν στα πύρινα μέτωπα ασταμάτητα από χθες.
Τίποτα άλλο.
Τώρα σιωπή.
Όλα τα άλλα στην ώρα τους» είπε η κα.Γεννηματά, η οποία συγκάλεσε σύσκεψη στα γραφεία του Κινήματος Αλλαγής.

Κουτσούμπας: Είναι σοκαριστικό να χάνονται ανθρώπινες ζωές σε μια περιοχή μισή ώρα από την Αθήνα

Την θέση ότι είναι «σοκαριστικό να χάνονται τόσες ανθρώπινες ζωές σε μια περιοχή μισή ώρα από το κέντρο της Αθήνας, όπου πλέον ζουν μόνιμα χιλιάδες οικογένειες, φιλοξενούνται παιδιά σε κατασκηνώσεις, παραθερίζουν συμπολίτες μας» διατύπωσε ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπας.
«Στην Ανατολική και Δυτική Αττική, παρά το ότι ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες ζει μία δεύτερη Αθήνα, δεν υπάρχει δυστυχώς καμιά υποδομή, κανένα σχέδιο ουσιαστικής προστασίας της ανθρώπινης ζωής.
Τούτες τις ώρες προέχει να σταματήσει η πύρινη καταστροφή, να υπάρξει άμεση, ολόπλευρη βοήθεια σε όλους όσους έχουν πληγεί, στους τραυματίες, πάνω απ όλα σε όσους έχασαν τους δικούς τους ανθρώπους, σε όσους έχουν μείνει άστεγοι με κατεστραμμένες τις περιουσίες τους.
Αυτά επείγουν να γίνουν σήμερα.
Αμέσως μετά θα μιλήσουμε και για τις μεγάλες εγκληματικές ευθύνες που θυσιάζουν τον άνθρωπο στο βωμό του κέρδους και της εξαπάτησης» υποστήριξε ο κ.Κουτσούμπας.

Π. Καμμένος για πυρκαγιά: Οι Ένοπλες Δυνάμεις συνέδραμαν με όλα τους τα μέσα – Περισυλλέξαμε 72 άτομα από τη θάλασσα

Την θέση ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις συνέδραμαν με όλα τους τα μέσα και θα εξακολουθήσουν να συνδράμουν μέχρι να αντιμετωπιστούν πλήρως τα πύρινα μέτωπα στην ανατολική Αττική διατύπωσε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Π. Καμμένος.
«Κινηθήκαμε έτσι ώστε να συνδράμουμε με όλα τα μέσα οι Ένοπλες Δυνάμεις για την αντιμετώπιση της καταστροφής αυτής και συνεχίζουμε και θα συνεχίζουμε μέχρις ότου χρειαστεί» είπε κατά τη διάρκεια έκτακτης συνέντευξης τύπου ο κ.Καμμένος, ο οποίος αναφέρθηκε στα εναέρια μέσα και τα πολεμικά πλοία των Ενόπλων Δυνάμεων που κινητοποιήθηκαν άμεσα για την κατάσβεση των πυρκαγιών.
Επιπλέον, ο κ.Καμμένος τόνισε ότι η φρεγάτα "ΕΛΛΗ" του Πολεμικού Ναυτικού με την συνδρομή ελικοπτέρων και παραπλεόντων πλοίων έχουν περισυνελέξει μέχρι στιγμής 72 άτομα από τη θάλασσα, υπογραμμίζοντας ότι «αρκετοί βρέθηκαν έως και 4 μίλια μακριά από την ακτή».
Επίσης, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας ο Πάνος Καμμένος σημείωσε ότι στην περιοχή έφτασε η Ζ΄Μοίρα Αμφίβιων Καταστροφών με 65 άτομα προσωπικό με 19 ελαστικές λέμβους που «σαρώσαν» από ξηράς και θαλάσσης για την ανεύρεση και άλλων εγκλωβισμένων και θα συνεχίσουν να το κάνουν όσο χρειαστεί.
Ερωτηθείς για το εάν πιστεύει πως όλη αυτή η καταστροφή είναι έργο εμπρηστών, ο κ.Καμμένος είπε ότι «όλα αυτά θα τα δούμε σε δεύτερη φάση».

Σαντορινιός: Απεγκλωβίστηκαν 710 άνθρωποι από τις ακτές της Ραφήνας

Συνολικά 710 άνθρωποι που είχαν εγκλωβιστεί στις ακτές της Ραφήνας (μεταξύ των οποίων από το Κόκκινο Λιμανάκι, το Μάτι), απεγκλωβίστηκαν, μεταφέρθηκαν στο λιμάνι της Ραφήνας και από εκεί οδηγήθηκαν σε ασφαλή προορισμό, ανακοίνωσε ο υφυπουργός Ναυτιλίας Νεκτάριος Σαντορινιός.
Σε δηλώσεις του ο κ.Σαντορινιός υποστήριξε ότι «από την πρώτη στιγμή που διαπιστώσαμε ότι υπήρχαν άνθρωποι που εγκλωβίστηκαν στις ακτές της Ραφήνας, δόθηκε εντολή προκειμένου να κινητοποιηθούν τα σκάφη για να τους πλησιάσουμε».
Για την επιχείρηση κινητοποιήθηκαν από το Λιμενικό Σώμα περίπου 12 σκάφη ενώ συμμετείχαν άλλα 30 μικρά ιδιωτικά σκάφη.
«Όσοι ήθελαν να φύγουν προς Αθήνα, έφυγαν με λεωφορεία της ΣΤΑΣΥ, περίπου 30 δεν είχαν στέγη και πήγαν στο δημαρχείο, όπου σε συνεργασία με τον Δήμο και τη ΣΤΑΣΥ βρέθηκε ξενοδοχείο για να περάσουν τη νύχτα, ενώ κάποιοι επέλεξαν να διαμείνουν στο γυμναστήριο της Ραφήνας ώστε να είναι κοντά στα σπίτια τους όταν ξημερώσει» είπε ο κ.Σαντορινιός, τονίζοντας ότι δεν υπάρχει κάποιος απεγκλωβισμένος που δεν έχει τακτοποιηθεί.
Ο κ. Σαντορινιός σημείωσε πως η εκτίμηση είναι ότι δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή στις ακτές κάποιος που να μην έχει βρεθεί –αλλά ενδεχομένως δύο αγνοούμενοι στη θάλασσα, και πως σκάφη του Λιμενικού Σώματος και ομάδα των υποβρύχιων αποστολών χτενίζουν διαρκώς την περιοχή.
Όπως είπε, πέρα από τις ακτές, από στελέχη του Λιμενικού διασώθηκαν και άνθρωποι που βρέθηκαν ακόμη και μέσα στο νερό.

Τόσκας; Συνεχίζονται οι έρευνες για εγκλωβισμένους και αγνοούμενους – Ημέρα θλίψης


Οι έρευνες για την αναζήτηση εγκλωβισμένων και αγνοούμενων συνεχίζονται υποστήριξε ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Ν. Τόσκας, ο οποίος έκανε λόγο για ημέρα θλίψης μετά από αυτήν την καταστροφή.
«Οι έρευνες γίνονταν όλο το βράδυ από την Πυροσβεστική και συνεχίζονται για την αναζήτηση εγκλωβισμένων ή αγνοούμενων και ανθρώπων που χρειάζονται βοήθεια.
Ο κρατικός μηχανισμός έχει εστιάσει τις προσπάθειες του στις δύο περιοχές της Αττικής, στην ανατολική Αττική και στα Γεράνεια Όρη, όπου ακόμη υπάρχουν  εστίες φωτιάς, αλλά όχι μέτωπο» είπε μιλώντας στον ΑΝΤ1 ο κ.Τόσκας.
Αναφερόμενος σε ανθρώπους που ακόμη δεν έχουν δώσει σημεία ζωής, ο κ.Τόσκας είπε ότι ακολουθείται η διαδικασία της δήλωσης από οικεία πρόσωπα στις αρμόδιες Αρχές και η διασταύρωση των στοιχείων, ώστε να κινηθεί μια συγκεκριμένη έρευνα, ενώ σημείωσε ότι συνεργεία έρευνας και διάσωσης «χτενίζουν» τις περιοχές που έχουν καεί, αναζητώντας ανθρώπους που δοκιμάστηκαν από την πύρινη λαίλαπα.

Συλλυπητήριο τηλεγράφημα Merkel σε Τσίπρα: Ο πόνος των πληγέντων μας αγγίζει όλους

Συλλυπητήριο τηλεγράφημα στον Έλληνα πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, έστειλε η Γερμανίδα καγκελάριος, Angela Merkel, με αφορμή τη φονική πυρκαγιά στην Αττική.
«Ο πόνος των πληγέντων μάς αγγίζει όλους», ανέφερε η Merkel, ενώ πρόσφερε και τη βοήθεια της Γερμανίας στην Ελλάδα.

Ανθρωπιστική βοήθεια από Κύπρο - Επικοινωνία Αναστασιάδη με Παυλόπουλο και Τσίπρα

Με τον Έλληνα ομόλογο του, Προκόπη Παυλόπουλο, και τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, επικοινώνησε ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης.
Ο κ. Αναστασιάδης εξέφρασε τον συγκλονισμό του ιδίου, της κυβέρνησης και του κυπριακού λαού για την τραγωδία από την πύρινη λαίλαπα.
Επίσης, ανέφερε ότι, αν ζητηθεί, η Κύπρος θα στείλει νέα αποστολή πυροσβεστών.
Τα πολιτικά κόμματα, με ανακοινώσεις τους, εκφράζουν τη θλίψη και τη συμπαράσταση στον ελληνικό λαό, στους συγγενείς των θυμάτων και στους τραυματίες.
Επίσης, εκφράζουν δύναμη και κουράγιο στους Έλληνες και Ελληνοκύπριους πυροσβέστες, που παλεύουν με τις πύρινες φλόγες και εύχονται να κατορθώσουν γρήγορα να θέσουν υπό έλεγχο την πυρκαγιά και να επιστρέψουν στα σπίτια τους.
Η πύρινη λαίλαπα ήταν πρωτοσέλιδο θέμα στις εφημερίδες, ενώ οι τηλεοπτικοί σταθμοί έχουν από το πρωί εκπομπές και συνδέσεις με σταθμούς της Αθήνας.
Το Ραδιοφωνικό Ίδρυμα Κύπρου ανακοίνωσε εκστρατεία, σε συνεργασία με το Υπουργείο Εξωτερικών, για συλλογή ξηράς τροφής, ρουχισμού, κουβερτών και άλλων ειδών που θα σταλούν στην Ελλάδα για ανακούφιση των πληγέντων.
Εξάλλου, εισφορά ύψους 20.000 ευρώ για τα θύματα της τραγωδίας στην Ελλάδα ανακοίνωσε ο Παγκύπριος Σύνδεσμος για την Καταπολέμηση της Μάστιγας της Πείνας.
Παράλληλα, ο Σύνδεσμος απευθύνει έκκληση προς όλους να προσφέρουν για την ανακούφιση των πληγέντων καταθέτοντας σε λογαριασμούς που λειτουργούν παγκύπρια.

Putin: Η Ρωσία είναι έτοιμη να προσφέρει βοήθεια στην Ελλάδα

Τα συλλυπητήριά του προς την ελληνική κυβέρνηση εξέφρασε σήμερα (24/7/2018) ο ρώσος πρόεδρος, Vladimir Putin, με τηλεγράφημά του προς τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο και τον έλληνα πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, ενώ προσφέρθηκε να συνδράμει την Ελλάδα με την αναγκαία βοήθεια ώστε να αντιμετωπίσει τις συνέπειες των φονικών πυρκαγιών.
«Ο πρόεδρος του ρωσικού κράτους υπογράμμισε ότι η Ρωσία συμμερίζεται ειλικρινά το πένθος του αδελφού λαού και εκφράζει τη συμπόνια και τη συμπαράστασή του στους συγγενείς και οικείους των θυμάτων, καθώς και τις ευχές του για ταχεία ανάρρωση όλων των τραυματιών», αναφέρει η ανακοίνωση του Κρεμλίνου.
«Ο πρόεδρος της Ρωσίας εξέφρασε την προθυμία του να προσφέρει την αναγκαία βοήθεια ώστε να αντιμετωπισθούν οι συνέπιες της θεομηνίας», προσθέτει η ανακοίνωση του Κρεμλίνου.

Μήνυμα αλληλεγγύης στην Ελλάδα από τον πρωθυπουργό της Ιταλίας

Με μήνυμά του στο διαδίκτυο, ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε αναφέρεται στις τραγικές εξελίξεις με τις πυρκαγιές στην Αττική.
"Βαθιά σοκαρισμένη από τον θάνατο τόσων ανθρώπων, η Ιταλία αγκαλιάζει τους Έλληνες και ήδη κινητοποιήθηκε, διαθέτοντας δύο Καναντέρ", γράφει ο Ιταλός πρωθυπουργός.
"Χιλιάδες άνθρωποι προσπαθούν να απομακρυνθούν από τη φωτιά. Και ο απολογισμός είναι ακόμη προσωρινός", αναφέρει η εφημερίδα Corriere della Sera.
H La Repubblica σημειώνει ότι "το Μάτι δεν υπάρχει πια, ενώ χιλιάδες άνθρωποι σώθηκαν μπαίνοντας στην θάλασσα ή ανεβαίνοντας σε βάρκες και πλοιάρια".
Το δε πρακτορείο ειδήσεων Αnsa αναφέρει ότι η Ελλάδα κήρυξε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης και ότι ζητήθηκε βοήθεια από χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ ενημερώνει ότι το υπουργείο Εξωτερικών της Ρώμης προσπαθεί να εξακρίβωσει αν υπάρχουν Ιταλοί στα θύματα.

Macron για τις φονικές πυρκαγιές: Οι σκέψεις μας είναι στην Ελλάδα και τα θύματα

Στο πλευρό της Ελλάδας στέκεται και ο Γάλλος πρόεδρος, Emmanuel Macron, εκφράζοντας τη στήριξη του στις οικογένειας που «χτυπήθηκαν» από τις φονικές πυρκαγιές αλλά και στους συγγενείς των θυμάτων.
«Οι σκέψεις μας είναι με την Ελλάδα και τα θύματα των φονικών πυρκαγιών.
Η Γαλλία και η Ευρώπη συμπαρίσταται και η βοηθούν τη Σουηδία και την Ελλάδα» σχολίασε στο twitter.

Sanchez (πρωθ. Ισπανίας): Συλλυπητήρια και αλληλεγγύη στην ελληνική κυβέρνηση

Τα συλλυπητήρια και την αλληλεγγύη τους στην ελληνική κυβέρνηση για τις πυρκαγιές, που έγιναν αιτία για τον θάνατο τουλάχιστον 50 ανθρώπων στην περιοχή της Αττικής, εξέφρασαν σήμερα (24/7/2018) ο πρωθυπουργός της Ισπανίας, Pedro Sanchez, και ο ισπανός υπουργός Εξωτερικών, ΕΕ και Συνεργασίας, Josep Borrell.
Ο Sanchez υπενθύμισε ότι η Ισπανία έχει ήδη ενεργοποιήσει τους Ευρωπαϊκούς Μηχανισμούς Πολιτικής Προστασίας για να αποστείλει αεροσκάφη αρωγής στον έλεγχο και την κατάσβεση των πυρκαγιών.
Η πρεσβεία της Ισπανίας στην Ελλάδα δίνει, εν τω μεταξύ, διαρκώς πληροφορίες για την κατάσταση μέσω του λογαριασμού της στο twitter.

Zaev: Εκφράζουμε τη συμπάθεια μας στον φίλο ελληνικό λαό - Τα συλλυπητήρια μας για τις χαμένες ζωές

Τη συμπαράσταση της προς τον ελληνικό λαό που επλήγη από τις φονικές πυρκαγιές εκφράζει και η πΓΔΜ μέσω του προέδρου, Zoran Zaev.
«Οι πολίτες μας με μεγάλη θλίψη ενημερώθηκαν για τις καταστροφικές πυρκαγιές στην Ελλάδα, γύρω από την Αθήνα» γράφει σε ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter ο Zaev και επισημαίνει: «Εκφράζουμε τη συμπάθειά μας στον φίλο ελληνικό λαό και τα βαθιά μας συλλυπητήρια για τις χαμένες ζωές ολόκληρων οικογενειών που σε αυτή την τρομερή τραγωδία έχασαν τους αγαπημένους τους και τους φίλους τους».

Steinmeier: Με συγκλόνισαν βαθιά οι δραματικές εικόνες από τις καταστροφικές πυρκαγιές στην Ελλάδα

Βαθιά συγκλονισμένος από τις φονικές πυρκαγιές στην Αττική εμφανίζεται ο Πρόεδρος της Γερμανίας, Frank-Walter Steinmeier, ο οποίος εξέφρασε τα συλλυπητήρια του προς τον Προκόπη Παυλόπουλο.
«Με συγκλόνισαν βαθιά οι δραματικές εικόνες από τις καταστροφικές πυρκαγιές στην Ελλάδα.
Πολύς κόσμος έχασε τη ζωή του, τραυματίστηκε και έχασε το σπίτι και τα υπάρχοντά του» αναφέρει ο Γερμανός Πρόεδρος σε συλλυπητήριο μήνυμά του προς τον Έλληνα ομόλογό του, Προκόπη Παυλόπουλο και επισημαίνει:
«Εμείς οι Γερμανοί πενθούμε εξαιτίας της τρομακτικής αυτής καταστροφής μαζί Σας, με τους οικείους και φίλους των θυμάτων, καθώς και με όλους τους Έλληνες. Ευχόμαστε σε όλα τα σωστικά συνεργεία την απαραίτητη δύναμη και αντοχή που απαιτείται για την αντιμετώπιση του δύσκολου αυτού έργου».

Παπαευσταθίου (ΕΚΕΠΥ): 172 τραυματίες, οι 11 διασωληνωμένοι

Στους 172 - 156 ενήλικες και 16 παιδιά - ανέρχονται οι τραυματίες, εκ των οποίων οι 11 (όλοι ενήλικες) διασωληνωμένοι όπως ανακοίνωσε ο διοικητής του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας (ΕΚΕΠΥ) Νίκος Παπαευσταθίου.
Σε δηλώσεις του στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM» ο κ.Παπαευσταθίου τόνισε ότι «στα νοσοκομεία εχθές είχαν διακομιστεί, κυρίως με ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ, 156 ενήλικες και 16 παιδιά. Από τους 156 ενηλίκους οι 11 είναι διασωληνωμένοι, ευτυχώς τα 16 παιδιά είναι σε κατάσταση που δεν είναι ιδιαίτερα σοβαρή».
Όπως εξήγησε ο διοικητής του ΕΚΕΠΥ «όλοι οι παραπάνω είναι άνθρωποι που κρίθηκε ότι πρέπει να παραμείνουν στο νοσοκομείο για νοσηλεία. Από εκεί και πέρα υπάρχουν εκατοντάδες ακόμα συμπολίτες μας και τουρίστες, που έλαβαν πρώτες βοήθειες από τους γιατρούς και διασώστες του ΕΚΑΒ που ήταν στο σημείο με κινητές μονάδες. Επίσης, πολύ μεγάλος αριθμός διακομίστηκε στα νοσοκομεία με ασθενοφόρο ή με δικά τους μέσα, αλλά μετά την παροχή πρώτων βοηθειών πήραν εξιτήριο και έφυγαν».



Μάχη με τις φλόγες στην Κινέτα

Διαμονή, τροφή και υγεινομική περίθαλψη, όλα όσα θα πρέπει να γνωρίσουν οι πληγέντες από την τεράστια φωτιά στην Ανατολική Αττική.

-Το κεντρικό σούπερ μάρκετ Σκλαβενίτης στη Ραφήνα μόλις άνοιξε και παρέχει νερό και φαγώσιμα.
-Στο κέντρο του Πικερμίου, οι καφετέριες EVEREST και Γρηγόρης μικρογεύματα προσφέρουν δωρεάν νερό και φαγητό
-Όποιος θέλει να δώσει αίμα για τους τραυματίες να μεταβεί στο Σισμανόγλειο
-Πολιτιστικο Παρκο Νεας Μακρης με κυλικείο και σταθμό πρωτων βοηθειων ΑΝΟΙΧΤΟ
-Λόγω της πυρκαγιάς συγκεντρώνονται τρόφιμα, νερά και ήδη πρώτης ανάγκης στο Δημοτικό Κατάστημα Νέας Μάκρης (Λεωφ. Μαραθώνος 104).
-Διόδια Δωρεάν
-Για όσους βρίσκονται Κινετα : Ανοιχτή αυλή στους αγίους Θεόδωρους για αδέσποτα Κινέτας που κινδυνεύουν αν δείτε ζώο κοντά στην πυρκαγιά μαζέψτε το και καλεστε 6975664142

-Στέγη και περίθαλψη σε όσους έχουν ανάγκη, Καπη Κινέτας και Μεγάρων
-Στέγη στο Marathon Beach hotel Λεωφ Ποσειδώνος 12, Μαραθώνας Νέα Μάκρη 2294 095022 -Περίθαλψη ζώων στο 2108013302 -Στέγη στο Δημαρχείο και το Πνευματικό κέντρο Ραφήνας
-Άνοιξε γραμμή βοήθειας  -108- -Δημοτικό κτήριο Νέας Μάκρης 22943-20582
-Δωρεάν στέγη και φαγητό από το La Playa Marathon
-Δωρεάν στέγη στο ξενοδοχείο Νηρέα-Νέα Μάκρη 2294091214 -1ο και 2ο δημοτικό Αγίων Θεοδώρων προσφέρει στέγη μέχρι νεωτέρας










Σπίτια στις φλόγες στην Κινέτα.


(Οι φωτογραφίες προέρχονται από αναρτήσεις χρηστών του twitter)

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης