Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Σφακιανάκης: Στο δρόμο της εξόδου από το ΧΑ μέσω της αύξησης κεφαλαίου

Σφακιανάκης: Στο δρόμο της εξόδου από το ΧΑ μέσω της αύξησης κεφαλαίου
Τα παράδοξα του μη συντονισμού των βασικών μετόχων που είναι ανδρόγυνο
Ορατό είναι το ενδεχόμενο της υποβολής υποχρεωτικής δημόσιας πρότασης στη Σφακιανάκης αλλά και εξόδου από το Χρηματιστήριο καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία του ενημερωτικού δελτίου αν οι μέτοχοι της μειοψηφίας δεν ασκήσουν τα δικαιώματά του και οι βασικοί μέτοχοι καλύψουν αναλογικά τις αδιάθετες μετοχές στο σύνολό τους τότε η Σφακιανάκης Συμμετοχών (ελέγχεται από τη Μιράντα Σφακιανάκη) θα κατέχει το 56,99% της εταιρίας  και ο κ. Σταύρος Τάκη σύζυγος της Μιράντας Σφακιανάκη το 36,66%.
Βέβαια το οξύμωρο έως σήμερα είναι ότι ενώ η εταιρία ελέγχεται από ανδρόγυνο αυτοί δεν ενεργούν από κοινού και συντονισμένα.
Επισημαίνεται ότι αν δεν επιθυμούσαν να διαμορφωθούν συνθήκες υποχρεωτικής εξόδου από το ΧΑ θα ήταν εύλογο ο κ. Τάκη να καλύψει τις αδιάθετες μετοχές και όχι αναλογικά με τη σύζυγό του.
Βέβαια και σε αυτή την περίπτωση η Σφακινάκης χρηματιστηριακά είχε ζήτημα μόλις με διασπορά της τάξεως του 6%.
Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τις δηλώσεις των μετόχων, η Σφακιανάκης Συμμετοχών Α.Ε. θα καλύψει πλήρως τα δικαιώματα προτίμησης που της αναλογούν και θα καλύψει πρόσθετες νέες μετοχές μέσω της διαδικασίας προεγγραφής, καταβάλλοντας για τις ανωτέρω ενέργειες το συνολικό το ποσό των 3,1 εκατ. ευρώ.
Σημειώνεται ότι έχει ήδη προκαταβάλει έναντι της Αυξήσεως ποσό 1,5 εκατ. ευρώ.
O κ. Στ.Τάκη θα καλύψει πλήρως τα δικαιώματα προτίμησης που του αναλογούν και θα καλύψει πρόσθετες νέες μετοχές μέσω της διαδικασίας προεγγραφής, καταβάλλοντας για τις ανωτέρω ενέργειες το συνολικό το ποσό των  2 εκατ. ευρώ.
Σημειώνεται ότι έχει ήδη προκαταβάλει έναντι της Αυξήσεως ποσό 2 εκατ. ευρώ.
Επισημαίνεται ότι σήμερα αποκόπτεται το δικαίωμα προτίμησης για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου κατά 5,1 εκατ. ευρώ με δικαίωμα προτίμησης στους παλιούς μετόχους με αναλογία δύο (2) νέες μετοχές με τιμή διάθεσης τα 0,32 ευρώ  προς μία (1) παλαιά μετοχή.
Υπό αυτά τα δεδομένα το ερώτημα που τίθεται είναι αν θα υπάρξουν εκπλήξεις από την πλευρά της μειοψηφίας σε επίπεδο συμμετοχής ώστε να αποτραπεί η με μαθηματική ακρίβεια έξοδος από το ΧΑ.
Και αυτό σε μια περίοδο όπου η εταιρία φαίνεται να έχει προοπτική ανάκαμψης και μάλιστα σημαντική παρά το γεγονός ότι οι βασικοί μέτοχοι ντί να βάλουν το χέρι βαθιά στην τσέπη και να την ενισχύσουν προτίμησαν να καταβάλλουν σημαντικά ποσά για την απόκτηση του ελέγχου από άλλα μέλη της ευρύτερης οικογένειας με τα οποία είχαν συγκρουστεί κατ επανάληψη.

Νίκος Καρούτζος
nkaroutzos@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης