Τελευταία Νέα
Οικονομία

Διορία έως τις 30/7 για 600.000 πολίτες να υποβάλλουν φορολογική δήλωση - Τα 15 «SOS» της τελευταίας στιγμής

tags :
Διορία έως τις 30/7 για 600.000 πολίτες να υποβάλλουν φορολογική δήλωση - Τα 15 «SOS» της τελευταίας στιγμής
Εννέα στους δέκα έχουν υποβάλλει δήλωση - Τα 15 «SOS» της τελευταίας στιγμής
(upd) Παράταση έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2018 για την υποβολή φορολογικών δηλώσεων από τους πληγέντες των φονικών πυρκαγιών στην Αττική,  αποφάσισε το υπουργείο Οικονομικών.
Το ΥΠΟΙΚ αποφάσισε και ολιγοήμερη παράταση στην υποβολή των φορολογικών δηλώσεων (έως 30/7 από 26/7) για όλους τους φορολογούμενους.
Σε κάθε περίπτωση η πρώτη δόση φορολογίας εισοδήματος πρέπει να πληρωθεί στις 31 Ιουλίου 2018.
Όπως μετέδιδε νωρίτερα το bankingnes.gr, από τα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, 9 στους 10 έχουν στείλει ήδη τις δηλώσεις τους μέσω του Taxisnet, ενώ 4 στους 10 πήραν την... κρυάδα του εκκαθαριστικού, με τον πρόσθετο φόρο που κατά μέσο όρο φτάνει τα 1.157 ευρώ.
Στον αντίποδα, μόλις 1 στους 10 παίρνει πίσω λεφτά από την εφορία. Η μέση επιστροφή ανέρχεται στα 421 ευρώ.
Το γεγονός ότι 600.000 δηλώσεις Ε1 δεν έχουν ακόμη εμφανιστεί στο ηλεκτρονικό σύστημα μόνο ανησυχία μπορεί να προκαλέσει, διότι η επόμενη κίνηση είναι να υποβληθούν όλες μαζί. Φαινόμενο σύνηθες στο παρελθόν, το οποίο όμως παγιώθηκε στη διάρκεια των μνημονίων με την υψηλή φορολογία που τσάκισε τα νοικοκυριά.

Σύμφωνα με τα στατιστικά των φορολογικών δηλώσεων μέχρι χθες (23/7):

- Είχαν υποβληθεί συνολικά 5.644.904 φορολογικές δηλώσεις και απομένει η υποβολή άλλων 596.891 μέχρι να συμπληρωθεί ο περσινός αριθμός των 6.241.715 δηλώσεων.
- Οι χρεωστικές δηλώσεις ανέρχονται σε 2.242.605 και αποτελούν το 40% του συνόλου. Ο μέσος φόρος που αναλογεί σε κάθε μία από αυτές ανέρχεται σε περίπου 1.157 ευρώ.
- Οι πιστωτικές δηλώσεις φτάνουν τις 720.049 και το μέσο επιστρεφόμενο ποσό που λαμβάνει 1 στους 8 υπόχρεους ανέρχεται σε 421 ευρώ.
- Οι δηλώσεις με μηδενικό φόρο φτάνουν τις 2.661.753 ή το 47,33% του συνόλου, που σημαίνει ότι 1 στα 2 νοικοκυριά δεν πληρώνουν πρόσθετο φόρο για τα εισοδήματα που απέκτησαν το 2017.
Για όσους λάβουν χρεωστικό εκκαθαριστικό η πληρωμή του φόρου θα γίνει σε τρεις διμηνιαίες δόσεις. Η πρώτη έως το τέλος Ιουλίου, η δεύτερη έως το τέλος Σεπτεμβρίου και η τρίτη και τελευταία έως το τέλος Νοεμβρίου.

Στο παρά πέντε της συμπλήρωσης της φορολογικής δήλωσης οι φορολογούμενοι θα πρέπει να προσέξουν τα εξής σημεία:

1. ΑΜΚΑ: Αναγράφεται υποχρεωτικά ο Α.Μ.Κ.Α. του υπόχρεου και της συζύγου ή της ή του συντρόφου του. Ο Α.Μ.Κ.Α. δηλώνεται και  για τα προστατευόμενα τέκνα. με εξαίρεση τις περιπτώσεις που δεν υποχρεούνται σε απόκτηση Α.Μ.Κ.Α. Εξαιρούνται και οι υπόχρεοι, οι οποίοι, για λόγους που άπτονται ευαίσθητων προσωπικών τους δεδομένων, δεν επιθυμούν να αποκτήσουν Α.Μ.Κ.Α., ούτε για τους ίδιους, ούτε για τα εξαρτώμενα μέλη τους.
2. ΑΦΜ: Η αναγραφή του ΑΦΜ είναι υποχρεωτική μόνο για τα εξαρτώμενα μέλη άνω των 18 ετών (που ήταν άνω των 18 ετών την 31η-12-2017).
3.  Νέοι 18 ετών και άνω: Όσοι έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους μέχρι 31.12.2017 και έχουν πραγματικό ή τεκμαρτό εισόδημα υποχρεούνται να  υποβάλουν φορολογική δήλωση. Τα ενήλικα τέκνα που μπορούν να θεωρηθούν και προστατευόμενα τέκνα, είναι υποχρεωμένα να υποβάλλουν φορολογική δήλωση όταν αποκτούν πραγματικό εισόδημα, έστω και ένα λεπτό του ευρώ, ή έχουν τεκμαρτό εισόδημα. Πραγματικό εισόδημα, που μπορεί να οδηγήσει στην υποχρέωση υποβολής φορολογικής δήλωσης, θεωρείται και το εισόδημα από τόκους καταθέσεων, έστω και ένα λεπτό του ευρώ  εφόσον βέβαια ο τραπεζικός λογαριασμός έχει ανοιχτεί στο όνομα του σπουδαστή/φοιτητή.  Για να μην προκύψουν επιβαρύνσεις, θα πρέπει στους τραπεζικούς λογαριασμούς φοιτητών /σπουδαστών να εμφανίζονται συνδικαιούχοι οι γονείς ώστε να δηλώνουν εκείνοι τους τόκους των καταθέσεων.  Το τεκμαρτό εισόδημα που μπορεί να έχει ένας σπουδαστής/φοιτητής μπορεί να προέρχεται από την απόκτηση ενός αυτοκινήτου, που είναι στο όνομά του.
4. Αποδείξεις με πλαστικό χρήμα: Δίπλα από τους κωδικούς 049-050 υπάρχει βοηθητικός πίνακας με τις ηλεκτρονικές πληρωμές. Περιλαμβάνει πληροφορίες ανά τράπεζα ενώ τα ποσά που αναφέρονται σε αυτόν δεν είναι δεσμευτικά για τον φορολογούμενο. Οι φορολογούμενοι θα πρέπει πρώτα να υπολογίσουν το ποσό των αποδείξεων που αναλογεί στο εισοδήματά τους και μετά να συμπληρώσουν τον κωδικό με ποσό ακόμη και υψηλότερο από αυτό που εμφανίζεται στον βοηθητικό πίνακα της ηλεκτρονικής δήλωσης.
5. Μισθοί – συντάξεις: Τα εισοδήματα από μισθούς και συντάξεις,  είναι  και φέτος προσυμπληρωμένα. Δυνατότητα διόρθωσης δεν υπάρχει. Αν εμφανίζεστε να έχετε εισπράξει εισοδήματα που δεν έχουν καταβληθεί, η μόνη λύση είναι να επικοινωνήσετε με τον εργοδότη και να ζητήσετε να σας προσαρμόσει τις απολαβές στα πραγματικά δεδομένα. Αν αρνηθεί θα πρέπει να κάνετε δήλωση με «επιφύλαξη».
6. Φιλοξενούμενοι: Οι φορολογούμενοι που φιλοξενούν στην κατοικία τους συγγενή ή φίλο θα πρέπει υποχρεωτικά να συμπληρώσουν τον 007-008 και να γράψουν τον ΑΦΜ του προσώπου που φιλοξενούν όπως επίσης και το διάστημα για το οποίο προσέφεραν φιλοξενία μέσα στο 2017. Έτσι, θα καταστεί δυνατό να γίνει διασταύρωση ανάμεσα στη δήλωση του παρέχοντος τη φιλοξενία και του φιλοξενούμενου.
7. Φοιτητική κατοικία σε άλλη πόλη: Δεν θεωρείται τεκμαρτό εισόδημα η κατοικία που έχει φοιτητής ή σπουδαστής σε άλλη πόλη, εκτός του τόπου κύριας κατοικίας των γονέων του. Σε κάθε περίπτωση, η φοιτητική κατοικία σε άλλη πόλη από αυτή που βρίσκεται η κύρια κατοικία της οικογένειας του φοιτητή ή της φοιτήτριας, είναι αντικειμενική δαπάνη δευτερεύουσας κατοικίας του γονέα που έχει τη γονική μέριμνα, ανεξάρτητα εάν το συμβόλαιο έχει συναφθεί στο όνομα του γονέα ή στο όνομα του παιδιού. Σε περίπτωση, όμως, που η φοιτητική κατοικία είναι στην ίδια πόλη με τους γονείς, τότε ο σπουδαστής/φοιτητής έχει την υποχρέωση υποβολής δικής του δήλωσης.
8.  Προστατευόμενα παιδιά – εξαρτώμενα μέλη:  Τα ανήλικα ή ενήλικα παιδιά, καθώς επίσης και τα μέλη της οικογενείας του φορολογούμενου με αναπηρία 67% και άνω θεωρείται ότι βαρύνουν τον φορολογούμενο εφόσον συνοικούν με αυτόν και το ετήσιο φορολογητέο εισόδημά τους δεν υπερβαίνει το ποσό των 3.000 ευρώ ή το ποσό των 6.000 ευρώ αν αυτά παρουσιάζουν αναπηρία 67% και άνω.
9. Χωριστές δηλώσεις: Οι σύζυγοι και όσοι έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης υποβάλλουν χωριστή φορολογική δήλωση, ο καθένας για τα εισοδήματά του, εφόσον έχει διακοπεί η συμβίωση κατά το χρόνο υποβολής της δήλωσης ή ο ένας από τους δύο συζύγους ή συντρόφους είναι σε κατάσταση πτώχευσης ή έχει υποβληθεί σε δικαστική συμπαράσταση. Το βάρος της απόδειξης για τη διακοπή φέρει ο φορολογούμενος.
10.  Τεκμήρια: Προσοχή στα τεκμήρια. Για να αποφύγετε την πληρωμή έξτρα φόρου θα πρέπει να καλύψετε τα τεκμήρια με διάφορους τρόπους όπως ανάλωση κεφαλαίου προηγούμενων ετών, έσοδα από πώληση περιουσιακών στοιχείων ή γονικές παροχές και δωρεές χρηματικών ποσών για τις οποίες όμως αποδεικνύονται με συμβολαιογραφική πράξη και  με ημερομηνία μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2017.
11. Κατοικίες: Τα εισοδήματα από ακίνητα δηλώνονται πρώτα στο έντυπο Ε2 και μεταφέρονται στους αντίστοιχους κωδικούς στο Ε1.
12. Airbnb: Από την 1η Ιανουαρίου 2017 το εισόδημα που αποκτάται από τη βραχυχρόνια μίσθωση ακινήτου μέσω ψηφιακών πλατφορμών τύπου Airbnb, είναι εισόδημα από ακίνητη περιουσία και φορολογείται με συντελεστές 15% έως 45%  εφόσον τα ακίνητα εκμισθώνονται επιπλωμένα χωρίς την παροχή οποιασδήποτε υπηρεσίας πλην της παροχής κλινοσκεπασμάτων. Σε περίπτωση που παρέχονται οποιεσδήποτε άλλες υπηρεσίες (αλλαγή κλινοσκεπαμάτων, καθαριότητα κλπ), το εισόδημα αυτό αποτελεί εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα και φορολογείται με συντελεστές 22% έως 45%. Το εισόδημα αυτά δηλώνεται συγκεντρωτικά στη στήλη 17 του εντύπου Ε2, στους κωδικούς 60  και 61 και μεταφέρονται στους αντίστοιχους κωδικούς του Ε1.
13. Ανείσπρακτα ενοίκια: Οι ιδιοκτήτες ακινήτων για να απαλλαγούν από την πληρωμή φόρου εισοδήματος για ενοίκια που δεν εισέπραξαν το 2017 θα πρέπει να έχουν ασκήσει αγωγή κατά του ενοικιαστή που δεν καταβάλει εγκαίρως τα οφειλόμενα ενοίκια. Θα πρέπει να επισκεφθούν την εφορία τους για να καταθέσουν φωτοαντίγραφο διαταγών πληρωμής, δικαστικών αποφάσεων ή αγωγών έξωσης.
14. Αναδρομικά συνταξιούχων: Οι συνταξιούχοι στους οποίους παρακρατήθηκαν από τα εισοδήματά τους ποσά για τη μηνιαία εισφορά υπέρ υγειονομικής περίθαλψης κατά το διάστημα από 1/1/2012 έως 30/6/2016 και τα οποία τους επιστράφηκαν άτοκα με τη σύνταξη μηνός Δεκεμβρίου 2017, υποβάλλουν τροποποιητικές δηλώσεις για τη φορολόγηση αυτών των ποσών στα έτη που ανάγονται καθώς και αρχική δήλωση φορολογικού έτους 2017 με επιφύλαξη, εφόσον στη σχετική βεβαίωση που θα τους χορηγήσει ο αρμόδιος φορέας, πέραν του καθαρού ποσού των συντάξεων που αντιστοιχούν στο φορολογικό έτος 2017, εμφανίζεται και ο διαχωρισμός των ποσών αυτών που επιστρέφονται στα έτη που αφορούν. Οι τροποποιητικές αυτές δηλώσεις υποβάλλονται χωρίς πρόστιμα και τόκους εφόσον υποβάλλονται εντός του φορολογικού έτους στο οποίο εκδόθηκαν οι σχετικές βεβαιώσεις από τον αρμόδιο φορέα.
15. Ανείσπρακτες αποδοχές: Στην περίπτωση ανείσπρακτων αποδοχών, ο μισθωτός φορολογούμενος που διαθέτει βεβαίωση αποδοχών του εργοδότη του από την οποία δεν προκύπτει ο διαχωρισμός του εισοδήματος από ανείσπρακτες αποδοχές στα έτη που ανάγονται, δύναται να υποβάλει τροποποιητικές δηλώσεις για τη φορολόγηση αυτών των εισοδημάτων κατ’ έτος.

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης