Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Συμφωνία - σταθμός του ομίλου Μυτιληναίου με τον κολοσσό QatarGas για εισαγωγή LNG

Συμφωνία - σταθμός του ομίλου Μυτιληναίου με τον κολοσσό QatarGas για εισαγωγή LNG
Ισχυροποιείται ο Μυτιληναίος σε ευελιξία και κόστος στην προμήθεια υγροποιημένου φυσικού αερίου
Σημαντική συμφωνία για εισαγωγή 140.000 κυβικών μέτρων υγροποιημένου αερίου – LNG με την QatarGas έκλεισε η Μυτιληναίος η οποία και στο τέλος του μήνα θα φέρει το φορτίο στην Ρεβυθούσα.
Πρόκειται για μια συμφωνία κλειδί για τον Όμιλο που είναι ο leader στον τομέα των σταθμών φυσικού αερίου συνδυασμένου κύκλου, ειδικά με την τελευταία επένδυση στον Άγιο Νικόλαο.
Κατά τον τρόπο αυτό ο Μυτιληναίος θα εξασφαλίσει ευνοικότερες προυποθέσεις για την κάλυψη των περιόδων αιχμής ζήτησης για την ηλεκτρική παραγωγή, καθώς και καλύτερο κόστος στο χαρτοφυλάκιο των πρώτων υλών του.
Παράλληλα αποκτά μεγαλύτερη ευελιξία και διασπορά στις πηγές τροφοδοσίας του. Για το σύνολο της αγοράς επίσης η εξέλιξη αυτή εμπλουτίζει το μείγμα και ενισχύει την ρευστότητα.

Ποιό είναι το QatarGas

Τo QatarGas όπως είναι γνωστό απoτελεί τον μεγαλύτερο παγκόσμιο πάικτη στον τομέα του LNG με συνολική παραγωγή 77 εκατ τόνους. Το 25% κατευθύνεται στην Ευρώπη.
Διαθέτει 14 θυγατρικούς σταθμούς παραγωγής  με παλαιότερo τoν Qatar Liquefied Gas Company Qatargas 1, που ιδρύθηκε το 1984 με δυναμικότητα 3,3 εκατ τόνους. Σε όλα αυτά τα εταιρικά αυτά σχήματα συμμετέχουν οι παγκόσμιοι ενεργειακοί παίκτες όπως οι ExxonMobill και η Total.
H  QatarGas μεταξύ 2012 και 2016 μείωσε την παραγωγή εκπομπών ρύπου από 25,605 εκατ τόνους σε 24,110 εκατ δίνοντας έμφαση στην καθαρότερη ενέργεια.
Η ισορροπία της αγοράς για το φυσικό αέριο στην Ευρώπη εμφανίζεται να οδηγείται σε υπερβάλλουσα ζήτηση καθώς από την προηγούμενη εβδομάδα ο Nord Stream έκλεισε προσωρινά σύμφωνα με το Platts για λόγους συντήρησης  με αποτέλεσμα τα αποθέματα να έχουν μειωθεί, καθώς μάλιστα υστερούν κατά 1,1 BCM επί συνόλου 23 BCM που είχαν καταγραφεί πριν από ένα έτος.
Ο Νord Stream λειτουργούσε στο μάξιμουμ δυναμικό του που ανέρχεται σε 158 εκατ cu/m/d. Έτσι οι ανάγκες για ανανέωση των αποθεμάτων ενόψει του προσεχούς χειμώνα σταμάτησαν προσωρινά να καλύπτονται.
Στην παρούσα φάση η τιμή του καυσίμου στο Henry Hub έχει σταθεροποιηθεί στα 2,7 δολ/ mmbtu.
Η συμφωνία αυτή πάντως είναι πολυσήμαντη για τον Μυτιληναίο. καθώς οι μονάδες του φυσικού αερίου σύφωνα και με όσα ο ίδιος ο πρόεδρος της ΔΕΗ κ. Εμ Παναγιωτάκης παρατήρησε πρόσφατα, θα έχουν τον κύριο ρόλο στον κορμό του ενεργειακού μείγματος την τρέχουσα και την επόμενη δεκαετία, ωσότου οι ανανεώσιμες πηγές είναι σε θέση να πάρουν την σκυτάλη.
Κατά συνέπεια η καλύτερη δυνατή τροφοδοσία τους είναι βασικό προαπαιτούμενο για την αποτελεσματική λειτουργία τους και κατά συνέπεια την συμβολή τους στην ενεργειακή παραγωγή της χώρας

Η διεθνής εικόνα

ΗΠΑ, Αυστραλία και Κατάρ θα παράσχουν μαζί το 60% των εξαγωγών LNG μέχρι το 2023, σύμφωνα με την IEA

Το παγκόσμιο εμπόριο υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) αναμένεται να περάσει το όριο των 500 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων το 2023, λόγω της έντονης ζήτησης στην ανάπτυξη των ασιατικών αγορών, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση της Διεθνούς Υπηρεσίας Ενέργειας για την αγορά φυσικού αερίου.
Όπως άλλωστε ανέφερε η IEA και αναδημοσίευσε τη συγκεκριμένη πληροφορία το worldenergynews.gr, η Κίνα αντιπροσωπεύει το 1/3 της αύξησης της παγκόσμιας ζήτησης LNG.
Παράλληλα, οι ΗΠΑ θα ξεπεράσουν την Αυστραλία μέχρι το 2023.
ΗΠΑ, Αυστραλία και Κατάρ θα παράσχουν μαζί το 60% των εξαγωγών LNG μέχρι το 2023, περίπου 100 bcm η κάθε χώρα, ενώ η Ρωσία θα φτάσει τα 37 .

 Η Κίνα γίνεται ο μεγαλύτερος εισαγωγέας φυσικού αερίου

Η έκθεση ανέφερε επίσης ότι η Κίνα θα γίνει η μεγαλύτερη χώρα εισαγωγής φυσικού αερίου στον κόσμο μέχρι το επόμενο έτος, με το μερίδιο των εισαγωγών να αυξάνεται από 39% σε 46%.
«Μεγάλο μέρος της αύξησης είναι LNG, οι εισαγωγές αναμένεται να αυξηθούν κατά 80% από 51 bcm σε πάνω από 90 bcm μεταξύ 2017 και 2023», ανέφερε η ανάλυση, προσθέτοντας ότι οι εισαγωγές αγωγών από την Eurasia θα αυξηθούν  επίσης ουσιαστικά χάρη στη νέα και διευρυμένη ικανότητα αγωγών».

Πηγή: www.worldenergynews.gr

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης