Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

ΕΥ: Επιβραδύνεται η παγκόσμια δραστηριότητα δημοσίων εγγραφών, μηδενικές στην Ελλάδα στο α΄εξάμηνο 2018

tags :
ΕΥ: Επιβραδύνεται η παγκόσμια δραστηριότητα δημοσίων εγγραφών, μηδενικές στην Ελλάδα στο α΄εξάμηνο 2018
Ωστόσο, παρά την κάμψη, οι διεθνείς χρηματαγορές συγκέντρωσαν 94,3 δισ. δολάρια κατά το α’ εξάμηνο του έτους, καταγράφοντας αύξηση 5% σε ετήσια βάση και τα υψηλότερα έσοδα α’ εξαμήνου από το 2015
Οι κίνδυνοι και οι αβεβαιότητες που προκαλούν οι γεωπολιτικές τριβές και οι μεταβαλλόμενες εμπορικές πολιτικές οδήγησαν σε μείωση της παγκόσμιας δραστηριότητας δημοσίων εγγραφών κατά το β’ τρίμηνο του 2018, με αποτέλεσμα ο αριθμός τους το α’ εξάμηνο του έτους να μειωθεί κατά 21% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2017, φτάνοντας τις 660, σύμφωνα με μελέτη της ΕΥ. 
Ωστόσο, παρά την κάμψη, οι διεθνείς χρηματαγορές συγκέντρωσαν 94,3 δισ. δολάρια κατά το α’ εξάμηνο του έτους, καταγράφοντας αύξηση 5% σε ετήσια βάση και τα υψηλότερα έσοδα α’ εξαμήνου από το 2015.
Οι διαπιστώσεις αυτές περιλαμβάνονται στα ευρήματα της τριμηνιαίας έκθεσης της ΕΥ, Global IPO trends: Q2 2018.

Η ΕΜΕΙΑ επωφελείται από τις μεγάλης αξίας δημόσιες εγγραφές στην Ευρώπη και τις ισχυρές επιδόσεις στην Ινδία – με μηδενικές εγγραφές η Ελλάδα

Στην EMEIA (Ευρώπη, Μέση Ανατολή, Ινδία και Αφρική), η προσοχή εστιάστηκε στην Ινδία.
Η αγορά των δημοσίων εγγραφών της χώρας συνέχισε να σημειώνει πολύ καλές επιδόσεις, έχοντας το δεύτερο πιο ενεργό χρηματιστήριο παγκοσμίως ως προς τον αριθμό των δημοσίων εγγραφών κατά το β’ τρίμηνο του 2018. Ο αριθμός των δημοσίων εγγραφών στην Ινδία κατά το α’ εξάμηνο αυξήθηκε κατά 32% και τα αντληθέντα κεφάλαια κατά 31%.
Συνολικά στην EMEIA, η συνεχιζόμενη γεωπολιτική αβεβαιότητα και οι μεταβαλλόμενες εμπορικές πολιτικές επηρέασαν αρνητικά το α’ εξάμηνο του 2018, με τον αριθμό των δημοσίων εγγραφών να μειώνεται κατά 4%.
Ωστόσο, ο αριθμός των δημοσίων εγγραφών που βρίσκονται στο στάδιο προετοιμασίας, αλλά και η γενικότερη δραστηριότητα, παραμένουν ισχυρά.
Τα αντληθέντα κεφάλαια κατά το α’ εξάμηνο του έτους αυξήθηκαν κατά 10% σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2017, ενώ οι επιδόσεις του εξαμήνου υπερέβησαν τους μέσους όρους της τελευταίας δεκαετίας, τόσο ως προς τον αριθμό των εγγραφών, όσο και ως προς τα κεφάλαια που συγκεντρώθηκαν.
Στη χώρα μας, για ακόμα μία φορά, δεν καταγράφηκε καμία δημόσια εγγραφή κατά το α’ εξάμηνο του έτους.
Ο κ. Τάσος Ιωσηφίδης, Εταίρος και Επικεφαλής του Τμήματος Χρηματοοικονομικών Συμβούλων της ΕΥ Ελλάδος, αναφέρει: «Σε μία περίοδο γενικότερης μείωσης των δημοσίων εγγραφών διεθνώς, η Ελλάδα, για ακόμα μία φορά, εμφανίζεται με μηδενική δραστηριότητα δημοσίων εγγραφών.
Παρά τις διαρκείς δράσεις του Χρηματιστηρίου Αθηνών, αλλά και τα σημάδια απαρχής της ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας, πρέπει να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των επενδυτών, ώστε να υπάρξει δραστηριότητα δημοσίων εγγραφών από τις ελληνικές επιχειρήσεις».

Ενισχύεται η δυναμική στην Αμερικανική Ήπειρο

Η Αμερικανική Ήπειρος, παρά την αστάθεια των αγορών, σημείωσε ένα ισχυρό α’ τρίμηνο, συγκεντρώνοντας 35,3 δις δολάρια (αύξηση 31%) και ανακτώντας το προβάδισμα μεταξύ των άλλων γεωγραφικών περιοχών για πρώτη φορά μετά το 2014.
Το χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης (NYSE) και ο NASDAQ κατατάσσονται μεταξύ των τριών πιο δραστήριων χρηματιστηρίων παγκοσμίως κατά το α’ εξάμηνο του 2018, συμβάλλοντας στη σημαντική αύξηση του αριθμού των εγγραφών κατά 18%, σε σχέση με το 2017.
Αυτή η ισχυρή δυναμική είναι, σε μεγάλο βαθμό, αποτέλεσμα των καλών επιδόσεων, ιδιαίτερα στις ΗΠΑ, όπου οι αποδόσεις πρώτης ημέρας των δημοσίων εγγραφών ξεπέρασαν το 10% και οι επιδόσεις των μετοχών μετά τη δημόσια εγγραφή κινήθηκαν σε επίπεδα πάνω από τους γενικούς δείκτες των χρηματιστηρίων.
Οι δημόσιες εγγραφές στις ΗΠΑ κατά το α’ εξάμηνο αντιπροσωπεύουν το 83% του αριθμού και το 85% των αντληθέντων κεφαλαίων των αγορών της Αμερικανικής Ηπείρου.
Η διάθεση των επενδυτών παραμένει θετική στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού, παρά τη μείωση της δραστηριότητας των δημοσίων εγγραφών
Ενώ η διάθεση των επενδυτών για δημόσιες εγγραφές σε ολόκληρη την περιοχή Ασίας-Ειρηνικού παρέμεινε θετική, ο αριθμός των δημοσίων εγγραφών κατά το α’ εξάμηνο του 2018 μειώθηκε κατά 37%, ενώ τα κεφάλαια που συγκεντρώθηκαν μειώθηκαν κατά 17% σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου έτους.
Παρόλα αυτά, η περιοχή Ασίας-Ειρηνικού εξακολουθεί να αντιπροσωπεύει το 46% των δημοσίων εγγραφών και το 31% των αντληθέντων κεφαλαίων παγκοσμίως κατά το α’ εξάμηνο.
Πέντε από τα δέκα πιο δραστήρια χρηματιστήρια ως προς τον αριθμό των δημοσίων εγγραφών βρίσκονται σε αυτήν την περιοχή.
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης