Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ευρωζώνη: Επιβράδυνση της οικονομίας τον Ιούλιο 2018 - Στις 54,4 μονάδες ο σύνθετος ΡΜΙ της Markit

Ευρωζώνη: Επιβράδυνση της οικονομίας τον Ιούλιο 2018 - Στις 54,4 μονάδες ο σύνθετος ΡΜΙ της Markit
Επιβράδυνση μεγαλύτερη από την αναμενόμενη κατέγραψε τον Ιούλιο του 2018 η δραστηριότητα των επιχειρήσεων της Ευρωζώνης
Επιβράδυνση μεγαλύτερη από την αναμενόμενη κατέγραψε τον Ιούλιο του 2018 η δραστηριότητα των επιχειρήσεων της Ευρωζώνης, καθώς οι φόβοι για έναν εμπορικό πόλεμο με τις ΗΠΑ και η πιο αδύναμη επέκταση της παγκόσμιας οικονομίας περιόρισαν περαιτέρω την αισιοδοξία, όπως προκύπτει από τα αποτελέσματα έρευνας της εταιρείας IHS Markit που δημοσιεύονται σήμερα (24/7/2018).
Τα στοιχεία δείχνουν, ωστόσο, ότι η ανάπτυξη παρέμεινε εύρωστη και, καθώς συνοδεύθηκε από αύξηση των τιμών, είναι απίθανο να ανησυχήσει πολύ τους αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), οι οποίοι σχεδιάζουν να άρουν την πολύ χαλαρή νομισματική πολιτική.
Ειδικότερα, ο σύνθετος δείκτης υπεύθυνων προμηθειών (PMI), που θεωρείται καλή ένδειξη της κατάστασης της οικονομίας, υποχώρησε τον Ιούλιο στις 54,3 μονάδες από 54,9 τον Ιούνιο και έναντι των 54,8 μονάδων που περίμεναν οι αναλυτές.
Σημειώνεται ότι κάθε τιμή του δείκτη πάνω από τις 50 μονάδες υποδηλώνει ανάπτυξη της δραστηριότητας.
Όπως αναφέρει η IHS Markit, εάν το επίπεδο του Ιουλίου διατηρηθεί και τους επόμενους δύο μήνες, θα αντιστοιχεί σε έναν ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας της Ευρωζώνης της τάξεως του 0,4% για το τρίτο τρίμηνο.
Ο ρυθμός αυτός είναι ελαφρά χαμηλότερος από το 0,5% που είχε προβλεφθεί σε έρευνα του Reuters την περασμένη εβδομάδα.
Ο ιδιωτικός τομέας της Γερμανίας αναπτύχθηκε ταχύτερα του αναμενόμενου τον Ιούλιο, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία, αλλά η αύξηση της οικονομικής δραστηριότητας στη Γαλλία επιβραδύνθηκε περισσότερο από τις προβλέψεις.
«Τον Ιούλιο είδαμε μία μεγάλη αύξηση του αριθμού των εταιρειών που δήλωναν ότι ανησυχούν για την ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας και την επίπτωση από την κλιμάκωση των εμπορικών πολέμων», δήλωσε ο Chris Williamson, επικεφαλής οικονομολόγος της IHS Markit.
Ο δείκτης PMI για τον τομέα υπηρεσιών της Ευρωζώνης μειώθηκε στις 54,4 από 55,2 μονάδες και έναντι πρόβλεψης για 55,0 μονάδες.
Καλύτερη από την αναμενόμενη ήταν η επίδοση του μεταποιητικού κλάδου, με τον δείκτη PMI να ανέρχεται στις 55,1 από 54,9 μονάδες και έναντι πρόβλεψης για 54,6 μονάδες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης