Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Phoenix Capital: Τρόμος καθώς η αμερικανική αγορά ομολόγων πηγαίνει προς τη λάθος κατεύθυνση

Phoenix Capital: Τρόμος καθώς η αμερικανική αγορά ομολόγων πηγαίνει προς τη λάθος κατεύθυνση
Phoenix Capital: Τρόμος καθώς η αμερικανική αγορά ομολόγων πηγαίνει προς τη λάθος κατεύθυνση
Η αμερικανική αγορά ομολόγων πηγαίνει προς τη λάθος κατεύθυνση αναφέρει σε report της η εταιρία παροχής επενδυτικών συμβουλών Phoenix Capital.
Σύμφωνα με την Phoenix Capital όσον αφορά την πολιτική των Κεντρικών Τραπεζών, όταν οι ΗΠΑ σταμάτησαν τη σύνδεση του δολαρίου με το χρυσό το 1971, τα αμερικανικά κρατικά ομόλογα, αποτέλεσαν το θεμέλιο του χρηματοπιστωτικού συστήματος.
Από τότε και μετά, αυτά τα ομόλογα αντιπροσώπευαν το ποσοστό απόδοσης «άνευ κινδύνου» και το βασικο δεδομένο βάση του οποίου αποτιμούνταν όλα τα περιουσιακά στοιχεία υψηλού ρίσκου (συμπεριλαμβανομένων των μετοχών).
Αυτό που ακολούθησε ήταν η εκθετική αύξηση του χρέους, καθώς οι ΗΠΑ εκμεταλλεύτηκαν αυτό το γεγονός για να προχωρήσουν στην έκδοση ενός υπέρογκου χρέους.



Χρέος έναντι ΑΕΠ σε τρισεκατομμύρια δολάρια.
Με άλλα λόγια, για να διατηρηθεί αυτή η μαζική φούσκα του χρέους, οι αγορές ομολόγων πρέπει να καταστήσουν συνεχώς φθηνότερο/ευκολότερο για τις ΗΠΑ να μπορούν να πληρώνουν/εξυπηρετεί το χρέος τους.
Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η πρόσφατη άνοδος των αποδόσεων των ομολόγων είναι ένας σημαντικός παράγοντας ανησυχίας.



Όπως μπορείτε να δείτε, η απόδοση του 10ετούς αμερικανικού κρατικού ομολόγου έχει σπάσει πάνω από τη μακροπρόθεσμη τάση της.
Αυτό το γράφημα μας λέει ότι έχει γίνει ακριβότερο για τις ΗΠΑ να εκδίδουν/εξυπηρετούν τα χρέη τους.
Δεν πρόκειται για ένα συστημικό ζήτημα ακόμα, αλλά αν δεν υποχωρήσουν σύντομα οι αποδόσεις, η «φούσκα όλων των περιουσιακών στοιχείων» (το Everything Bubble) θα σπάσει...

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης