Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Η Pimco, Qualco, Oaktree δίνουν 50 εκατ για την ΑΜΚ της Attica bank και αναλαμβάνουν την αξιοποίηση 700 εκατ NPLs

tags :
Η Pimco, Qualco, Oaktree δίνουν 50 εκατ για την ΑΜΚ της Attica bank και αναλαμβάνουν την αξιοποίηση 700 εκατ NPLs
Μήπως η Attica bank παίρνει πολύ μεγαλύτερο ρίσκο – και νομικό – από αυτό που δυνητικά μπορεί να επωμιστεί;
Το σχήμα Pimco, Qualco, Oaktree θα αναλάβει την ανακεφαλαιοποίηση της Attica bank με 50 εκατ ευρώ και παράλληλα θα αναλάβει και την διαχείριση των 700 εκατ προβληματικών δανείων αποφάσισε η σημερινή 25 Ιουλίου 2018 γενική συνέλευση των μετόχων της Attica bank.
Ταυτόχρονα η τράπεζα θα εκδώσει ομολογιακό δάνειο 100 εκατ ευρώ για να αντικαταστήσει τις προνομιούχες μετοχές 100 εκατ ευρώ.
Το deal αυτό δεν μπορεί να θεωρηθεί και σπουδαίο κυρίως λόγω του γεγονότος ότι η Pimco δίνει 50 εκατ για να πάρει την αξιοποίηση 700 εκατ προβληματικών δανείων.
H συνεργασία με την Pimco διανοίγει ευοίωνες προοπτικές, αναφέρει η Attica Bank στην ανακοίνωσή της.
Ειδικότερα, μετά από πολύμηνες διαπραγματεύσεις για την εξεύρεση επενδυτών για την ανάληψη της διαχείρισης του χαρτοφυλακίου της τιτλοποίησης, που πραγματοποιήθηκαν στην Αθήνα, στο Παρίσι, στο Λονδίνο και στο Μιλάνο, με τη συμβολή του Διεθνούς Συμβούλου Rothschild, ο Πρόεδρος της Attica Bank επεσήμανε προς τη σημερινή Γ.Σ. των Μετόχων της Τράπεζας τα ακόλουθα:
• Η συνεργασία με έναν χρηματοπιστωτικό οίκο του βεληνεκούς της PIMCO, που εγκρίθηκε ως προτιμώμενος επενδυτής της ανάληψης της διαχείρισης της δεύτερης τιτλοποίησης των μη εξυπηρετούμενων δανείων και πιστώσεων της Τράπεζας, αποτελεί ένα νέο και αποφασιστικό βήμα για την θωράκιση της Τράπεζας και διανοίγει προοπτικές για ευρύτερες στο μέλλον συνέργειες.
• Με την ολοκλήρωση και της σημερινής Γ.Σ. η Τράπεζα εξασφάλισε το σύνολο των προβλεπομένων κεφαλαίων της, τα οποία συμποσούνται σε € 140 εκ. περίπου μετρητά και € 100 εκ. επιπλέον από την εξαγορά των προνομιούχων μετοχών του Ελληνικού Δημοσίου με έκδοση ισόποσου ομολογιακού δανείου.
• Επιτυγχάνεται ο στόχος που είχε θέσει η Τράπεζα για υπερκάλυψη των δεικτών κεφαλαιακής της επάρκειας (Core Equity TIER I 15% και Core TIER II 18%).
• Μειώνονται αποφασιστικά τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα της Τράπεζας από 37% στο 20% περίπου.
Με τον τρόπο αυτόν η Τράπεζα, απερίσπαστα πλέον, θα επικεντρωθεί στο κύριο έργο της και συγκεκριμένα στην πλήρη ψηφιοποίησή της, στην παροχή υψηλών προδιαγραφών ψηφιοποιημένων υπηρεσιών στους πελάτες της και στους καταθέτες της, με έμφαση στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και στα νοικοκυριά.
Τέλος, με την μεταβίβαση μέρους των μετοχών του ΕΦΚΑ στο ΤΜΕΔΕ, το οποίο αποτελεί νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου, ανοίγει ο δρόμος για την πλήρη ιδιωτικοποίηση της Τράπεζας και για την είσοδο στο μετοχικό της κεφάλαιο στρατηγικού επενδυτή, ο οποίος θα ενισχύσει τη τεχνογνωσία και τις πρακτικές που απαιτεί στο σύγχρονο χρηματοπιστωτικό περιβάλλον, αναφέρεται στην ανακοίνωση της τράπεζας.

Τι ανέφερε το bankingnews

Το βασικό θέμα εάν τελικώς έχει βρεθεί το σχήμα που θα αναλάβει την ανακεφαλαιοποίηση της Attica bank δηλαδή θα δώσει 70 εκατ για να πάρει 700 εκατ προβληματικά δάνεια και με στόχο να αντλήσει 140 εκατ.
Το σχήμα Pimco, Qualco, Oaktree είναι ο βασικός υποψήφιος.
Ας δούμε όμως με ποιες μορφές μπορεί να συμμετάσχει.
1)Με αύξηση κεφαλαίου αποκλείεται.
Με την χρηματιστηριακή αξία της Attica bank στα 0,2190 ευρώ ή κεφαλαιοποίηση 99 εκατ η μετοχή κινείται 27% χαμηλότερα από την ονομαστική αξία στα 0,30 ευρώ και το ερώτημα είναι μπορεί να υλοποιηθεί αύξηση μετοχικού κεφαλαίου και ποιος θα επενδύσει στα 0,30 ευρώ όταν η μετοχή είναι χαμηλότερα;
2)Η δεύτερη λύση είναι ομολογιακό…κλασική πεπατημένη λύση.
Πρόσφατα είχαμε αναλύσει ότι ίσως η Attica bank δεν θα πρέπει να προχωρήσει στην διάθεση διαχείρισης NPEs 700 εκατ ευρώ.
Πηγή την οποία θα μπορούσαμε να χαρακτηρίσουμε πολύ έμπειρη μας ανέφερε ορισμένες παραμέτρους τις οποίες παρουσιάζουμε υπό την μορφή ερωτημάτων.  
1)Γιατί έχει ανάγκη η Attica bank να διαθέσει την διαχείριση 700 εκατ που στο τέλος θα γίνουν 1 δισεκ. σε funds;
2)Υπάρχει όντως σχέδιο να προστεθούν επιπλέον 300 εκατ προβληματικά δάνεια ως εξασφάλιση στον επενδυτή;
3)Το deal περιλαμβάνει ο επενδυτής να εισφέρει 70-75 εκατ κεφάλαια ώστε να πάρει 140 εκατ ευρώ με έμφαση στα 140 εκατ ευρώ;    
4)Η Attica bank διαθέτει κεφάλαια δεν μπορεί να μετατρέψει τις προνομιούχες σε ομολογιακό tier 2 100 εκατ και να κλείσει ντο σκέλος των βραχυπρόθεσμων κεφαλαιακών αναγκών;
5)Υπάρχει κίνδυνος με αυτό το deal και επίσης είναι αληθές ότι το σχήμα Pimco, Qualco, Oaktree θα…πάρουν τελικά την αξιοποίηση των 700 εκατ ευρώ;
6)Μήπως η Attica bank παίρνει πολύ μεγαλύτερο ρίσκο – και νομικό – από αυτό που δυνητικά μπορεί να επωμιστεί;

Υπενθυμίζεται ότι οι Aldridge, Duet και το κοινοπρακτικό σχήμα Pimco, Qualco, Oaktree υπέβαλαν προσφορές μεταξύ 60 και 75 εκατ. για 700 εκατ. NPLs της Attica Bank.
Να σημειωθεί ότι η Aldridge ήταν αυτή η οποία είχε αγοράσει το πρώτο πακέτο τιτλοποίησης προβληματικών δανείων της Attica Bank, ύψους 1,3 δισ. ευρώ.
Το Duet έχει συμμετάσχει σε διάφορα ελληνικά project.
Η Qualco είναι η εταιρεία, στην οποία επικεφαλής είναι ο εξάδελφος του υπ. Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου, και η οποία έχει συμμετάσχει στη διαχείριση προβληματικών δανείων σε πολλές τράπεζες.
Η Oaktree, παρακολουθεί την αγορά, ενώ έχει εκφράσει και ενδιαφέρον να συμμετάσχει και στη MIG χωρίς αποτέλεσμα.
Η μετοχική σύνθεση της Attica bank
Λόγω της πρόσφατης αύξησης κεφαλαίου που καλύφθηκε μερικώς στην Attica bank ο ΕΦΚΑ ελέγχει 66,89% του μετοχικού κεφαλαίου της Attica bank από 50,64%.
Το ΤΜΕΔΕ με 11,78% από 5,63% και το ΤΑΠΙΛΤΑΤ με 2,83%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης