Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Πως διαμορφώνονται οι τιμές LNG ως καυσίμου για τις θαλάσσιες μεταφορές

tags :
Πως διαμορφώνονται οι τιμές LNG ως καυσίμου για τις θαλάσσιες μεταφορές
To μερίδιο των παραδιδόμενων πλοίων LNG αυξήθηκε από 1,4% το 2010 σε 5,7% το 2017
Το κόστος των καυσίμων αποτελεί συχνά σημαντικό στοιχείο για τους φορείς εκμετάλλευσης πλοίων και μπορεί να αντιπροσωπεύει το 60% έως και 80% του συνολικού κόστους λειτουργίας, με τις αυξανόμενες τιμές του πετρελαίου να ανεβάζουν ακόμη περισσότερο το κόστος των καυσίμων σύμφωνα με την ανασκόπηση των προοπτικών ζήτησης του LNG ως καυσίμου για τις θαλάσσιες μεταφορές του Ινστιτούτου Μελετών Ενέργειας της Οξφόρδης (Oxford Institute for Energy Studies).
Συγκεκριμένα τα θαλάσσια καύσιμα πωλούνται γενικά χωρίς φόρο, επομένως οι συγκρίσεις τιμών είναι σχετικά απλές, αν και για το LNG δεν υπάρχουν σήμερα δημοσιευμένες τιμές.
Τα καταλληλότερα στοιχεία για τη χρήση του LNG ως καυσίμου σε μια συγκεκριμένη αγορά είναι: Henry Hub για την ανατολική ακτή των ΗΠΑ και το TTF ή NBP για τη ΒΔ Ευρώπη.
Ωστόσο, οι δύο αγορές LNG είναι διαφορετικές.
Στις ΗΠΑ, η τιμή του LNG είναι υπερτιμημένη, καθώς περιλαμβάνει το κόστος της υγροποίησης και, σε περιστάσεις όπου η παγκόσμια αγορά LNG δέχεται πιέσεις, περιλαμβάνει ένα πρόσθετο ασφάλιστρο που θα αντικατοπτρίζει τους περιορισμούς.
Οι τιμές των LNG στην Ευρώπη, από την άλλη πλευρά, είναι, ίσες με έκπτωση στον TTF ή NBP, καθώς θα αποκλείεται το κόστος της επαναεριοποίησης και της εισόδου στο δίκτυο.
Στην πραγματικότητα, οι χρήστες LNG θα αγοράζουν το καύσιμο σε τιμή FOB στον Κόλπο του Μεξικού των ΗΠΑ και με τιμή DES στο Grain ή στο Ρότερνταμ.
Για τις ασιατικές αγορές η δημοσιευμένη τιμή εισαγωγής LNG στην Ιαπωνία είναι πιθανώς η καταλληλότερη να ληφθεί υπόψη προς το παρόν.
Αυτές οι επιπλοκές ενδέχεται να μην είναι ιδιαίτερα σημαντικές για τους αγοραστές, καθώς η τάση δίνει την δυνατότητα στους πωλητές να προσφέρουν LNG με σταθερή έκπτωση στις δημοσιευμένες τιμές των προϊόντων πετρελαίου.
Ωστόσο, η ύπαρξη διαφορών θα εξακολουθήσει να είναι σημαντική καθώς αποδεικνύει ότι υπάρχει περιθώριο προς εκμετάλλευση από τη μετάβαση στο LNG.
Η τιμή του φυσικού αερίου σε βασικά προϊόντα είναι γενικά φθηνότερη από ό, τι το πετρέλαιο εσωτερικής καύσης στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ, ενώ η διαφορά μεταξύ του LNG και του πετρελαίου στην Ιαπωνία είναι γενικά στενότερη, πράγμα που αναμένεται, δεδομένου ότι η τιμή του ιαπωνικού υγροποιημένου φυσικού αερίου εξακολουθεί να συνδέεται με τις τιμές του αργού πετρελαίου. Οι ασιατικές τιμές βενζίνης είναι κατά κανόνα 50% υψηλότερες από τις τιμές του πετρελαίου.

Ο σημερινός στόλος LNG

Υπάρχει ένας αριθμός σκαφών που τροφοδοτούνται με LNG (εκτός των μεταφορέων LNG) ήδη σε λειτουργία ή κατόπιν παραγγελίας.
To μερίδιο των παραδιδόμενων πλοίων LNG αυξήθηκε από 1,4% το 2010 σε 5,7% το 2017 (UNCTAD, 2017).
Το ποσοστό αυτό αυξάνεται στο 13,5% για τα σκάφη που παραγγέλθηκαν και πρόκειται να παραδοθούν από το 2018 και μετά.
Σύμφωνα με τις στατιστικές DNV, την 1η Μαΐου 2018 λειτουργούσαν 122 πλοία που τροφοδοτούνται με LNG και 132 σε κατασκευή ή επιβεβαιωμένες παραγγελίες.
Η κατανομή αυτών των αριθμών ανά κατηγορία παρουσιάζεται στο Σχήμα 6 και στον Πίνακα 7, με τον τελευταίο να παρέχονται ορισμένοι ενδεικτικοί αριθμοί κατανάλωσης καυσίμων με βάση τους μέσους όρους της ICCT.
Οι μέσοι αριθμοί για τις τέσσερις κατηγορίες θαλάσσιων μεταφορών (πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων, δεξαμενόπλοια πετρελαίου και χημικών, κρουαζιερόπλοια και πλοία πορθμείων / ro-ro) με τη μεγαλύτερη δυνατή κατανάλωση χωρίστηκαν για να δείξουν τη μέση κατανάλωση σε όλα τα μεγέθη πλοίων και τη μέση κατανάλωση, χρησιμοποιούνται τα μεγαλύτερα μεγέθη δοχείων.
Έτσι, για παράδειγμα, όσον αφορά τα πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων, η μέση κατανάλωση LNG ανέρχεται σε 10 491 τόνους LNGeq ετησίως, εάν συμπεριληφθούν όλα τα μεγέθη των πλοίων. Αυτός ο μέσος όρος αυξάνεται σε 25.388 τόνους LNGeq ετησίως, εάν αξιολογούνται μόνο σκάφη μεγέθους άνω των 12.000 TEU.
Επομένως, η πιθανή κατανάλωση LNG από τα εν λόγω πλοία που λειτουργούν και υπό κατασκευή εκτιμάται ότι κυμαίνεται μεταξύ 1,3 και 3,0 εκατομμυρίων τόνων LNGeq ετησίως.
Πρέπει να σημειωθεί ότι αυτοί οι αριθμοί αποκλείουν τους συμβατικούς φορείς μεταφοράς LNG και τα πετρελαιοφόρα υγροποιημένου αερίου, ενώ στον πίνακα αναφέρονται πολλαπλών χρήσεων20 που λειτουργούν κυρίως στη Βαλτική Θάλασσα και στη Βόρεια Θάλασσα.

Πηγή: www.worldenergynews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης