Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Εργαζόμενοι και Συνταξιούχοι ΕΤΕ: Μέτοχοι και μέλη δ.σ. να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις επικούρησης

Εργαζόμενοι και Συνταξιούχοι ΕΤΕ: Μέτοχοι και μέλη δ.σ. να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις επικούρησης
Εργαζόμενοι και Συνταξιούχοι καλούν τους μετόχους και τα μέλη δ.σ. να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις επικούρησης
Να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις επικούρησης καλούν τους μετόχους και τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της Εθνικής Τράπεζας, οι εργαζόμενοι και συνταξιούχοι της ΕΤΕ.

Ειδικότερα, ο Σύλλογος Εργαζομένων και Συνταξιούχων Εθνικής Τράπεζας Αλληλεγγύη, αναφέρει στην ανοικτή επιστολή:

Αξιότιμε Κε Πρόεδρε του Δ.Σ. της Εθνικής Τραπέζης της Ελλάδος,
Αξιότιμα μέλη του Δ.Σ.
Κες & Κοι Μέτοχοι
Όπως είναι γνωστό η Γενική συνέλευση των Μετόχων της "Εθνικής Τραπέζης της Ελλάδος Α.Ε." αποτελούσε ανέκαθεν το γεγονός της χρονιάς στο οποίο συμμετείχαν εκπρόσωποι του πολιτικού χώρου, Επιχειρηματιών, Ξένων Πρεσβειών, ανώνυμοι Μέτοχοι αλλά και εργαζόμενοι νυν και πρώην και κατά τεκμήριο Μέτοχοι.
Είναι επίσης γνωστό ότι μια τράπεζα όπως η ΕΤΕ Α.Ε. είναι επιχείρηση εντάσεως προσφοράς υπηρεσιών και σαν τέτοια στηρίζεται στο προσωπικό της πράγμα που διαχρονικά οι προηγούμενες Διοικήσεις είχαν κύριο μέλημά τους την δημιουργία έμπειρου και αφοσιωμένου στελεχιακού δυναμικού που να είναι δεμένο με την Τράπεζα φροντίζοντας και για την ασφάλισή του συνάπτοντας διμερείς συμβάσεις, όπως αυτή που διέπει τον Λογαριασμό Επικούρησης.
Οι επιλογές αυτές είχαν πολλαπλά θετικά αποτελέσματα για την τράπεζα πράγμα που επιβεβαιώνεται από την 177ετή πορεία της.
Παρόμοια πρακτική ακολουθούν οι μεγάλες Διεθνείς εταιρίες όπως πχ. η EXXON MOBIL που στη αίθουσα του Διοικητικού Συμβουλίου δεσπόζει η επιγραφή "WHEN A MANAGER RETIRE HIRE A OFFICE BOY".
Παρόλα αυτά, η μέχρι τον Μάιο 2018 διοίκηση της Τράπεζας αυθαιρετώντας στην κυριολεξία και με έωλες δικαιολογίες περί ελλειμμάτων, έπαψε από τον Δεκέμβριο 2017 ως είναι υποχρεωμένη εκ συμβάσεως να καταβάλλει την επικούρηση στο αποχωρήσαν προσωπικό της. Πρότεινε δε μεταξύ άλλων, η καταβολή αυτή, να γίνεται μέσω εποπτευόμενου οργανισμού από το κράτος, κάτι όμως που πέραν των ανυπέρβλητων νομικών κωλυμάτων, παραβιάζεται και η Ευρωπαϊκή νομοθεσία περί ανταγωνισμού, καθόσον θα θεωρηθεί κρατική επιχορήγηση σε Α.Ε.
Κατόπιν των παραπάνω και λόγω της διάστασης που έχει πάρει το θέμα του Λογαριασμού επικούρησης θα θέλαμε να επισημάνουμε μερικά σημεία προς πληρέστερη ενημέρωσή σας τα οποία αντλήθηκαν από το Καταστατικό - Σύμβαση (μεταξύ ΕΤΕ Α.Ε. & Εργαζομένων) και που διέπει τη λειτουργία αυτού του Ασφαλιστικού προϊόντος.
1. Ο Λογαριασμός επικούρησης συνεστήθη από 2 Ταμεία Αλληλοβοήθειας υπαλλήλων της ΕΤΕ, ως ΚΟΙΝΟΣ ΕΝΤΟΚΟΣ EΙΔΙΚΟΣ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΣ υπό τον τίτλο Λογαριασμός Επικούρησης Προσωπικού ΕΤΕ (ΛΕΠΕΤΕ) ο οποίος εγκρίθηκε από το Γενικό Συμβούλιο της Τράπεζας και ετέθη εν ισχύ από 1/10/1949.
2. Σκοπός του Λογαριασμού, η χορήγηση, υπό προϋποθέσεις επικουρικού βοηθήματος στο αποχωρών προσωπικό της ΕΤΕ.
3. Την διαχείριση του Λογαριασμού την έχει 8μελής επιτροπή και Πρόεδρος της είναι πάντα, ο εκάστοτε Διοικητής (ή Διευθύνων Σύμβουλος) της ΕΤΕ.
4. Κύριοι πόροι του Λογαριασμού καθορίσθηκαν:
α. Εισφορά ποσοστού 12,5% επί των ακαθαρίστων αποδοχών των υπαλλήλων της Τράπεζας.
β. Οι Τόκοι των κεφαλαίων του Λογαριασμού.
γ. Ποσά εκ προμηθειών εξ ασφαλιστικών εργασιών διενεργουμένων μέσω των υπηρεσιών της Τράπεζας, κλπ.
5. Ο τρόπος χορήγησης και το ποσό της επικούρησης - βοηθήματος καθορίζεται επακριβώς στο καταστατικό -σύμβαση.
Από τα ανωτέρω τεκμαίρεται ότι:
- O Λογαριασμός επικούρησης δεν αποτελεί ταμείο που να καλύπτεται από νόμο και συνεπάγεται ότι είναι μια διμερής σχέση που αφορά την ΕΤΕ και τους εργαζομένους σ' αυτήν.
- Την ουσιαστική διαχείριση του Λογαριασμού την είχε πάντα η εκάστοτε Διοίκηση της ΕΤΕ
- Ο Λογαριασμός επικούρησης λειτουργεί από το 1949 ως οιονεί συνταξιοδοτικό FUND υπό την εγγύηση της ΕΤΕ.
- Ο τρόπος χορήγησης της επικούρησης και λειτουργίας του προβλέπεται από το καταστατικό του.
- Οι δε εισφορές και οι λοιποί προβλεπόμενοι πόροι σε συνδυασμό με τις υψηλές διαχρονικά αποδόσεις (λόγω των επιτοκίων) δεν δημιουργούσαν προϋποθέσεις ελλειμμάτων.
Κατόπιν των ανωτέρω θέλουμε να πιστεύουμε ότι οι Μέτοχοι & τα μέλη του Δ.Σ. της Τράπεζας θα είναι σε θέση να αξιολογήσουν τον τρόπο λειτουργίας του Λογαριασμού και να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις του Οργανισμού που Διοικούν τηρώντας τις αρχές του Διεθνούς Δικαίου "PACTA SUNT SERVANTA" = "ΟΙ ΣΥΜΦΩΝΙΕΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΗΡΟΥΝΤΑΙ". Θα θέλαμε επίσης να γνωρίζετε ότι οι ενέργειές μας δεν εστιάζονται μόνο στην διατήρηση των δικαιωμάτων μας που απαιτούμε να γίνουν άμεσα σεβαστά από τη νέα Διοίκηση, αλλά παράλληλα καταβάλλεται και τεράστια προσπάθεια εκ μέρους μας, ώστε με τις ενέργειές μας, να μην θιγεί η αξιοπιστία της Εθνικής Τραπέζης της Ελλάδος, του Αρχαιότερου Ελληνικού τραπεζικού ιδρύματος εξ αιτίας των επιλογών της προηγούμενης διοίκησής, που έθεσε τις βάσεις για να αμφισβητηθεί η εμπιστοσύνη που εμπνέει εδώ και 177 χρόνια ως στυλοβάτης του Χρηματοοικονομικού συστήματος της χώρας καθώς με την αυθαίρετη και αντιεπαγγελματική ενέργειά της έδειξε ότι παραβιάζει τις αρχές της Θεματοφυλακής, της Κοινωνικής και Ηθικής ευθύνης.

www.bankingnewws.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης