Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Γιατί οι ΗΠΑ δεν θα πρέπει να αγνοήσουν το πρόβλημα του χρέους; - Η απάντηση σε 3 γραφήματα

tags :
Γιατί οι ΗΠΑ δεν θα πρέπει να αγνοήσουν το πρόβλημα του χρέους; - Η απάντηση σε 3 γραφήματα
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, το αμερικανικό χρέος από 78% στο τέλος του έτους θα φτάσει στο 96% το 2028
Το φωτεινό outlook της αμερικανικής οικονομίας αμαυρώνει το αμερικανικό χρέος.
Έτσι αν και από τη μία πλευρά, η ανάπτυξη υπερβαίνει το 4% το β' τρίμηνο, η ανεργία βρίσκεται σε χαμηλά δεκαετίας και οι μισθοί αυξάνονται- το αμερικανικό χρέος διαμορφώνεται στα 21,2 τρισ. δολ..
Στο πλαίσιο αυτοί οι οικονομολόγοι προειδοποιούν ότι το πρόβλημα του χρέους θα πρέπει να αντιμετωπιστεί τώρα που η οικονομία πατά σε σταθερά πόδια και πριν χτυπήσει η επόμενη κρίση.
«Ακόμα κι αν σκεφτείς ότι το κρατικό χρέος δεν επηρεάζει τα οικονομικά αποτελέσματα, αυτό που πρέπει να παραδεχθείς ότι όταν έρθει η επόμενη ύφεση, οι κυβερνήσεις δεν θα έχουν τη δυνατότητα να κάνουν μεγάλη βήματα, εάν το χρέους είναι τόσο ψηλό όσο τώρα» δήλωσε στο CNBC ο Jared Bernstein από το Center on Budget and Policy Priorities.



Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Γραφείου Προϋπολογισμού το κρατικό χρέος θα αυξηθεί από το 78% στο τέλος αυτού του έτους, στο 96% το 2028.
Πρόκειται για το μεγαλύτερο ποσοστό μετά το 1946.
Η έκθεση προειδοποίησε ότι το τόσο υψηλό και αυξανόμενο χρέος λόγω των υψηλότερων δαπανών και των χαμηλότερων εσόδων θα μπορούσε να έχει «σοβαρές αρνητικές συνέπειες στον προϋπολογισμό και τη χώρα».
«Όσο το χρέος αυξάνεται, γίνεται όλο και πιο δύσκολη η τόνωση της οικονομίας» δήλωσε στο CNBC η Sonja Gibbs του Institute of International Finance.



Τον Απρίλιο το ΔΝΤ έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για το παγκόσμιο χρέος, υποστηρίζοντας ότι ο δείκτης χρέος προς ΑΕΠ στις προηγμένες οικονομίες διαμορφώνεται σε επίπεδα που δεν έχουν ξανασημειωθεί μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.
Σύμφωνα με τη Gibbs είναι πολύ εύκολο για τους επενδυτές να αγνοήσουν το θέμα του χρέους βραχυπρόθεσμα,
«Είναι ένα πρόβλημα όπου οι άνθρωποι μπορούν να κλείσουν για λίγο τα μάτια τους και να πουν "δεν επηρεάζει τις ευκαιρίες μου για επενδύσεις άμεσα"» δήλωσε η ίδια.



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης