Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Fitch: Μείωση των καθαρών αγορών του QE για τις 4 μεγάλες κεντρικές τράπεζες, το 2019

tags :
Fitch: Μείωση των καθαρών αγορών του QE για τις 4 μεγάλες κεντρικές τράπεζες, το 2019
Από το 2019 ξεκινά η νομισματική σύσφιξη από τις 4 μεγάλες κεντρικές τράπεζες, επισημαίνει η Fitch Ratings
Το συνολικό ποσό των καθαρών αγορών στο πλαίσιο των προγραμμάτων ποσοτικής χαλάρωσης (Quantitative Easing, QE) για τις τέσσερις μεγάλες κεντρικές τράπεζες (ΗΠΑ, ΕΚΤ, Ιαπωνίας και Ηνωμένου Βασιλείου), θα μετατραπεί σε αρνητικό (σσ: οι πληρωμές ξεπερνούν τις αγορές περιουσιακών στοιχείων) για πρώτη φορά από το 2019, αποδεικνύοντας ότι η νομισματική πολιτική συσφίγγεται σε παγκόσμιο επίπεδο, αναφέρει σε έκθεσή της η Fitch Ratings.
Όπως σημειώνει ο αμερικανικός οίκος, η μεταβολή των παγκόσμιων νομισματικών συνθηκών λαμβάνει χώρα σε μία περίοδο που η παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη συνεχίζεται, ενώ οι αγορές εργασίας «σφίγγουν».
Ωστόσο, η νομισματική σύσφιξη ενδέχεται να προκαλέσει τη μεταβλητότητας των χρηματοπιστωτικών αγορών, υπογραμμίζεται.
Οι τέσσερις μεγάλες κεντρικές τράπεζες πραγματοποίησαν –κατά μέσο όρο- καθαρές αγορές περιουσιακών στοιχείων ισοδύναμες με περίπου 1,2 τρισ. δολάρια ΗΠΑ ετησίως, μεταξύ 2009 και 2017.
Για το 2018, το ποσό να ανέλθει σε περίπου 500 δισ. δολάρια, εκτιμάται.
Ουσιαστικά, σημειώνει ο οίκος, το QE θα σταματήσει το 2021, καθώς οι τράπεζες συρρικνώνουν (ή θα συρρικνώσουν) με αργό ρυθμό τον ισολογισμό.



«Υπάρχουν πολύ ισχυρά εμπειρικά στοιχεία που δείχνουν ότι οι αγορές στο πλαίσιο του QE έχουν μειώσει τις αποδόσεις των ομολόγων, γεγονός που υποδηλώνει μελλοντική ανοδική πίεση στις αποδόσεις.
Ο περιορισμένος αντίκτυπος από τη μείωση του ισολογισμού εκ μέρους Fed, στις αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων, αντανακλά εν μέρει το γεγονός ότι οι υφιστάμενοι κάτοχοι κρατικών ομολόγων Ιαπωνίας και Ευρωζώνης αναγκάστηκαν να αναζητήσουν εναλλακτικά 'ασφαλή περιουσιακά στοιχεία'.
Ωστόσο, οι επενδυτές του ιδιωτικού τομέα θα κληθούν να απορροφήσουν μια πολύ μεγαλύτερη καθαρή προσφορά δημόσιου χρέους τα επόμενα χρόνια, καθώς οι κεντρικές τράπεζες μειώνουν τις συμμετοχές και οι ανάγκες χρηματοδότησης των κυβερνήσεων παραμένουν στην Ευρώπη και την Ιαπωνία, ενώ αυξάνονται έντονα στις ΗΠΑ.
Οι αγορές στο πλαίσιο του QE ήταν πιθανώς ένας παράγοντας που επιβάρυνε την αστάθεια της χρηματοπιστωτικής αγοράς, σχολιάζει ο οίκος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης