Τελευταία Νέα
Κοινωνία

«Συνωστισμός» εθελοντών για παροχή βοήθειας στους πυρόπληκτους της Ανατολικής Αττικής

tags :
«Συνωστισμός» εθελοντών για παροχή βοήθειας στους πυρόπληκτους της Ανατολικής Αττικής
«Συνωστισμός» εθελοντών για παροχή βοήθειας στους πυρόπληκτους της Ανατολικής Αττικής
Μεγάλη παραμένει η προσέλευση στους δήμους Ραφήνας - Πικερμίου και Μαραθώνα, τόσο των πυρόπληκτων για να υποβάλουν αιτήσεις παροχής βοήθειας και διενέργειας αυτοψιών στα οικήματά τους, όσο και των εθελοντών που προσφέρονται για να συνδράμουν τους συνανθρώπους τους που δοκιμάζονται αυτές τις μέρες.
Στο ισόγειο του δημαρχείου Ραφήνας - Πικερμίου, δημοτικοί υπάλληλοι καταγράφουν τις αιτήσεις των πολιτών, οι οποίοι συμπληρώνουν σχετικό έντυπο με τα στοιχεία τους και με σύντομη περιγραφή της κατάστασης της οικείας τους.
Το πρωί ο δήμαρχος Ραφήνας - Πικερμίου, Ευάγγελος Μπουρνούς ανέφερε στους δημοσιογράφους ότι οι αιτήσεις είναι περισσότερες από 450.
Σχετικά με τις αυτοψίες, ο ίδιος εξήγησε ότι από τα περίπου 2.000 οικήματα που ελέγχθηκαν στον δήμο, το 25% έχει καταστραφεί ολοσχερώς, το 50% έχουν υποστεί μικρές ζημιές, ενώ το υπόλοιπο 25% παρέμεινε άθικτο.
Το δημαρχείο θα παραμείνει ανοιχτό για να δέχεται αιτήσεις πυρόπληκτων έως τις 11:00 το βράδυ.

Εθελοντές φιλοξενούν στα σπίτια τους πυρόπληκτους

Σχετικό αίτημα υπέβαλε και μία από τους κατοίκους για την οικία της στη λεωφόρο Δημοκρατίας, στο Κόκκινο Λιμανάκι. Όπως ανέφερε στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, σώθηκε μαζί με την έφηβη κόρη της την τελευταία στιγμή από την πύρινη λαίλαπα. Το σπίτι τους υπέστη σοβαρές ζημιές και πλέον φιλοξενούνται στην οικία εθελόντριας.
«Είναι συγκλονιστικό άνθρωποι που δεν σε γνώριζαν μέχρι χθες, να σου ανοίγουν την πόρτα και να μοιράζονται το σπίτι τους» ανέφερε η πρώτη. Από την πλευρά της η γυναίκα που προσέφερε το σπίτι της, μάς είπε ότι μετά την καταστροφή, χωρίς δεύτερη σκέψη, δήλωσε στον δήμο ότι έχει την ευχέρεια να φιλοξενήσει έως τέσσερις πυρόπληκτους. «Είναι ζήτημα ανθρωπιάς» συμπλήρωσε.
Στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου, έχει στηθεί το συντονιστικό κέντρο για το πλήθος εθελοντών που καταφθάνει συνεχώς.
Εκεί καταγράφονται τα αιτήματα των πολιτών για παροχή βοήθειας κάθε είδους (από διανομή ειδών πρώτης ανάγκης έως επισκευές σπιτιών). Η ανταπόκριση και η προθυμία των εθελοντών κάθε ηλικίας για συνδρομή στους συνανθρώπους τους είναι συγκινητική.
Σε άλλη αίθουσα ο Ερυθρός Σταυρός λειτουργεί σταθμό πρώτων βοηθειών, όπου έχει συγκεντρωθεί φαρμακευτικό υλικό που προσφέρθηκε από πολίτες, δήμους, σωματεία και φορείς.
Υπενθυμίζεται, πάντως, ότι οι δύο πυρόπληκτοι δήμοι έχουν ανακοινώσει ότι προς το παρόν λόγω της εντυπωσιακής προσφοράς αλληλεγγύης, δεν μπορούν να δεχτούν άλλα τρόφιμα ή ρούχα.
Ομάδα ειδικών ψυχικής υγείας, σε συνεργασία με τον δήμο Ραφήνας - Πικερμίου, παρέχει δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη στους πληγέντες.
Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να καλούν στο τηλέφωνο 6970018622.

Συγκέντρωση ειδών πρώτης ανάγκης στον δήμο Μαραθώνα

Αντίστοιχες εικόνες καταγράφονται στο Πολιτιστικό και Αθλητικό Πάρκο (πρώην Αμερικανική Βάση), όπου ο δήμος Μαραθώνα συγκεντρώνει τα είδη πρώτης ανάγκης και τα παρέχει στους πληγέντες.
Και εκεί μεγάλος είναι ο αριθμός των ανθρώπων που δηλώνουν ότι επιθυμούν να παρέχουν εθελοντική εργασία (πληροφορίες στο τηλέφωνο 22943 20552).
Οι πυρόπληκτοι του δήμου Μαραθώνα θα πρέπει να απευθύνονται στο πρώην δημαρχείο Νέας Μάκρης, προκειμένου να υποβάλουν αίτηση για καταγραφή ζημιών.
Στη συνέχεια, είναι αναγκαίο να μεταβούν στο ανακριτικό της Πυροσβεστικής Νέας Μάκρης (πρώην Αμερικανική Βάση), όπου θα αιτούνται βεβαίωση μερικής ή ολικής καταστροφής των περιουσιακών στοιχείων της ιδιοκτησίας τους.

 
Σύσκεψη κυβερνητικών στελεχών και αιρετών στο δημαρχείο Ραφήνας - Πικερμίου

Να σημειωθεί ότι για τον καλύτερο συντονισμό της κεντρικής διοίκησης με την τοπική αυτοδιοίκηση στην αποκατάσταση των προβλημάτων που προκάλεσε η πυρκαγιά, πραγματοποιήθηκε σήμερα το μεσημέρι, στο δημαρχείο Ραφήνας - Πικερμίου σύσκεψη, όπου συμμετείχαν, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Μεταφορών και Υποδομών Χρήστος Σπίρτζης, ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Σωκράτης Φάμελλος, ο περιφερειάρχης Ανατολικής Αττικής Πέτρος Φιλίππου και ο δήμαρχος, Ευάγγελος Μπουρνούς.
Πριν από τη σύσκεψη, ο κ. Φιλίππου ανέφερε στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι η Περιφέρεια Αττικής επρόκειτο να στείλει εντός της ημέρας μηχανήματα για τον καθαρισμό των ρεμάτων της περιοχής, ώστε να αποφευχθούν πλημμυρικά φαινόμενα, καθώς και ότι αποφασίστηκε να τακτοποιηθούν τα καμένα οχήματα και στη συνέχεια να διαγραφούν αυτόματα, από το Μητρώο του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών για να απαλλαγούν από τέλη κυκλοφορίας, ασφάλεια και ΚΤΕΟ, ώστε να μην υποστούν οι ιδιοκτήτες τους τη γραφειοκρατική βάσανο της υποβολής σχετικής αίτησης.
Μετά τη σύσκεψη στη Ραφήνα, ο κ. Σπίρτζης πραγματοποίησε περιοδεία στο Μάτι, ενώ ο κ. Φάμελλος μετέβη στο δημοτικό κατάστημα Νέας Μάκρης, όπου είχε αντίστοιχη σύσκεψη με τη δημοτική αρχή Μαραθώνα.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης