Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Citigroup: Στα 45 δολάρια το βαρέλι το πετρέλαιο το 2019

Citigroup: Στα 45 δολάρια το βαρέλι το πετρέλαιο το 2019
Citigroup: Στα 45 δολάρια το βαρέλι το πετρέλαιο το 2019
Η τιμή του πετρελαίου θα μπορούσε να υποχωρήσει στα 45 δολάρια το βαρέλι μέσα σε 12 μήνες, αναφέρει  ο επικεφαλής στρατηγικός αναλυτής  εμπορευμάτων της Citigroup, Ed Morse σε συνέντευξή του στο Financial Post, σημειώνοντας ότι η γενικευμένη άποψη περί «bull market» για το αργό πετρέλαιο βασίζεται σε λανθασμένη ανάλυση.
Όπως ανέφερε οι κεφαλαιακές αποδόσεις και οι τεχνολογικές εξελίξεις που έχουν βελτιώσει την άντληση πετρελαίου, πηγαίνουν αντίθετα στο σενάριο περί «bull market» επειδή όσο καλύτερο είναι το ποσοστό ανάκτησης, τόσο περισσότερο πετρέλαιο μπορεί να παραχθεί φθηνότερα.
Επίσης, ανέφερε, οι ταύροι κάνουν λάθος στην εκτίμηση της παγκόσμιας επιτάχυνσης της συνολικής πτώσης της παραγωγής πετρελαίου, όταν αυτή η επιτάχυνση θα πραγματοποιηθεί μόνο σε ώριμα κοιτάσματα, τα οποία αντιπροσωπεύουν περίπου το 45-50% του παγκόσμιου συνόλου.
Είναι παράλογο, ανέφερε ο Morse, να προβλέψει μια μείωση της παραγωγής σε χώρους όπου η παραγωγή δεν θα μειωθεί, όπως στον Καναδά.
Ο αναλυτής σημείωσε επίσης ότι ο ΟΠΕΚ θεωρείται δεδομένο ότι έχει την ικανότητά να παράγει κατά μέσο όρο 35 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου κατά μέσο όρο σε διάστημα 50 ετών.
Η παραδοχή ενός ποσοστού πτώσης 5% για αυτά τα ώριμα κοιτάσματα οδηγεί σε πτώση της προσφοράς κατά 2 - 3 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου την ημέρα, που είναι περίπου το ήμισυ των προβλέψεων των οπαδών της «bull market» με βάση την απεριόριστη παραδοχή της ύφεσης της παραγωγής.
Η Σαουδική Αραβία μπορεί να παραδίδει 15 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου μέσω των λιμανιών της και έχει περίπου 300 εκατομμύρια βαρέλια αργού πετρέλαιο σε αποθήκες τόσο στο εσωτερικό της χώρας όσο και στο εξωτερικό.
Με άλλα λόγια, το Βασίλειο θα μπορούσε να παραδώσει υποθετικά 15 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου ημερησίως, αλλά παράγει μόνο 10,8 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου.
Ωστόσο, στο άμεσο μέλλον, ο Morse συμφωνεί ότι τα δεδομένα για την τιμή του πετρελαίου θα συνεχίσουν να είναι ισχυρά.
Δεν μπορεί να είναι άλλος τρόπος: το ενδεχόμενο διακοπής του εφοδιασμού στη Λιβύη και τη Βενεζουέλα, οι κυρώσεις από το Ιράν και ο εμπορικός πόλεμος μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας είναι όλα τα επιχειρήματα υπέρ της αύξησης της τιμής του πετρελαίου και θα παραμείνουν στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας τους επόμενους μήνες.
Το 2019 όμως, ο Morse πιστεύει ότι ο Brent θα μπορούσε να μειωθεί από 45 έως 65 δολάρια το βαρέλι.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης