Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Έκθετη η κυβέρνηση, από τις 19:08 στις 23/7 η ενημέρωση για νεκρούς από το λιμενικό - Θα ξεπεράσουν τους 100 οι νεκροί, 14 αγνοούμενοι

Έκθετη η κυβέρνηση, από τις 19:08 στις 23/7 η ενημέρωση για νεκρούς από το λιμενικό - Θα ξεπεράσουν τους 100 οι νεκροί, 14 αγνοούμενοι
Η πολιτική κόντρα πάνω στους νεκρούς συνεχίζεται
(upd46)  Κλιμακώνεται η πολιτική αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης για το κατά πόσο κατά τη διάρκεια της σύσκεψης που έγινε στο αρχηγείο της Πυροσβεστικής αργά το βράδυ της Δευτέρας 23 Ιουλίου, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είχε εικόνα και ενημέρωση για την ύπαρξη νεκρών ή όχι.
Ο υφυπουργός Ναυτιλίας, Νεκτάριος Σαντορινιός, διέψευσε έγγραφο του Λιμενικού που εκθέτει την κυβέρνηση για τους ισχυρισμούς της ότι κατά την ενημέρωση του Αλέξη Τσίπρα στο κέντρο επιχειρήσεων δεν υπήρχε ενημέρωση για τον εντοπισμό σορών στο Μάτι.
Ειδικότερα, σύμφωνα με έγγραφο που αποκαλύπτει ο Ελεύθερος Τύπος, το λιμεναρχείο της Ραφήνας είχε ειδοποιήσει τον θάλαμο επιχειρήσεων του υπουργείου Ναυτιλίας από τις 19:08 το απόγευμα της Δευτέρας (23/7/2018) για συνεχείς ροές διασωθέντων αλλά και για σορούς.
Στο σήμα αναφέρεται ότι τη συγκεκριμένη ώρα «πραγματοποιήθηκαν συνεχείς ροές διασωθέντων στο λιμένα Ραφήνας καθώς και ανευρεθέντων σορών ατόμων από την περιοχή έξωθεν λιμένα Ραφήνας και Ν.Ο. Μάτι Αττικής καθώς και της ευρύτερης θαλάσσιας περιοχής».
Επίσης, από επόμενο σήμα προκύπτει ότι στις 22:30, δηλαδή μία ώρα πριν από τη σύσκεψη της Δευτέρας,  ότι ενημερώθηκαν ο υφυπουργός Ναυτιλίας Νεκτάριος Σαντορινιός, ο ΓΓ Λιμενικής Πολιτικής Χρήστος Λαμπιρίδης, ο αρχηγός του Λιμενικού Σταμάτης Ράπτης και ο β΄ υπαρχηγός Αθανάσιος Ντούνης καθώς την ώρα αυτή έφτασαν στο λιμεναρχείο Ραφήνας.



Η διάψευση από τον Σαντορινιό

Στον αντίποδα, ο κ. Σαντορινιός διέψευσε το εν λόγω δημοσίευμα και σε δηλώσεις του στο ραδιόφωνο 24/7 υποστήριξε ότι η αναφορά του Λιμενικού περιλαμβάνει όσα έγιναν μέσα στο πρώτο 24ωρο.
«Στις 19:00 δεν βρέθηκαν νεκροί αλλά άρχισε η όλη επιχείρηση» είπε ο κ.Σαντορινιός, ο οποίος υποστήριξε ότι στις 22:30 που ήταν παρών στο λιμάνι της Ραφήνας, δεν είχε ενημέρωση για νεκρούς.
Στις 10 και μισή το βράδυ της Δευτέρας που βρέθηκε στο λιμάνι της Ραφήνας δεν είχε ακόμη ενημέρωση για νεκρούς.
«Προφανώς και έγιναν λάθη» είπε ο κ.Σαντορινιός, τονίζοντας ότι αυτά πρέπει να εξεταστούν ψύχραιμα ούτως ώστε να αποτιμηθούν και σωστά και να αποδοθούν ευθύνες.
«Όλοι έχουμε την πολιτική ευθύνη για αυτό που συνέβη.
Όλο το υπουργικό συμβούλιο» είπε χαρακτηριστικά ο κ.Σαντορινιός.

Αυξάνονται τα θύματα

Αυξάνεται ο αριθμός των θυμάτων από την καταστροφική πυρκαγιά που έπληξε την περασμένη Δευτέρα 23/7 την ανατολική Αττική και το Μάτι, κάνοντας στάχτη μια έκταση 12.600 στρεμμάτων και βυθίζοντας την χώρα σε μια ανείπωτη εθνική τραγωδία.
Σήμερα το πρωί, άντρες του λιμενικού και διασώστες εντόπισαν ανοιχτά της Γλυφάδας ένα πτώμα που έφερε εγκαύματα στο σώμα του και που προφανώς αποτελεί ένα ακόμα θύμα της πυρκαγιάς στο Μάτι.
Σημειώνεται πως χθες το απόγευμα ένας ακόμα άνδρας ανασύρθηκε νεκρός από πνιγμό στη θαλάσσια περιοχή Κόκκινο Λιμανάκι της Ραφήνας.
Ωστόσο, εξακολουθεί να υπάρχει σύγχυση με τον αριθμό των νεκρών και των αγνοούμενων.
Αν και η τελευταία μέτρηση με βάση τα στοιχεία της Πυροσβεστικής έκανε λόγο για 91 νεκρούς, τα δεδομένα έχουν ανατραπεί.
Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση από τη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών της Ελληνικής Αστυνομίας, ο αριθμός των ταυτοποιημένων νεκρών ανέρχεται στους 70.
Στους νεκρούς θα πρέπει να προστεθούν άλλοι 4 άνθρωποι, οι οποίοι κατέληξαν νοσηλευόμενοι σε νοσοκομεία της Αττικής.
Συνολικά δηλαδή υπάρχουν 74 ταυτοποιημένοι νεκροί.
Επιπλέον, υπάρχουν ακόμα 28 σοροί που μένει να ταυτοποιηθούν, ενώ βάσει των σχετικών ενημερώσεων υπάρχουν άλλοι 14 αγνοούμενοι.
Όσον αφορά τους τραυματίες, 43 άνθρωποι εξακολουθούν να νοσηλεύονται, εκ των οποίων οι 11 σε ΜΕΘ ενώ νοσηλεύεται και ένα παιδί στο νοσοκομείο "Αγία Σοφία".

Τζανακόπουλος: Δεν κρύψαμε τους νεκρούς
 
Στη σφοδρή κριτική που δέχεται η κυβέρνηση απάντησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, απορρίπτοντας τις καταγγελίες περί προσπάθειας απόκρυψης των νεκρών από τις φονικές πυρκαγιές της Αττικής.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, τόνισε ότι ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας δεν γνώριζε για τους νεκρούς, κατηγορώντας την αντιπολίτευση για τυμβωρυχία, ενώ  ξεκαθάρισε ότι ο ανασχηματισμός είναι το τελευταίο πράγμα που απασχολεί τον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση.
«Όταν η κυβέρνηση διασταύρωσε τις πληροφορίες για νεκρούς εγώ ο ίδιος ενημέρωσα τον ελληνικό λαό για τις εξελίξεις.
Πως να κρύψεις νεκρούς; Είναι αδύνατον.
Δεν πρόκειται εμείς να μπούμε στο παιχνίδι της τυμβωρυχίας που κάποιοι θέλουν να μας σύρουν», τόνισε ο κ. Τζανακόπουλος.
«Η επιχειρησιακή αποτίμηση της κατάστασης θα γίνει με νηφαλιότητα και ψυχραιμία όταν βγούμε από την κρίση.
Η Πυροσβεστική εισηγήθηκε την εκκένωση της περιοχής. Αρμόδιος είναι ο δήμαρχος της εκάστοτε περιοχής, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι έχω σκοπό να επιρρίψω ευθύνες σε οποιονδήποτε.
Δεν μπορούσε να εκκενωθεί με οργανωμένο τρόπο ο οικισμός», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Αναφορικά με την κριτική που δέχθηκε ο Αλέξης Τσίπρας για τη σημερινή επίσκεψη στο Μάτι, ο Δημήτρης Τζανακόπουλος τόνισε ότι ο  πρωθυπουργός ήθελε να βρεθεί να αποτιμήσει την κατάσταση και να συνομιλήσει με πολίτες, όπως και έγινε.
«Δεν πήγε κρυφά.
Είμαστε έτοιμοι να δεχθούμε σοβαρή κριτική αλλά δεν θα κάνουμε επικοινωνιακό διάλογο», σημείωσε.
Ο Δ. Τζανακόπουλος προανήγγειλε επίσης αλλαγές στην Πολιτική Προστασία.
«Η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας χρειάζεται αναβάθμιση για να υπάρξει καλύτερη αντιμετώπιση των κίνδυνων», τόνισε.
Σύμφωνα με τον κ. Τζανακόπουλο, αν χρειαστεί η κυβέρνηση να προχωρήσει σε κατεδαφίσεις προκειμένου να δημιουργήσει όρους ασφαλέστερης οικιστικής κατάστασης θα το κάνει.
Όσον αφορά τα αίτια των πυρκαγιών, ο κυβερνητικός  εκπρόσωπος έκανε λόγο για ενδείξεις εμπρησμού στην πυρκαγιά στην Κινέτα αλλά και στην πυρκαγιά στο Νταού της Πεντέλης που κατέληξε στο Μάτι.

Τα μέτρα στήριξης

Στην εισαγωγή του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έκανε λόγο για έμπρακτη συγγνώμη της πολιτείας στους πληγέντες για τις διαχρονικές της ευθύνες. 
Τόνισε ότι ο πρωθυπουργός επισκέφθηκε σήμερα το πρωί τις πληγείσες περιοχές στο Μάτι και συνομίλησε με πολίτες, πυροσβέστες και στρατιώτες ενώ ενημερώθηκε για την κατάσταση από τον Υπαρχηγό της Πυροσβεστικής, κ. Αναγνωστάκη αλλά και  τους μηχανικούς του Υπ. Υποδομών που βρίσκονται στο πεδίο.
Χθες βράδυ πραγματοποιήθηκε υπό τον πρωθυπουργό ευρεία σύσκεψη των υπουργών όπου αποφασίστηκαν τα επόμενα βήματα για την αποκατάσταση των πληγέντων.
Κύριο μέλημα της Κυβέρνησης είναι η ανάληψη της πολιτικής ευθύνης να είναι έμπρακτη & να μεταφραστεί σε συγκεκριμένες ενέργειες και παρεμβάσεις
Στη χθεσινή σύσκεψη λήφθηκαν και συγκεκριμένες αποφάσεις, με βάση την εισήγηση του πρωθυπουργού στο Υπουργικό Συμβούλιο της 27ης Ιουλίου, για την αντιμετώπιση των παθογενειών που συνέτειναν στην τραγωδία στην Ανατολική Αττική.
Ο πρωθυπουργός έδωσε εντολή οι διαδικασίες για την αποκατάσταση της περιοχής αλλά και για την ενίσχυση όσων επλήγησαν να ολοκληρωθούν ταχύτατα και να είναι απλές χωρίς γραφειοκρατικές επιβαρύνσεις..
Από την Παρασκευή 23/07 έχουν ολοκληρωθεί οι 3.676 αυτοψίες που διενέργησαν οι μηχανικοί του Υπ. Υποδομών στις πληγείσες από τις πυρκαγιές περιοχές στους Δήμους Μαραθώνα, Ραφήνας-Πικερμίου & Μεγαρέων: - 1.803 κτήρια κρίθηκαν ΠΡΑΣΙΝΑ, - 827 ΚΙΤΡΙΝΑ, - 1.046 ΚΟΚΚΙΝΑ.
Σύμφωνα με τον κ. Τζανακόπουλο, άμεσα θα τεθεί σε λειτουργία ενιαίος αριθμός κλήσης του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών και της ΑΑΔΕ όπου οι πληγέντες θα μπορούν να απευθυνθούν προκειμένου να λάβουν τις απαραίτητες πληροφορίες για θέματα που σχετίζονται με το Υπουργείο καθώς επίσης και για σχετικά φορολογικά ζητήματα.

Πυρά και πίεση Μητσοτάκη κατά Τσίπρα με φόντο τις πυρκαγιές στην Αττική – Στις 12:00 η συνέντευξη Τύπου

Δριμεία επίθεση και έντονη πίεση προς τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και την κυβέρνηση του με αφορμή τα όσα συνέβησαν με την καταστροφική και φονική πυρκαγιά της 23ης Ιουλίου στην ανατολική και δυτική Αττική αναμένεται να εξαπολύσει ο πρόεδρος της ΝΔ, Κ. Μητσοτάκης, ο οποίος στις 12:00 το μεσημέρι θα παραχωρήσει συνέντευξη τύπου με αποκλειστικό θέμα την εθνική τραγωδία με τους 91 νεκρούς στο Μάτι.
Ο κ.Μητσοτάκης αναμένεται να επαναλάβει τη δριμεία κριτική του για τον τρόπο με τον οποίο η Πυροσβεστική και οι αρμόδιοι υπουργοί διαχειρίστηκαν και αντιμετώπισαν την φονική φωτιά στο Μάτι και στην ευρύτερη περιοχή της Ραφήνας και θα επιτεθεί στην κυβέρνηση για ανικανότητα και έλλειψη σχεδίου που είχε ως αποτέλεσμα η χώρα να θρηνήσει τόσους νεκρούς.
Θεωρείται βέβαιο πως ο κ.Μητσοτάκης θα επαναλάβει τα ερωτήματα της ΝΔ προς την κυβέρνηση, όπως γιατί δεν λειτούργησε ο αριθμός 112 που δίνει τη δυνατότητα να λάβουν μήνυμα όλοι οι κάτοχοι κινητών τηλεφώνων που βρίσκονται σε περιοχή που κινδυνεύει, γιατί η κυβέρνηση δεν αξιοποίησε τα Μέσα Ενημέρωσης για να προειδοποιήσει τους κατοίκους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, με βάση ποιο σχέδιο εξελίχθηκε η διάσωση των ανθρώπων που έπεσαν στη θάλασσα, με βάση ποιο σχέδιο και ποια εντολή, την ώρα της εξέλιξης της πυρκαγιάς, αποβιβάζονταν δεκάδες οχήματα στο λιμάνι της Ραφήνας και βάσει ποιας λογικής εκτρέπονταν τα αυτοκίνητα από τη Λεωφόρο Μαραθώνος προς το Μάτι.
Επιπλέον, ο κ.Μητσοτάκης θα σταθεί ιδιαίτερα και στη σύσκεψη που έγινε στο αρχηγείο της Πυροσβεστικής παρουσία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα το βράδυ της Δευτέρας 23/7 και θα επαναλάβει το ερώτημα γιατί ενώ από τις 8:15 το βράδυ ήταν γνωστό το μέγεθος της καταστροφής, στις 12 τα μεσάνυχτα οι επιτελείς διαβεβαίωναν μπροστά στις κάμερες τον πρωθυπουργό ότι το φαινόμενο είναι σε ύφεση ενώ δεκάδες άνθρωποι είχαν ήδη χαθεί.
Είναι προφανές πως ο κ.Μητσοτάκης θα κάνει ότι μπορεί έστω να εκμεταλλευθεί την πραγματικά δυσχερή πολιτικά θέση, στην οποία έχει περιέλθει η κυβέρνηση και θα επιχειρήσει με αυτές τις ερωτήσεις του να εντείνει ακόμα περισσότερο την πίεση που εισπράττει από την κοινωνία η κυβέρνηση και να αναδείξει τα πολλά προβλήματα και τις παραλείψεις που υπήρξαν κατά τη διάρκεια της αντιμετώπισης της πυρκαγιάς.
Στο πλαίσιο όμως αυτό θα κάνει και ένα βήμα παραπέρα.
Θα παρουσιάσει τις δικές του προτάσεις για το τι πρέπει να γίνει στο πλαίσιο της αναδιοργάνωσης της πολιτικής προστασίας της χώρας.

Γεωργιάδης: Σε πάρα πολύ δύσκολη θέση ο Τσίπρας – Έπαιζε θέατρο στην πλάτη των νεκρών

Την θέση ότι ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είναι σε πάρα πολύ δύσκολη θέση διατύπωσε ο αντιπρόεδρος της ΝΔ, Άδωνις Γεωργιάδης αναφερόμενος στο εάν γνώριζε ή όχι την ύπαρξη νεκρών από την πυρκαγιά στο Μάτι κατά τη διάρκεια της σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Δευτέρας 23 Ιουλίου στο αρχηγείο της Πυροσβεστικής.
Σε δηλώσεις του στο ΣΚΑΪ και αναφερόμενος στο δημοσίευμα, σύμφωνα με το οποίο το Λιμενικό της Ραφήνας είχε ειδοποιήσει τον θάλαμε επιχειρήσεων στο υπουργείο Ναυτιλίας για την ύπαρξη νεκρών από τις 19:08 το απόγευμα, ο κ.Γεωργιάδης είπε ότι δεδομένου ότι ο πρωθυπουργός μίλησε αρκετές ώρες αργότερα, είχε την πληροφορία για την πραγματική κατάσταση.
«Αν δεν τον είχαν ειδοποιήσει για το σήμα πρέπει να τους διώξει» είπε ο κ.Γεωργιάδης.
«Ο Τσίπρας γύρισε στις 8.30 μμ από τη Βοσνία λόγω των νεκρών.
Χρονικά το σήμα του λιμενικού συνδέεται με την επιστροφή του από τη Βοσνία.
Πέρυσι δεν γύρισε από τις διακοπές του, αλλά φέτος γύρισε αμέσως από τη Βοσνία.
Δεν ήθελε να φανεί ότι την κρίσιμη ώρα έλειπε και έστησε αυτόν τον τραγέλαφο, την κοροϊδία του ελληνικού λαού
Αποδεικνύεται ότι γνώριζε για τους νεκρούς και έπαιζε θέατρο εις βάρος των νεκρών», είπε ο κ.Γεωργιάδης, ο οποίος διερωτήθηκε τι άλλη διασταύρωση ήθελε ο κ Τσίπρας όταν το σήμα του λιμενικού έλεγε βρήκαμε νεκρό.

Μπουρνούς (δήμαρχος Ραφήνας): Δεν έλαβα ποτέ εντολή εκκένωσης – Δεν έκανε τίποτα η Πυροσβεστική στο Μάτι

Την πρόθεση του να καταθέσει μηνύσεις εξέφρασε ο δήμαρχος Ραφήνας Ευάγγελος Μπουρνούς, ο οποίος διέψευσε κατηγορηματικά ότι είχε λάβει προφορική εντολή εκκένωσης του οικισμού κατά τη διάρκεια της φονικής πυρκαγιάς της 23ης Ιουλίου.
Σε δηλώσεις του στον ΑΝΤ1 ο κ.Μπουρνούς υπογράμμισε πως ο δικηγόρος του θα καταθέσει μηνύσεις, καθώς επιχειρείται να μεταφερθούν οι ευθύνες.
Επικαλούμενος το νόμο, επανέλαβε ότι «όταν η φωτιά επεκτείνεται σε περισσότερους από έναν Δήμο, η αρμοδιότητα εκκένωσης περνά στην Περιφέρεια» και ερωτηθείς εκ νέου γιατί δεν πήρε τη σχετική πρωτοβουλία, απάντησε πως «δεν έχω έλεγχο μια κατάστασης που επεκτείνεται σε ένα σημείο».
«Αυτός που έχει συνολική εικόνα και συντονίζει είναι οι πυροσβέστες.
Όμως δεν συναντήθηκα ποτέ με αυτούς» είπε ο κ.Μπουρνούς, ο οποίος ξεκαθάρισε, ότι «κανένα κυβερνητικό στέλεχος δε με πήρε να μου πει να συγκαλύψω».
Κληθείς να απαντήσει στο πότε γνώριζε ο ίδιος για τους νεκρούς, απάντησε ότι «ήξερε από την πρώτη στιγμή», αφού ήταν εγκλωβισμένος για δύο ώρες στο φλεγόμενο Μάτι.
«Όταν η φωτιά πέρασε στο Μάτι, οι πυροσβέστες πήγαν και άραξαν στην ασφάλεια και εγώ πήγα μέσα κι έβλεπα τον κόσμο να καίγεται.
Τα παιδιά της Πολιτικής Προστασίας έσωσαν πολύ κόσμο στο Κόκκινο Λιμανάκι», σημείωσε ο κ.Μπουρνούς, τονίζοντας ότι δεν ξέρει αν η Αστυνομία γνώριζε, καθώς δεν επιχειρούσε στο σημείο.
Ωστόσο, επανέλαβε τα πυρά του κατά της Πυροσβεστικής, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι «ούτε η μπογιά των πυροσβεστικών δε χάλασε».
Σημειώνεται πως χθες ο κ.Μπουρνούς κατήγγειλε ότι κατά τη χθεσινή κατάθεσή του στην ανακρίτρια του παρουσιάστηκαν πλαστά έγγραφα, τα οποία φέρουν την υπογραφή της Συμβούλου της Περιφέρειας Αττικής, Ιωάννας Τσούπρα.
Σύμφωνα με τον ίδιο, πρόκειται για την αναπληρώτρια σε θέματα Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Αττικής, η οποία προσκόμισε έγγραφο στο οποίο φαίνεται ότι συνεδρίασε Συντονιστικό Όργανο, κατά τη διάρκεια της πυρκαγιάς, το οποίο , όπως είπε, δεν συνεδρίασε ποτέ.
Στο ίδιο πλαστό έγγραφο, σύμφωνα με τον Δήμαρχο Ραφήνας, φαίνεται ότι στη συνεδρίαση του Συντονιστικού που υποστηρίζει πως δεν έγινε ποτέ, συμμετείχε τόσο ο Δήμαρχος Διονύσου, όσο και ο ίδιος, στον οποίο δόθηκε εντολή εκκένωσης της περιοχής.
Ωστόσο, ο Βαγγέλης Μπουρνούς διαψεύδει τα παραπάνω, τονίζοντας πως «αυτοί είναι πολλοί και εγώ είμαι ένας, αλλά έχω τις αποδείξεις στα χέρια μου, θα τις καταθέσω και τότε θα δούμε ποιος θα πάει φυλακή» και αναφερόμενος στα αποδεικτικά στοιχεία έκανε λόγο για μάρτυρες και υλικό από τις κάμερες διαχείρισης της κυκλοφορίας.

Από σήμερα 31/7 οι αιτήσεις για το εφάπαξ επίδομα που αφορά τους πληγέντες από τις πυρκαγιές

Από σήμερα Τρίτη 31/7 μπορούν οι πληγέντες από τις πυρκαγιές της 23ης και 24ης Ιουλίου στην Αττική να υποβάλλουν τις αιτήσεις τους προκειμένου να λάβουν την έκτακτη εφάπαξ ενίσχυση, με τη μορφή επιδόματος.
Η προθεσμία υποβολής των αιτήσεων λήγει στις 30 Οκτωβρίου 2018.
Για τους πληγέντες οι οποίοι δεν θα μπορέσουν να καταθέσουν την αίτησή τους σύμφωνα με το κατωτέρω πρόγραμμα, θα συνεχιστεί η υποβολή αιτήσεων, αμέσως μετά την ολοκλήρωση του πρώτου κύκλου κατάθεσης των αιτημάτων των πολιτών.
Οι πολίτες καλούνται να υποβάλλουν τις αιτήσεις ανάλογα με το επίθετο τους και συγκεκριμένα:
Από 31 Ιουλίου έως 1 Αυγούστου οι αιτούντες τα επίθετα των οποίων αρχίζουν από Α έως Ι
Από 2 Αυγούστου έως 3 Αυγούστου τα επίθετα που αρχίζουν από Κ έως Μ
Από 4 Αυγούστου έως 5 Αυγούστου τα επίθετα που αρχίζουν από Ν έως Π
Και τέλος από 6 Αυγούστου έως 7 Αυγούστου τα επίθετα που αρχίζουν από Ρ έως Ω.
Για την υποβολή των αιτήσεων τηρείται σειρά προτεραιότητας, σύμφωνα μετην ώρα προσέλευσης των πληγέντων.
Οι αιτήσεις, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Υποδομών, θα υποβάλλονται σε τέσσερα γραφεία του υπουργείου που λειτουργούν για το σκοπό αυτό, καθημερινά από 8:00-20:00, ανεξάρτητα της περιοχής κατοικίας του πληγέντος:
Τα γραφεία βρίσκονται:
- Στο Πνευματικό Κέντρο Ραφήνας
- Στο Κλειστό Γυμναστήριο Μαραθώνα
- Στο ΚΑΠΗ Κινέτας
- Στο υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών
Οι πληγέντες πολίτες συμπληρώνουν τυποποιημένο έντυπο αίτησης διπλής όψης, με ενσωματωμένη τυποποιημένη υπεύθυνη δήλωση και απαιτείται μόνο η συμπλήρωση των στοιχείων τους.
Σημειώνεται ότι οι πληγέντες, πέραν του έκτακτου επιδόματος των 5.000 ή 6.000 ευρώ για τους τρίτεκνους και πολύτεκνους, για τις κατοικίες και των 8.000 ευρώ για τις επιχειρήσεις, θα αποζημιωθούν πρόσθετα για τις ζημιές που υπέστησαν τα κτήρια, βάσει της κείμενης νομοθεσίας, αμέσως μετά την έκδοση της σχετικής κοινής υπουργικής απόφασης.

Όπως μετέδιδε χθες το bankingnews.gr:


Στο Μάτι ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας - Ανείπωτη θλίψη

Τις πληγείσες περιοχές της ανατολικής Αττικής από την καταστροφική πυρκαγιά της 23ης Ιουλίου επισκέφθηκε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.
«Επισκέφθηκα σήμερα το τόπο της τραγωδίας.
Συνομίλησα με πολίτες, μηχανικούς, στρατιώτες, πυροσβέστες και εθελοντές.
Ανείπωτη θλίψη μα και απέραντος σεβασμός σε όσους έδωσαν την άνιση μάχη με τις φλόγες και τώρα δίνουν τη μάχη της αποκατάστασης» ανέφερε σε μήνυμα του στο twitter ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.
Η επίσκεψη του πρωθυπουργού, η οποία έγινε χωρίς την παρουσία καμερών, είχε διάρκεια μια ώρα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ.Τσίπρας πήγε στο Συντονιστικό της Πυροσβεστικής όπου συνομίλησε με πυροσβέστες ενώ είχε συζητήσεις και με κατοίκους της περιοχής.
Επιπλέον, αναφέρεται ότι ο πρωθυπουργός ενημερώθηκε από τα αρμόδια κλιμάκια μηχανικών και για την πορεία αποκατάστασης των ζημιών.




ΝΔ για επίσκεψη Τσίπρα στο Μάτι: Σαν τον κλέφτη σε απόλυτα προστατευμένο περιβάλλον

Επίθεση στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα για τη σημερινή του επίσκεψη στο Μάτι εξαπέλυσε η ΝΔ, κατηγορώντας τον ότι απέφυγε να συναντηθεί με τους πολίτες του κατεστραμμένου οικισμού.
«Χρειάστηκε να περάσει μια ολόκληρη εβδομάδα από την εθνική τραγωδία για να επισκεφθεί ο κ. Τσίπρας σαν τον κλέφτη το Μάτι και μάλιστα σε απόλυτα προστατευμένο περιβάλλον.
Οι πολίτες, όμως, δεν πείθονται πια από επικοινωνιακά τεχνάσματα.
Απαιτούν να μάθουν όλη την αλήθεια για το πώς χάθηκαν άδικα τόσες ανθρώπινες ζωές.
Ο κ. Τσίπρας οφείλει να συνειδητοποιήσει ότι για τα λάθη και τις παραλείψεις της 23ης Ιουλίου υπάρχουν συγκεκριμένες ευθύνες που πρέπει να καταλογιστούν» αναφέρει σε ανακοίνωση της η ΝΔ.

Στην Εισαγγελία Εφετών η πρώτη μήνυση πολίτη για την καταστροφική πυρκαγιά στο Μάτι

Στον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Εφετών, Αντώνιο Λιόγα κατατέθηκε σήμερα Δευτέρα 30/7 η πρώτη μήνυση πολίτη για την πυρκαγιά που έπληξε την περασμένη Δευτέρα 23/7 την ανατολική Αττική.
Τη μήνυση, η οποία στρέφεται κατά παντός υπευθύνου, κατέθεσε ο απόστρατος πλωτάρχης του Πολεμικού Ναυτικού, Παναγιώτης Σταμάτης, ο οποίος ζητάει, παράλληλα, να συγκληθεί η Ολομέλεια Εφετών για να ανατεθεί η υπόθεση σε εφέτη ανακριτή.
Ο κ. Σταμάτης στρέφεται κατά παντός υπευθύνου:
α. Αρμοδίου υπουργού, υφυπουργού, γενικού γραμματέα, αιρετών υπαλλήλων της Περιφέρειας Αττικής, αιρετών των δήμων, στα διοικητικά όρια των οποίων έλαβαν χώρα οι «φονικές» πυρκαγιές την 23η Ιουλίου 2018,
β) συμμετόχου και εμπλεκομένου, διά κοινής δράσης και κοινού δόλου, αρμοδίου υπηρεσιακού παράγοντος και εξωθεσμικού τοιούτου συναυτουργού ή ηθικού αυτουργού και γ) κάθε άλλου προσώπου, ως προς το οποίο προκύπτουν αποχρώσες ενδείξεις ενοχής.
 Ο μηνυτής ζητάει να ερευνηθεί εάν έχουν διαπραχθεί οι «αξιόποινες πράξεις αυτεπαγγέλτως διωκόμενες, κακουργηματικού χαρακτήρα και εξαιρετικής φύσης:
1) Ανθρωποκτονία εκ προθέσεως, με ενδεχόμενο δόλο σε ήρεμη ψυχική κατάσταση κατά συρροή,
2) πυρκαγιά, από την οποία μπορούσε να προκύψει κοινός κίνδυνος σε ξένα πράγματα, κίνδυνος σε άνθρωπο, με επέλευση θανάτου κατά συρροή,
3) έκθεση, η οποία προκάλεσε τον θάνατο κατά συρροή,
4) της παραβίασης οικοδομικών κανόνων, εξαιτίας των οποίων προήλθε ο θάνατος ανθρώπων και προέκυψε κίνδυνος σε ξένα πράγματα και άλλους ανθρώπους
και 5) ή και άλλως της παράβασης καθήκοντος».
Επιπλέον, ο κ.Σταμάτης ζητά από τον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Εφετών να εισάγει την υπόθεση σύμφωνα με το άρθρο 29 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας στην Ολομέλεια του Εφετείου, προκειμένου η υπόθεση να ανατεθεί σε εφέτη-ανακριτή και τα στοιχεία που έχει η εισαγγελέας Πρωτοδικών, Βαρβάρα Γνεσούλη, στην οποία έχει ανατεθεί η προκαταρκτική έρευνα, στον εφέτη-ανακριτή που θα αναλάβει την υπόθεση.
Στην αναφορά του, ο μηνυτής σημειώνει ότι «κανένας αρμόδιος υπηρεσιακός παράγων δεν έδωσε εντολή να εκκενωθούν οι οικισμοί, Ν. Βουτζάς και Μάτι, αντίθετα με διάφορες πρεσβείες που έστειλαν μαζικά e-mail, στους πολίτες τους, που ήξεραν ότι είτε κατοικούσαν, είτε παραθέριζαν στην περιοχή προκειμένου να την εκκενώσουν έγκαιρα».
«Οι παιδικές και στρατιωτικές κατασκηνώσεις που βρίσκονται στην περιοχή του Αγίου Ανδρέα (πολύ κοντά από το πέρασμα της πυρκαγιάς) εκκενώθηκαν άμεσα, με τα εκατοντάδες παιδιά να μεταφέρονται σε ασφαλείς τοποθεσίες και στη συνέχεια στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων, όπου και παρελήφθησαν από τους γονείς τους» προσθέτει ο κ. Σταμάτης.

Πληθαίνουν οι καταγγελίες για το ότι η κυβέρνηση γνώριζε για νεκρούς πριν τη σύσκεψη με τον Τσίπρα

Πληθαίνουν μέρα με την ημέρα οι καταγγελίες ότι κατά τη διάρκεια της έκτακτης σύσκεψης που έγινε στις 23:30 το βράδυ της περασμένης Δευτέρας 23/7 στο αρχηγείο της Πυροσβεστικής, παρουσία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και κορυφαίων υπουργών, η κυβέρνηση γνώριζε ότι υπήρχαν νεκροί στο Μάτι παρά το γεγονός ότι δεν έγινε καμία σχετική αναφορά από τους υπουργούς και τους αρμόδιους αξιωματούχους της Πυροσβεστικής κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης του για την πορεία της πυρκαγιάς.
Την θέση ότι το Σισμανόγλειο νοσοκομείο είχε προετοιμαστεί από τις 22:30 το βράδυ της Δευτέρας 23 Ιουλίου, την ημέρα της καταστροφικής πυρκαγιάς στο Μάτι, για να υποδεχθεί μεγάλο αριθμό νεκρών διατύπωσε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία, Μιχάλης Γιαννάκος.
 «Το βράδυ της Δευτέρας 23 Ιουλίου ήμουν στο Σισμανόγλειο που από τις 10:30 - 11 παρά, είχε προετοιμάσει χώρο για να υποδεχθεί μεγάλο αριθμό νεκρών.
Αυτό μου το επιβεβαίωσε μια ημέρα μετά ο αναπληρωτής διοικητής της 1ης Υγειονομικής περιφέρειας όταν βρέθηκα ξανά στο Σισμανόγλειο» είπε μιλώντας στο Θέμα Fm ο κ.Γιαννάκος, ο οποίος υποστήριξε πως «11 παρά είχαν ήδη ετοιμάσει χώρο για υποδοχή μεγάλο αριθμού νεκρών» όπως του μετέφεραν γιατροί του νοσοκομείου.
«Πώς ήταν δυνατόν να μην γνώριζε η ηγεσία του υπουργείου Υγείας ότι ετοιμάζονταν να υποδεχθούν ένα κοντέινερ ψυγείο για πολλούς νεκρούς;» διερωτήθηκε ο κ.Γιαννάκος.
Την ίδια στιγμή, ο Σταμάτης Πουλής, πρόεδρος των εργαζομένων του ΚΕΕΛΠΝΟ ανέφερε σε δηλώσεις του στο ΣΚΑΪ πως ο πρόεδρος των εργαζομένων του ΕΚΑΒ δέχθηκε στις 20:40 το βράδυ της φονικής πυρκαγιάς, κλήσεις για να παραλάβουν νεκρούς και ότι στις 23:20 το βράδυ το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας επικοινώνησε με το ΚΕΕΛΠΝΟ, ζητώντας μεγάλο αριθμό σάκων περισυλλογής νεκρών.
Επιπλέον, ο κ.Πουλής κατήγγειλε ότι ο αναπληρωτής Υπουργός Παύλος Πολάκης μπαίνοντας στην συνεδρίαση του συντονιστικού ήξερε ότι υπήρχε μεγάλος αριθμός νεκρών.
Ότι τα μεσάνυχτα της Δευτέρας 23/7 οι αρχές όχι μόνο γνώριζαν για τους δεκάδες νεκρούς, αλλά ήδη τα μεσάνυχτα το ΚΕΕΛΠΝΟ είχε στείλει 40 σάκους για σορούς στον δήμο Ραφήνας υποστήριξε και ο ανεξάρτητος βουλευτής, Δ. Καμμένος.
Συγκεκριμένα, ο κ.Καμμένος σε δηλώσεις του στον ΑΝΤ1 υποστήριξε ότι την ώρα της σύσκεψης υπό τον πρωθυπουργό, όπου δεν είχε γίνει καμία αναφορά σε νεκρούς, το ΚΕΕΛΠΝΟ συνοδεία αστυνομικών έστειλε στον δήμο Ραφήνας 40 σάκους για την περισυλλογή πτωμάτων.
«Αυτό αποδεικνύει ότι ήταν ήδη γνωστό πως οι αρχές είχαν ήδη εικόνα για δεκάδες νεκρούς» υποστήριξε ο κ.Καμμένος.

Το απόγευμα της Δευτέρας (23/7) εντοπίστηκε ο πρώτος νεκρός

Στο μεταξύ, ο πρώτος νεκρός της φονικής πυρκαγιάς φαίνεται πως είχε εντοπιστεί το απόγευμα της Δευτέρας 23/7, ώρες πριν την ενημέρωση του πρωθυπουργού, Α. Τσίπρα,  στο Κέντρο Επιχειρήσεων, όπου δεν μίλησε κανείς για θύματα και σύμφωνα με όσα δήλωσε ο  Δ. Μπαλτάκος, επικεφαλής των 40 ανδρών της Ομάδας Υποβρυχίων Καταστροφών που έσωσαν ανθρώπους από τα λιμανάκια στο Μάτι, τον εντόπισαν "πολύ πριν νυχτώσει" και μάλιστα, τόσο η πολιτική και η φυσική ηγεσία ενημερώθηκαν αμέσως για τα ευρήματα, όμως ήταν άποψη της πολιτικής ηγεσίας να μην γίνει αναφορά για νεκρούς ώστε να μην επιβαρυνθεί το κλίμα..
"Υπήρχε αυτή η πληροφορία" παραδέχτηκε ο υπουργός Ναυτιλίας, Π. Κουρουμπλής, προσθέτοντας ότι δεν αξιοποιήθηκε ως ασφαλής.   

Κουρουμπλής: Υπήρχε η πληροφορία για νεκρό πριν τη σύσκεψη αλλά δεν την αξιολογήσαμε ως ασφαλή

Οι  πρώτοι νεκροί φαίνεται ότι είχαν εντοπιστεί πριν από την ενημέρωση του πρωθυπουργού στο κέντρο επιχειρήσεων το βράδυ της Δευτέρας 23/7, κάτι που παραδέχτηκε και ο υπουυργός Ναυτιλίας, Π. Κουρουμπλής.
Ειδικότερα, στην παραδοχή ότι το απόγευμα της Δευτέρας 23/7 είχε ενημερωθεί για τον πρώτο νεκρό από την φονική πυρκαγιά στο Μάτι, λέγοντας ότι «υπήρχε αυτή η πληροφορία», προχώρησε ο υπουργός Ναυτιλίας, Π. Κουρουμπλής.
Ειδικότερα, ο κ. Κουρουμπλής μιλώντας στο "ΘΕΜΑ 104,6", σε ερώτηση σχετικά με τη δήλωση του Δ. Μπαλτάκου, επικεφαλής των 40 ανδρών της Ομάδας Υποβρυχίων Καταστροφών που έσωσαν ανθρώπους από τα λιμανάκια στο Μάτι ότι εντόπισαν τον πρώτο νεκρό πολύ πριν νυχτώσει και μάλιστα, το απόγευμα της Δευτέρας, απάντησε πως «υπήρχε αυτή η πληροφορία», όμως δεν κρίθηκε ασφαλής καθώς αυτά τα άτομα επιχειρούσαν στη θάλασσα.
Ο κ. Κουρουμπλής δεν έκανε αναφορά στη δήλωση του Δ. Μπαλτάκου ότι  ήταν άποψη της πολιτικής ηγεσίας να μην γίνει αναφορά για νεκρούς ώστε να μην επιβαρυνθεί το κλίμα, ούτε έδωσε κάποια εξήγηση γιατί αργά το βράδυ, στην ενημέρωση του πρωθυπουργού, Α. Τσίπρα,  στο Κέντρο Επιχειρήσεων, δεν μίλησε κανείς για θύματα.
Σημειώνεται ότι νωρίτερα την Κυριακή 29/7  δήλωσε στον ΣΚΑΪ ο Δ. Μπαλτάκος, επικεφαλής των 40 ανδρών της Ομάδας Υποβρυχίων Καταστροφών που έσωσαν ανθρώπους από τα λιμανάκια στο Μάτι, ότι εντόπισαν τον πρώτο νεκρό πολύ πριν νυχτώσει και μάλιστα, τόσο η πολιτική και η φυσική ηγεσία ενημερώθηκαν αμέσως για τα ευρήματα, όμως ήταν άποψη της πολιτικής ηγεσίας να μην μιλήσουμε για νεκρούς ώστε να μην επιβαρυνθεί το κλίμα.
Σύμφωνα με τον Δ. Μπαλτάκο, «δεν είχε πέσει το σκοτάδι. Μάλιστα πολύ σύντομα, αφότου έπεσε το σκοτάδι, ήρθε στο χώρο και ο αρχηγός του Λιμενικού Σώματος, αποβιβάστηκε στο ξενοδοχείο 'Ραμάντα' και αφενός συντόνιζε και αφετέρου βοηθούσε τους ψυχολογικά τους ανθρώπους που ήταν εκεί. Οπότε ο πρώτος στον οποίο αναφέραμε αυτό το θέμα ήταν ο αρχηγός λίγο αφότου βράδιασε. Και λίγο αργότερα ήρθε κι ο κύριος υφυπουργός στο λιμάνι και ενημερώθηκε κι εκείνος».
Σημείωσε δε, ότι ο ίδιος, ως επικεφαλής της ομάδας,  μιλούσε συνέχεια  με την ηγεσία του υπουργείου Ναυτιλίας και ενημέρωνε για όσα συνέβαιναν.
Υπογράμμισε δε, πως «αν δεν υπήρχε ο ηρωισμός των αστυνομικών της Ομάδας ΔΙΑΣ που πέρασαν μέσα από τη φωτιά για να φτάσουν στο σημείο και αν δεν υπήρχε το Λιμενικό με την ανταπόκρισή του και με πλωτά μέσα και με την Ομάδα Υποβρυχίων Αποστολών θα μιλούσαμε για πολύ περισσότερα θύματα σήμερα».
Από την πλευρά του, ο γενικός γραμματέας Σωματείου Ειδικών Φρουρών, Στράτος Μαυροειδάκος, ανέφερε στον ΣΚΑΪ ότι αστυνομικοί της ομάδας ΔΙ.ΑΣ. είχαν εντοπίσει τον πρώτο νεκρό της πυρκαγιάς στην ανατολική Αττική στις 19:40 το απόγευμα της Δευτέρας και και από την στιγμή που  αυτό έγινε γνωστό μέσω ασυρμάτου, λογικά θα πρέπει να είχε ενημερωθεί και ο πολιτικός προϊστάμενος της Αστυνομίας.

Σκουρλέτης: Ο Τσίπρας έμαθε ότι υπάρχουν ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες για νεκρούς αφού έφυγαν οι κάμερες

Ο πρωθυπουργός έμαθε ότι υπάρχουν ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες για νεκρούς αφού έφυγαν οι κάμερες από το επιχειρησιακό κέντρο της Πυροσβεστικής υποστήριξε ο υπουργός Εσωτερικών, Π. Σκουρλέτης αναφερόμενος στις καταγγελίες που πληθαίνουν και που θέλουν υπουργούς της κυβέρνησης να γνώριζαν ότι υπήρχαν νεκροί από την πυρκαγιά στο Μάτι πριν αρχίσει η σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό το βράδυ της περασμένης Δευτέρας 23 Ιουλίου.
«Ο πρωθυπουργός έμαθε ότι υπάρχουν ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες για νεκρούς αφότου έφυγαν οι κάμερες από το επιχειρησιακό κέντρο την περασμένη Δευτέρα» είπε μιλώντας στο 24/7 ο κ.Σκουρλέτης, ο οποίος χαρακτήρισε αστήρικτη και καθόλου σοβαρή την κατηγορία της ΝΔ ότι η κυβέρνηση απέκρυψε τα θύματα.
«Μόλις επιβεβαιώθηκε η πληροφορία, βγήκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ξημερώματα και ενημέρωσε για τους νεκρούς
Δεν θα άλλαζε κάτι αν η ενημέρωση γινόταν μία ώρα νωρίτερα η μία ώρα αργότερα» υποστήριξε ο κ.Σκουρλέτης, τονίζοντας ότι η Λ. Μαραθώνος δεν έκλεισε για μεγάλο χρονικό διάστημα αλλά για περίπου 15 λεπτά, την ώρα που η φωτιά περνούσε το δρόμο.
Κληθείς να σχολιάσει τη δήλωση Βορίδη, ο οποίος μίλησε για διερεύνηση και ποινικών ευθυνών, ο κ. Σκουρλέτης έκανε λόγο για κινήσεις εντυπωσιασμού.
«Προφανώς και υπάρχουν ευθύνες.
Δεν επιζητούμε μια ανάληψη ευθύνης όμως για να λειτουργήσει εκτονωτικά.
Αναλαμβάνουμε τις ευθύνες που μας αναλογούν» είπε ο κ.Σκουρλέτης, ο οποίος κατηγόρησε την αντιπολίτευση ότι ζητά μια παραίτηση υπουργού ως πολιτικό λάφυρο.
Ο κ.Σκουρλέτης αφού υποστήριξε ότι πρέπει να πέσουν όλες οι μάντρες στο Μάτι, κάνοντας λόγο για άμεσα και δραστικά μέτρα, αποκλείοντας όμως την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες.

Θεοδωράκης: Να φύγουν οι υπουργοί, οι Γενικοί, οι αρχηγοί που ενεπλάκησαν στον χαμένο πόλεμο στο Μάτι

Την θέση ότι πρέπει να φύγουν οι υπουργοί, οι Γενικοί, οι αρχηγοί που ενεπλάκησαν στον χαμένο πόλεμο στο Μάτι διατύπωσε ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης αναφερόμενος στην καταστροφή στο Μάτι και στην ανατολική Αττική και στην αδυναμία του κρατικού μηχανισμού να την διαχειριστεί και εν τέλει να την αντιμετωπίσει.
«Μαζεύτηκαν πολλά.
Υπουργοί που είπαν ότι έκαναν ότι καλύτερο μπορούσαν.
Αξιωματούχοι που δήλωναν ότι τα ίδια… τα ίδια θα έκαναν ξανά.
Κανείς τους να μην νιώθει την ανάγκη να πει ένα συγνώμη, να αναγνωρίσει κάποιο λάθος, μικρό έστω.
Να μιλάνε ψυχρά, σχεδόν κυνικά, ενώ οι καύτρες ακόμα καίγανε.
Να φτάνουν στα καμένα με λιμουζίνες και να προκαλούν αυτούς που τα έχασαν όλα.
Να επικρατεί το χάος με τους αγνοούμενους, με τον αριθμό των νεκρών, με τους τραυματίες και αυτοί να λένε ότι όλα εξελίσσονται κανονικά.
Να τους ρωτούν γιατί δεν ειδοποίησαν τους πολίτες να φύγουν από τα σπίτια τους και να απαντούν «ήταν επικίνδυνο»!
Να τους λένε γιατί δεν μπήκαν μπροστά οι δυνάμεις να μην περάσει η φωτιά την Μαραθώνος και να λένε ξανά «ήταν επικίνδυνο».
Επικίνδυνο για ποιους;
Και οι πολίτες πόσο μετράνε στο επικινδυνόμετρό τους;
Είχαν λοιπόν μαζευτεί πολλά.
Και χθες ρίχθηκε άλλη μια γροθιά στο στομάχι της πεσμένης στο πάτωμα κοινωνίας.
Οι υπουργοί το βράδυ της Δευτέρας ήξεραν ότι υπήρχαν νεκροί και το έκρυβαν!
Καιγόντουσαν άνθρωποι στο Μάτι και οι υπουργοί έλεγαν στον πρωθυπουργό (και στις κάμερες) «δεν υπάρχει μέτωπο αυτήν την στιγμή αλλά υπάρχουν εστίες από σπίτια που καίγονται»! «
Σπίτια που καίγονται»;
Και δεν τους ρώτησε ο πρωθυπουργός «καίγονται και άνθρωποι;», «έχουν καεί άνθρωποι;».
Είδα ξανά στο YouTube την κυβερνητική σύσκεψη στο κέντρο επιχειρήσεων της πυροσβεστικής στο Χαλάνδρι.
Την είδα με ήχο, την είδα και χωρίς ήχο.
Καμία αγωνία.
Κανένας σπασμός που να μαρτυρά πόνο.
Λες και είναι μια συνεδρίαση ρουτίνας μια συζήτηση καφενείου με μισοτελειωμένες φράσεις.
Κάποιοι να μην κρύβουν την βαρεμάρα τους – «πότε θα τελειώσει να γυρίσουμε σπίτια μας» ανέφερε ο κ.Θεοδωράκης.
«Και επιτέλους: πως είναι δυνατόν οι «στρατηγοί» να διακόπτουν την μάχη με τις φωτιές και να στριμώχνονται σε ένα τραπέζι (και ένα τηλεοπτικό πλάνο) περιμένοντας την σειρά τους να μιλήσουν;
Ή να αρκούνται σε κάποια νεύματα υπακοής στους προϊστάμενους τους υπουργούς;
Δεν κυλάει αίμα στις φλέβες τους; Χαλαρά;
Χωρίς να βιάζονται;
Χωρίς να νοιάζονται τι συμβαίνει εκείνες τις στιγμές στο Μάτι;
Ποτέ δεν συμβιβάστηκα με αυτό που κάθε φορά ακούμε: «ο αρχηγός τάδε ενημερώθηκε από τον επικεφαλής τάδε για την προσπάθεια που καταβάλλουν οι δυνάμεις στο μέτωπο της φωτιάς».
Ίσως σε αυτή την φράση να κρύβεται όλη η κακομοιριά του κράτους.
Πρώτα οι δημόσιες σχέσεις και μετά η δουλειά – ακόμη και όταν καίγονται άνθρωποι.
Τι κάνουμε λοιπόν; Τώρα τι κάνουμε;
Οι υπουργοί, οι Γενικοί, οι αρχηγοί, που ενεπλάκησαν στον χαμένο πόλεμο στο Μάτι, πρέπει να φύγουν.
Όλοι αυτοί που πάσχουν από πολιτικό γήρας. Γιατί γέρος δεν είναι όποιος έχει πολλά χρόνια.
Γέρος είναι όποιος έχει φθίνουσες ικανότητες. «Με αυτό το σκεπτικό, τότε γιατί να μην φύγει ολόκληρη η κυβέρνηση», είναι ίσως το εύλογο ερώτημα.
Γιατί οι νεκροί δεν μας ανήκουν.
Ανήκουν στους συγγενείς τους, τους φίλους τους σε όλους αυτούς που συνεχίζουν να κλαίνε.
Δεν θα σηκώσουμε προεκλογικές αφίσες πάνω στα αποκαΐδια.
Δεν θα στήσουμε κάλπες πάνω στους τάφους τους. Θα έρθει ο χρόνος και για αυτές.
Και όσα σήμερα ζούμε - όσα γίνονται και όσα δεν γίνονται - θα προσμετρηθούν.
Για πρωθυπουργούς, για υπουργούς, για βουλευτές, για δημάρχους, για περιφερειάρχες, για όλους μας.
Μέχρι τότε όμως ας μην διαλύσουμε και τα τελευταία ψήγματα εμπιστοσύνης των πολιτών στο κράτος.
Ας τιμωρήσουμε αυτούς που δεν επέδειξαν τόλμη και ευθύνη. Αυτό τώρα είναι το ελάχιστα αναγκαίο» υπογράμμισε ο επικεφαλής του Ποταμιού.

Στο μικροσκόπιο των ερευνών ένας 65χρονος

Γνώριμος στις Αρχές φαίνεται να είναι ο 65χρονος ιδιώτης ο οποίος κατηγορείται ότι προξένησε την φονική πυρκαγιά που σκόρπισε τον θάνατο στην Ανατολική Αττική, όπως μεταδίδει το το skai.gr.
Ο 65χρονος, κάτοικος της περιοχής Νταού Πεντέλης, φέρεται να έκαιγε χόρτα και ξερά κλαδιά σε λόφο, όταν, πιθανότατα από σπινθήρες, η φωτιά μεταδόθηκε στη γύρω βλάστηση και λόγω των υψηλών θερμοκρασιών και των ισχυρών ανέμων που έπνεαν πήρε γρήγορα διαστάσεις, ενώ μόλις αντελήφθη το μέγεθος που πήρε  η πυρκαγιά επιχείρησε να καλύψει τα ίχνη του.
Πάντως, οι ανακριτικές Αρχές έχουν λάβει 9 καταθέσεις μαρτύρων που τον υποδεικνύουν ως τον βασικό ύποπτο για την πρόκληση της πυρκαγιάς και ενδεχομένως να του απαγγελθούν κατηγορίες, εφόσον αποδειχθεί η ενοχή του.

www.bankingnews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης