Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Οι τράπεζες βλέπουν ως ορόσημο αλλαγής το α΄ τρίμηνο 2020 – Σχεδιάζουν equity stories για τις νέες προληπτικές ΑΜΚ ώστε να βρουν επενδυτές

Οι τράπεζες βλέπουν ως ορόσημο αλλαγής το α΄ τρίμηνο 2020 – Σχεδιάζουν equity stories για τις νέες προληπτικές ΑΜΚ ώστε να βρουν επενδυτές
Ο τέταρτος κύκλος θα είναι αυξήσεις κεφαλαίου όχι ανακεφαλαιοποίηση που θα οδηγήσει στην τελική φάση εξυγίανσης των τραπεζών.
Στο τέλος του 2019 ή το αργότερο το α΄ τρίμηνο του 2020 προσδιορίζεται το ορόσημο της πραγματικής αλλαγής κλίματος και τάσης με επίκεντρο τις ελληνικές τράπεζες και τις μετοχές τους.
Οι διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών ήδη σχεδιάζουν το πώς θα ενσωματωθούν στον ενάρετο κύκλο, στον ανοδικό κύκλο της οικονομίας και κατανοούν ότι υποχρεωτικά θα περάσουν από την φάση των προληπτικών αυξήσεων κεφαλαίου.
Οι τράπεζες πρέπει να αποδείξουν ότι μπορούν να συμμετάσχουν ενεργά στον ενάρετο κύκλο και να αποτινάξουν την βαριά κληρονομιά των zombie banks.  
Οι τράπεζες σχεδιάζουν equity stories δηλαδή σχεδιάζουν να πουλήσουν στους διεθνείς επενδυτές ιστορίες μετοχών καθώς εκεί θα ποντάρουν για να μπορέσουν να υλοποιήσουν τα 8 δισεκ. προληπτικών αυξήσεων μετοχικού κεφαλαίου προς το β΄ 6μηνο του 2019.
Σύμφωνα με πολύ έμπειρες τραπεζικές πηγές για να μπορέσουν οι τράπεζες να πείσουν τους ξένους να συμμετάσχουν σε νέες αυξήσεις κεφαλαίου θα πρέπει
-Να αποδείξουν ότι πιάνουν τους δύσκολους αναθεωρημένους στόχους μείωσης των NPEs.
Στόχος είναι το 2020 τα NPEs να έχουν μειωθεί κάτω από 20% και το 2021 κάτω από 9%.
Αυτό σημαίνει ότι το 2021 σε παρούσες τιμές θα πρέπει να έχει επέλθει μείωση 72 δισεκ. ευρώ στα προβληματικά δάνεια και ανοίγματα.
-Να αποδείξουν ότι οι καταθέσεις βελτιώνονται, ήδη έχουν αυξηθεί περίπου 10-12 δισεκ. με προοπτική οι καταθέσεις ιδιωτών να φθάσουν στα 150 δισεκ. από 128 δισεκ.
-Να αποδείξουν ότι παρά την μείωση των ισολογισμών από τα NPEs μπορούν να παράξουν κέρδη.
Αρχικά θα πρέπει να αναστραφεί η πτωτική τάση στα προ προβλέψεων έσοδα και ακολούθως να βελτιωθούν τα καθαρά κέρδη.
-Να αποδείξουν οι τράπεζες ότι μπορούν ενεργά να συμμετάσχουν στον ενάρετο κύκλο στον ανοδικό κύκλο της οικονομίας.

Πως θα επιτευχθούν όλα αυτά;

Οι ελληνικές τράπεζες δεν έχουν πολλές επιλογές, αντιθέτως θα αποδεδειχθούν μονόδρομος οι αυξήσεις κεφαλαίου.
Για να πετύχουν οι αυξήσεις κεφαλαίου θα πρέπει να έχουν τα εξής χαρακτηριστικά, ειδικά μάλιστα σε τράπεζες που έχουν δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας όπως οι ελληνικές.
Α)Θα πρέπει οι τιμές να είναι κατ΄ ελάχιστο οι τιμές των αυξήσεων κεφαλαίου του 2015.
Κάποιοι τραπεζίτες θα προσπαθήσουν να υλοποιήσουν ΑΜΚ σε τιμές 20% υψηλότερα από τις τιμές του 2015 αλλά αυτό για να συμβεί θα πρέπει οι μετοχές να είναι έως και 40% υψηλότερα από τις τιμές του 2015 (Alpha 2 ευρώ, Εθνική 0,30 ευρώ ή 3 ευρώ μετά το RS, Eurobank 1 ευρώ και Πειραιώς 6 ευρώ μετά το RS).
B)Θα πρέπει να καταστεί ξεκάθαρο ότι οι αυξήσεις κεφαλαίου θα έρθουν προσθετικά στα κεφάλαια, δεν θα είναι ανακεφαλαιοποιήσεις αλλά αυξήσεις και θα έχουν ως στόχο να ολοκληρώσουν την επί 8 χρόνια αναδιάρθρωση – εξυγίανση των ελληνικών τραπεζών.

Τι σημαίνουν όλα αυτά για τους μετόχους των τραπεζών;

Ειδικά από το β΄ τρίμηνο του 2019 θα πρέπει κάποια πράγματα να αρχίζουν να αλλάζουν στις τράπεζες προς το καλύτερο με χρηματιστηριακούς όρους.
Οι τράπεζες θα προσπαθήσουν να δημιουργήσουν μια αυτοτροφοδοτούμενη άνοδο που θα έχει ένα στόχο…να υλοποιηθούν οι αυξήσεις κεφαλαίου.
Και ενώ οι αυξήσεις κεφαλαίου είναι βαρύ φορτίο για τους επενδυτές, ίσως θα είναι και η πρώτη φορά από το 2010 όπου το μέλλον θα είναι καλύτερο για τις τράπεζες, όχι θολό και αβέβαιο όπως συνέβη στις 3 ανακεφαλαιοποιήσεις.
Ο τέταρτος κύκλος θα είναι αυξήσεις κεφαλαίου όχι ανακεφαλαιοποίηση που θα οδηγήσει στην τελική φάση εξυγίανσης των τραπεζών.
Από το α΄ τρίμηνο του 2020 οι μετοχές των ελληνικών τραπεζών θα αρχίσουν να δημιουργούν πραγματικές και διατηρήσιμες αξίες στους μετόχους.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης