Τελευταία Νέα
Στον Παλμό της Επικαιρότητας

Στη σύγχρονη διαχείριση χαρτοφυλακίων η ύπαρξη Long και Short θέσεων τα προστατεύει...

tags :
Στη σύγχρονη διαχείριση χαρτοφυλακίων η ύπαρξη Long και Short θέσεων τα προστατεύει...
 Νίκος Σακαρέλης - αναλυτής της Wealth Fund Services
Στη σύγχρονη διαχείριση χαρτοφυλακίων η ύπαρξη Long και Short θέσεων τα προστατεύει... 

Η Αγορά είναι παραδομένη στη Θερινή ραστώνη, η οποία εμφανίστηκε λίγο νωρίτερα από το σύνηθες στα τερματικά για το Καλοκαίρι. Χαμηλοί τζίροι και για να ξεπεράσει η αξία συναλλαγών το 1 εκατομμύριο ευρώ μπορεί να περάσει και μία ώρα συνεδρίασης.

Σε προηγούμενη αρθρογραφία είχαμε αναφέρει πώς θα μπορούσε να επανέλθει το αγοραστικό ενδιαφέρον. Πάμε να δούμε τώρα κάποιες περιπτώσεις μετοχών που αξίζει να προσεχθούν, χωρίς να είναι προτροπή για αγοραπωλησίες. Αθόρυβα και με χαμηλούς τζίρους σχετικά, ΔΕΗ και Πειραιώς έχουν χάσει 10% τις τελευταίες δύο εβδομάδες σχεδόν. Επιθετικές, αγαπημένες των traders, με μεγάλο beta και χαμηλά P/BV χρωστάνε κίνηση σε μια Αγορά που είναι στις 752 μονάδες. Ενδιαφέρον έχει πως θα συμπεριφερθούν γενικότερα οι Τράπεζες μετά το reverse split της Εθνικής, το οποίο αναμένεται να γίνει τον Αύγουστο ώστε να περάσει και όσο πιο ανώδυνα και ελέγξιμα γίνεται.

Οι "short" θέσεις των funds στα Πιστωτικά Ιδρύματα δεν έχουν αλλάξει σε σημαντικό ποσοστό και αυτό δεν είναι απαραίτητα κακό, αρκεί μια ανοδική αφορμή να προκαλέσει "short squeeze", όχι απαραίτητα μέσα στον Αύγουστο που είναι και δυσκολότερο.

Μέσα στον Αύγουστο πρέπει βάσει χρονοδιαγραμμάτων να αποχωρήσουν οι Φορείς του Δημοσίου από το Ελληνικό ώστε να τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα του έργου. Η Lamda Development και η Grivalia, η οποία επεκτείνει αθόρυβα το χαρτοφυλάκιο ακινήτων της, έχουν αποδείξει ότι κινούνται και σε μια οριζόντια Αγορά, ίσως και καλύτερα από μια ανοδική.

Σε μια Αγορά που είναι στις 752 μονάδες με την Coca Cola 3Ε στα 31 ευρώ και τον ΟΤΕ πέριξ των 11, πιο πιθανό είναι η επόμενη ανοδική κίνηση αν και όταν έρθει να τις "δει" να υποαποδίδουν. Η αποτίμηση της 3Ε, χωρίς να ανακοινώσει την εξαγορά στην Αφρική, φαντάζει απαιτητική (αν γίνει, τότε αλλάζουν τα μεγέθη). Στην περίπτωση του ΟΤΕ που λόγω αναπροσαρμογής κινδύνου Χώρας ανέβηκε η τιμή του και δικαίως.
Όμως γιατί να μην ισχύει η αναπροσαρμογή αυτή και σε μετοχές που δεν ακολούθησαν την ίδια άνοδο όπως π.χ. ο ΟΠΑΠ (100% έσοδα από Ελλάδα και με καλό τρίμηνο λόγω Μουντιάλ).
Στη σύγχρονη διαχείριση χαρτοφυλακίων, η ύπαρξη "long" και "short" θέσεων προστατεύει χαρτοφυλάκια.
Προϋπόθεση για μια ανοδική κίνηση είναι να μην χαλάσει το κλίμα στο εξωτερικό, στο οποίο αθόρυβα ο S&P 500 προσεγγίζει τα ιστορικά υψηλά του και το ΧΑ είναι σχεδόν στο -10% από αρχή του έτους.

www.bankingnews.gr




Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης