Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Αντί να ζητήσει συγνώμη η κυβέρνηση προκλητικά ρίχνει το βάρος στους πολίτες, παρά τα πολεοδομικά σχέδια στη Ραφήνα - Τι λένε Σταθάκης και Δούρου

tags :
Αντί να ζητήσει συγνώμη η κυβέρνηση προκλητικά ρίχνει το βάρος στους πολίτες, παρά τα πολεοδομικά σχέδια στη Ραφήνα - Τι λένε Σταθάκης και Δούρου
H κυβέρνηση έχοντας χάσει τον επικοινωνιακό έλεγχο ρίχνει το βάρος στους πολίτες που έχουν χτίσει αυθαίρετα
(upd5) Η συνολική εικόνα της κυβέρνησης είναι απαράδεκτη, έχοντας χάσει πλήρως τον έλεγχο και δεχόμενη επικοινωνιακή καταιγίδα αποδοκιμασίας για το γεγονός ότι χάθηκαν 86 πολίτες ελλείψει σχεδίου και αποτυχημένης υπηρεσιακής διαχείρισης αλλά και αποτυχημένου πολιτικού σχεδιασμού...επιχειρεί να ρίξει το βάρος στους πολίτες.
Έχασαν 86 πολίτες την ζωή τους από την φονική πυρκαγιά στην Ανατολική Αττική και η κυβέρνηση αντί να αποφεύγει τις προκλήσεις....θεωρεί ότι η καλύτερη άμυνα είναι η επίθεση στον πολίτη.
Σε λίγο θα μας πουν ότι ευθύνονται οι 86 που έχασαν την ζωή τους από δικά τους λάθη.
Για όλα ευθύνονται οι πολίτες που έχουν χτίσει αυθαίρετα είναι η κεντρική ιδέα της άμυνας της κυβέρνησης απέναντι στην διογκούμενη αποδοκιμασία.
Πως εξηγείται όμως ότι με απόφαση της η σημερινή κυβέρνηση έχει εγκρίνει το πολεοδομικό σχέδιο τμήματος στο Κόκκινο Λιμανάκι της Ραφήνας.
Είναι στρατηγικό λάθος η κυβέρνηση να προσπαθεί να αμυνθεί ρίχνοντας το βάρος στους πολίτες ειδικά μάλιστα τώρα που κυριαρχεί η οργή.
Ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σπίρτζης τόνισε σε συνέντευξη του σε τηλεοπτικό σταθμό...
«Θα ελεγχθούν όλες οι πολεοδομικές άδειες στο Μάτι.
Θα γκρεμίσουμε όπου χρειαστεί»
Δεν είναι μόνο το Μάτι που δεν έχει πολεοδομικό σχεδιασμό, υπάρχουν πολλές περιοχές, όχι μόνο στην Αθήνα, αλλά σε όλη την Ελλάδα, γι' αυτό θα πρέπει να τα δούμε όλα. Θα πρέπει να υπάρξουν οι αναγκαίες υποδομές.
Στη μνήμη των συμπολιτών μας που χάθηκαν να δούμε από δω και πέρα τι κάνουμε για να μην ξαναζήσουμε αυτή την τραγωδία, αυτό το δράμα πουθενά»
Είχαν προηγηθεί οι δηλώσεις του Πάνου Καμμένου του υπουργού Εθνικής Άμυνας ο οποίος σε συνέντευξη του στο BBC ανέφερε ότι δεν ευθύνεται ο υπουργός εθνικής άμυνας, ότι ο συντονισμός των υπηρεσιακών οργάνων είναι ευθύνη άλλου υπουργού....και ότι λίγο έως πολύ ευθύνονται για το χάος, την καταστροφή και την εθνική τραγωδία οι πολίτες που έχτισαν άναρχα και αυθαίρετα.
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δ. Τζανακόπουλος που χθες 26 Ιουλίου μαζί με τους επικεφαλής της Πυροσβεστικής και της Αστυνομίας, οι οποίοι ούτε λίγο ούτε πολύ υποστήριξαν πως παρά τους 86 νεκρούς, τους δεκάδες τραυματίες και αγνοούμενους και την τεράστια καταστροφή στο Μάτι και στην ευρύτερη περιοχή της Ραφήνας, σε επιχειρησιακό επίπεδο έγινε ότι έπρεπε να γίνει και ότι δεν θα άλλαζαν τίποτα από αυτά που έκαναν.
Απέναντι στους 86 νεκρούς, τους εκατοντάδες τραυματίες και χιλιάδες κατεστραμμένα σπίτια, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ αντί να ζητήσει μια συγνώμη για τα λάθη και τις απίστευτες παραλείψεις επιρρίπτει ευθύνες στους πολίτες που έχτισαν άναρχα.
Μάλιστα το Τεχνικό Επιμελητήριο της Ελλάδος σήμερα 27 Ιουλίου ανέφερε ότι το 52% των ακινήτων στο Μάτι δεν είχε οικοδομική άδεια δηλαδή από το σύνολο των 325 ακινήτων τα 157 ήταν αυθαίρετα. 
Γιατί οι πολεοδομίες τόσα χρόνια δεν πήραν πρωτοβουλίες ώστε να αντιμετωπίσουν τα αυθαίρετα;
Ταυτόχρονα είναι και υποκριτικό να αναφέρονται στα περί αυθαιρέτων όταν με απόφαση της η σημερινή κυβέρνηση έχει εγκρίνει το πολεοδομικό σχέδιο τμήματος στο Κόκκινο Λιμανάκι της Ραφήνας.

http://www.pronews.gr/sites/default/files/styles/default-inner/public/article/2018/7/27/fek-561x600.png?itok=f7DkrzNm



Τι απαντά ο υπουργός Σταθάκης


Το Κόκκινο Λιμανάκι δεν πολεοδομήθηκε επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, αλλά τον Ιανουάριο του 2012, αναφέρει σε δήλωσή του ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης.
Σχολιάζοντας το ΦΕΚ που φέρει την υπογραφή του και είδε σήμερα το φως της δημοσιότητας, ο Γ. Σταθάκης αναφέρει ότι «δυστυχώς για τους συκοφάντες της ημέρας η περιοχή Κόκκινο Λιμανάκι δεν πολεοδομήθηκε επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ αλλά τον Ιανουάριο του 2012 (Προεδρικό Διάταγμα 24-1-12, ΦΕΚ ΑΑΠ/43)».
Ειδικότερα, σύμφωνα με τον υπουργό,  η προσπάθεια πολεοδόμησης ξεκίνησε με Υπουργική Απόφαση το 2003, που περιλάμβανε 82 οικοδομικά τετράγωνα. Την Απόφαση αυτή έκρινε παράνομη το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ), υποδεικνύοντας ότι χρειάζεται Προεδρικό Διάταγμα (ΠΔ).
Όταν αυτό εκδόθηκε (το 2012), αφορούσε 68 από τα 82 οικοδομικά τετράγωνα της περιοχής.
Τον Νοέμβριο του 2013 προωθήθηκε στο ΣτΕ νέο σχέδιο ΠΔ, το οποίο αφορούσε 9 από τα εναπομείναντα 14 οικοδομικά τετράγωνα.
Το ΣτΕ το απέρριψε και στη γνωμοδότησή του υπέδειξε στη Διοίκηση «εάν το κρίνει σκόπιμο, να το αναδιατυπώσει κατά τρόπο ώστε να αφορά αμιγώς τα οικοδομικά τετράγωνα 292 και 295».
Το ΠΔ που φέρει την υπογραφή μου (24-3-17, ΦΕΚ ΑΑΠ/63) εγκρίνει την ένταξη στο πολεοδομικό σχέδιο αποκλειστικά αυτών των δύο οικοδομικών τετραγώνων, στο πλαίσιο της γνωμοδότησης του ΣτΕ.
Την επαύριο μιας τόσο μεγάλης εθνικής τραγωδίας θεωρώ απαραίτητο να υπάρχει αυτοσυγκράτηση από όλες τις πλευρές και κατά το δυνατόν έγκυρη πληροφόρηση».

Κατεδαφίσεις ζητάει η Δούρου

Την κατεδάφιση των αυθαιρέτων κτισμάτων στις πυρόπληκτες περιοχές ζητάει η περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου, υποστηρίζοντας ότι εμποδίζουν τον καθαρισμό των ρεμάτων στις πυρόπληκτες περιοχές.
Ειδικότερα, σε επιστολή προς την Αποκεντρωμένη Διοίκηση και Υπηρεσία Δόμησης του Δήμου Παλλήνης, η Περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου, ζητά να ελεγχθούν και να κατεδαφιστούν οι αυθαίρετες κατασκευές – κατοικίες, μάνδρες, κ.ά. -, που εμποδίζουν τον καθαρισμό των ρεμάτων στις περιοχές που επλήγησαν από την καταστροφική πυρκαγιά που έλαβε χώρα στις 23-7-2018 στον Δήμο Μαραθώνα – Νέα Μάκρη και Δήμο Ραφήνας – Πικερμίου.
Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση της Περιφέρειας, στην επιστολή αναφέρεται ότι «σε συνέχεια του αριθ. 5180/25-7-2018 Έκτακτου Δελτίου Επιδείνωσης Καιρού της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας για επικείμενα φαινόμενα στην Αττική και την αποστολή συνεργείων για τον έλεγχο και τον καθαρισμό των περιοχών ευθύνης μας – που επιβαρύνθηκαν από την καταστροφική πυρκαγιά της 23ης -7-2018 – διαπιστώθηκε από τις αρμόδιες Υπηρεσίες μας ότι: ανάντη των οδών Δημοκρατίας και Ποσειδώνος από την περιοχή της Ραφήνας μέχρι και την περιοχή Μάτι και για μήκος πλέον των τριακοσίων έως πεντακοσίων μέτρων τα υπάρχοντα ρέματα κατά τμήματα περιορίζονται από ιδιωτικές κατασκευές (κατοικίες – μάντρες κ.λπ.) καθώς και από δημοτική οδοποιία».
Επίσης στην επιστολή αναφέρεται: «Κατόπιν των ανωτέρω και προκειμένου να είναι δυνατός ο καθαρισμός των υπαρχόντων ρεμάτων, παρακαλούμε όπως προβείτε σε έλεγχο των εν λόγω κατασκευών σύμφωνα με τις αρμοδιότητές σας (π.δ.267/1998 ΦΕΚ Α΄195 για τον χαρακτηρισμό και την κατεδάφιση αυθαίρετων κατασκευών και άρθρο 280 του ν. 3852/2010 ΦΕΚ Α΄87) και μας ενημερώσετε σχετικά».

Νομιμοποιήσεις αυθαιρέτων και πάνω στο κύμα ετοιμάζει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ

Στενεύουν τα χρονικά περιθώρια για τη ρύθμιση οριοθέτησης των οικιστικών πυκνώσεων από  το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, καθώς το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο του έδωσε παράταση ως το φθινόπωρο για να ετοιμάσει το σχετικό σχέδιο νόμου.
Το περασμένο καλοκαίρι το Ε' Τμήμα του ΣτΕ είχε κρίνει αντισυνταγματική τη ρύθμιση για την οριοθέτηση των οικιστικών πυκνώσεωνκαι την εξαίρεσή τους από τη διαδικασία ανάρτησης των δασικών χαρτών, αλλά λόγω της σοβαρότητας της υπόθεσης είχε παραπέμψει την υπόθεση στην Ολομέλεια.
Η εκδίκαση, η οποία είχε οριστεί για τις 5 Μαΐου, τελικά αναβλήθηκε για τις 10 Οκτωβρίου.
Ο όρος των «οικιστικών πυκνώσεων» εμφανίστηκε για πρώτη φορά στον Ν. 4389/16, ο οποίος τροποποιούσε τη διαδικασία κατάρτισης των δασικών χαρτών.
Σύμφωνα με αυτόν, οι δασικοί οικισμοί αυθαιρέτων πρέπει να οριστούν από τους δήμους, προκειμένου να εξαιρεθούν από τη διαδικασία ανάρτησης των δασικών χαρτών και να εξεταστούν σε μεταγενέστερο χρόνο.
Σύμφωνα με τον νομοθέτη, ο διαχωρισμός των πυκνώσεων έχει ως στόχο τον περιορισμό του αριθμού των αντιρρήσεων που υποβάλλουν οι πολίτες και την επιτάχυνση της τελικής κύρωσης των δασικών χαρτών που αποτελεί και μνημονιακή υποχρέωση.
Ως σήμερα το Ελληνικό Κτηματολόγιο έχει καταρτίσει δασικούς χάρτες για το 55% της έκτασης της χώρας. Από αυτούς έχουν κυρωθεί οι χάρτες για το 33% της επικράτειας (με «τρύπες», καθώς οι πυκνώσεις εξαιρούνται), έχει ξεκινήσει η διαδικασία ανάρτησης για το 17% και απομένουν να αναρτηθούν εκείνοι που αντιστοιχούν στο 5%. Για το υπόλοιπο 45% δεν υπάρχουν χάρτες και έχει προκηρυχθεί ο διαγωνισμός για την κατάρτισή τους.

Τακτοποίηση και πάνω στο κύμα

Μετά τις προσπάθειες για την τακτοποίηση των αυθαίρετων δασικών οικισμών, η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ προσανατολίζεται και στη νομιμοποίηση παράνομων κτισμάτων σε αιγιαλό και παραλία.
Σύμφωνα με το υπό επεξεργασία σχέδιο νόμου του υπουργείου Οικονομικών, η σύνταξη του οποίου βρίσκεται στην τελική ευθεία, δίνεται δυνατότητα για τακτοποίηση αυθαιρέτων ιδιωτών (έχουν προηγηθεί ρυθμίσεις για ιδιοκτησίες του δημόσιου ή του ευρύτερου δημόσιου τομέα) πάνω στο... κύμα.
Ειδικότερα, για τη διατήρηση ή μη αυθαιρέτων που έχουν κατασκευαστεί από ιδιώτες, στους οποίους έχει παραχωρηθεί η χρήση αιγιαλού ή παραλίας, θα αποφασίζει ο υπουργός Οικονομικών. Μάλιστα, το ίδιο προβλέπεται και για παράνομα κτίσματα που έχουν κατασκευάσει ιδιώτες που εκμεταλλεύονται παραλία ή αιγιαλό χωρίς καμία άδεια, αρκεί να προηγηθεί διακανονισμός για την αποζημίωση με την κτηματική υπηρεσία και να είναι στατικά επαρκές.
Είναι αξιοσημείωτο ότι ακόμη παραμένει σε εκκρεμότητα η χάραξη του αιγιαλού.
Σήμερα μόνο το 20% αποσπασματικών τμημάτων του αιγιαλού είναι οριοθετημένο, αν και η «Προκαταρκτική Οριογραμμή του Αιγιαλού» είχε ολοκληρωθεί το 2008. Η αποτύπωση της ακτογραμμής και η κύρωσή της έχει πλέον μετατεθεί από το υπουργείο Οικονομικών για τα τέλη του 2018.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης