Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

S&P: Επιβεβαιώνεται σε «Β» η Τράπεζα Κύπρου - Θετικό το outlook

tags :
S&P: Επιβεβαιώνεται σε «Β» η Τράπεζα Κύπρου - Θετικό το outlook
Αμετάβλητες οι αξιολογήσεις της Τράπεζας Κύπρου από τη Standard & Poor's
Σε «Β» επιβεβαίωσε τη μακροπρόθεσμη/βραχυπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα της Τράπεζας Κύπρου η Standard & Poor's, διατηρώντας τις θετικές προοπτικές (outlook).
Όπως σημειώνει ο αμερικανικός οίκος, η ισχυρή οικονομική ανάπτυξη της Κύπρου, η ανάκαμψη των τιμών ακινήτων, οι συνεχιζόμενες μεταρρυθμίσεις στο νομικό και δικαστικό πλαίσιο και η εκκαθάριση της Συνεργατικής, θα συμβάλουν στη μείωση των σημαντικών οικονομικών ανισορροπιών που συσσωρεύτηκαν στο κυπριακό τραπεζικό σύστημα καθ 'όλη τη διάρκεια της κρίσης.
Συγκεκριμένα, αναμένει το εξαιρετικά υψηλό απόθεμα προβληματικών δανείων να μειωθεί σχεδόν στο ήμισυ έως το τέλος του 2018, σε σύγκριση με ένα έτος νωρίτερα.
Επισημαίνεται πως, εντός του έτους, η Τράπεζα υπέγραψε δεσμευτική συμφωνία για την πώληση της θυγατρικής της τράπεζας στο Ηνωμένο Βασίλειο Bank of Cyprus UK και της θυγατρικής της Bank of Cyprus Financial Services στη Cynergy Capital, προχώρησε η Τράπεζα Κύπρου, έναντι τιμήματος 103 εκατ. στερλινών.
Η πώληση αναμένεται να ολοκληρωθεί πριν από το τέλος του 2018 και υπόκειται σε έγκριση από τις εποπτικές αρχές του Συγκροτήματος και της BOC UK.
Κατά την ολοκλήρωση της πώλησης, η συνολική αξία αναμένεται να έχει θετική επίδραση περίπου 65 μ.β.2 στον δείκτη Κεφαλαίου Κοινών Μετοχών Κατηγορίας 1 (CET1) του Συγκροτήματος και περίπου 60 μ.β.2 στον Συνολικό Δείκτη Κεφαλαιακής Επάρκειας του Συγκροτήματος.
Το σύνολο εσόδων για το πρώτο τρίμηνο 2018, ανήλθε σε €231 εκατ., περιλαμβανομένου μη-επαναλαμβανόμενων κερδών από τη διαχείριση διαθεσίμων ύψους €19 εκατ.
Η Τράπεζα παρουσίασε, επίσης:
Λειτουργικά κέρδη ύψους €125 εκατ. για το α’ τρίμηνο 2018.
Κέρδη μετά τη φορολογία ύψους €43 εκατ., κέρδη ανά μετοχή ύψους 10 σεντ για το α’ τρίμηνο 2018.
Ο δείκτης κόστος προς έσοδα ανήλθε σε 46% για το α’ τρίμηνο 2018.
Η Χρέωση προβλέψεων ανήλθε σε 1,2% Διατήρηση Στόχων για το έτος 2018.
Διατήρηση καθοδήγησης κερδών ανά μετοχή σε περίπου 40 σεντ
Δείκτης Κεφαλαίου Κοινών Μετοχών Κατηγορίας 1 (CET1) >13.0% και Συνολικός Δείκτης Κεφαλαιακής Επάρκειας >15%.
~€2 δισ. οργανική μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων (βάσει ΕΑΤ), Χρέωση προβλέψεων <1%.
Οι στόχοι και η καθοδήγηση συνεχίζουν να μη περιλαμβάνουν την επίδραση από οποιεσδήποτε επιταχυνόμενες πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων.
Τα NPEs μειώθηκαν κατά 454 εκατ. ευρώ (5%) σε τριμηνιαία βάση και έφθασαν τα 8,3 δισ. ευρώ (μειωμένα κατά 44% από τον Δεκέμβρη του 2014).
Το ποσοστό, βάσει του ορισμού της Ευρωπαϊκή Αρχής Τραπεζών προς δάνεια, ανέρχεται σε 45%.
Η κάλυψη με προβλέψεις ανέρχεται στο 51% περιλαμβανομένης της επίδρασης από την υιοθέτηση του νέου Διεθνούς Προτύπου Χρηματοοικονομικής Αναφοράς.
Το πρώτο τρίμηνο του 2018, η Τράπεζα Κύπρου, σύμφωνα με την ανακοίνωση της, κατέγραψε κέρδη ύψους 43 εκατ. ευρώ.
Ο δείκτης CET1 ανήλθε σε 12%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης