Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Eurasia Group: Η στρατηγική του Ιράν για τις κυρώσεις των ΗΠΑ – Πώς αναμένεται να «αντεπιτεθεί»

tags :
Eurasia Group: Η στρατηγική του Ιράν για τις κυρώσεις των ΗΠΑ – Πώς αναμένεται να «αντεπιτεθεί»
Eurasia Group: Η στρατηγική του Ιράν για τις κυρώσεις των ΗΠΑ – Πώς αναμένεται να «αντεπιτεθεί» 
Το Ιράν αύξησε τις απειλές του περί αντιποίνων ενάντια στις αμερικανικές κυρώσεις για τις εξαγωγές πετρελαίου, ενώ ο Πρόεδρος της χώρας H. Ruhani επανέλαβε τις προτάσεις ότι η κυβέρνησή του θα μπορούσε να κλείσει τα Στενά του Hormuz, μέσω των οποίων περνάει περίπου το 30% των παγκόσμιων αποστολών πετρελαίου.
Παρόλο που αυτό είναι εξωπραγματικό λόγω του Πέμπτου Στόλου των ΗΠΑ που εδρεύει στο Μπαχρέιν, το Ιράν είναι πλέον πιθανότερο από ποτέ να εντείνει τις επιθέσεις του εναντίον των αμερικανικών συμφερόντων μέσω των συμμάχων του στην περιοχή, να εντείνει την παρενόχληση των αμερικανικών πλοίων στον Κόλπο και να προχωρήσει σε κυβερνοεπιθέσεις.
Εν τω μεταξύ, είναι σίγουρο ότι το Ιράν θα αυξήσει τη στήριξη των περιφερειακών συμμάχων του όπως η Hezbollah  στον Λίβανο και τη Συρία, των πολιτοφυλακών των Σιτιών στο Ιράκ και των ανταρτών Houthis στην Υεμένη, ακριβώς τη συμπεριφορά που επιδιώκει η κυβέρνηση Trump, για να προχωρήσει στην επιβολή περισσότερων κυρώσεων κατά της Τεχεράνης.
Οι αγορές πετρελαίου είναι αγχωμένες πριν από την προθεσμία της 6ης Αυγούστου, με την οποία θα επιβληθούν πολλές κυρώσεις στο Ιράν από την Ουάσινγκτον ως μέρος της απόσυρσής της από τη συμφωνία για τα πυρηνικά του Ιράν.
Στρατηγικοί αναλυτές αναμένουν ότι το Ιράν θα επανεκκινήσει τις δραστηριότητες πυρηνικού εμπλουτισμού και θα  ξαναρχίσει να συσσωρεύει το απόθεμά του με υψηλά εμπλουτισμένο ουράνιο, όπως έκανε πριν από τη συμφωνία που υπογράφηκε τον Ιούλιο του 2015 με τις έξι παγκόσμιες δυνάμεις (ΗΠΑ, Ρωσία, Γαλλία, Κίνα, Βρετανία και Γερμανία).
Ο Λευκός Οίκος έχει δώσει εντολή σε όλους τους αγοραστές πετρελαίου να σταματήσουν τις εισαγωγές αργού πετρελαίου από το Ιράν μέχρι το Νοέμβριο του 2018, ειδάλλως θα έρθουν αντιμέτωπες με αυστηρές οικονομικές κυρώσεις.

Παρενόχληση στα στενά του Hormuz

Το Ιράν έχει μια μακρά ιστορία επιθετικών αντιδράσεων σε απειλές και βρίσκεται ήδη υπό πίεση καθώς το νόμισμά του διολισθαίνει στις διεθνείς αγορές συναλλάγματος και από μια οικονομία που διακατέχεται από ισχυρές αναταράξεις.
Η ανάπτυξη για το 2018 είχε εκτιμηθεί στο 4,3%, προτού οι ΗΠΑ αποσυρθούν από τη συμφωνία.
Τώρα αναμένεται μείωση του ΑΕΠ από 5% έως 8% και πληθωρισμό έως 50%, σύμφωνα με την Eurasia Group.
Το Ιρανικό Σώμα Επαναστατικής Φρουράς (IRGC), παλαιότερα έχει συλλάβει ναυτικό προσωπικό των ΗΠΑ και έχει χρησιμοποιήσει ταχύπλοα σκάφη για να παρενοχλήσει τα αμερικανικά σκάφη.
«Παλαιότερα βρεθήκαμε πολύ κοντά σε θανατηφόρα συμβάντα στα στενά του Hormuz», δήλωσε ο Cliff Kupchan, πρόεδρος του Eurasia Group, ο οποίος ανέφερε ότι ο πρόεδρος Trump είναι πολύ πιο πιθανό να πατήσει τη σκανδάλη σε μια αντιπαράθεση με το Ιράν από ότι ήταν οι προκάτοχοί του George W. Bush ή Barack Obama.

Το κυβερνο - οπλοστάσιο του Ιράν

Η πιο ευέλικτη και άμεση μορφή αντιποίνων του Ιράν ενδέχεται να μην περιλαμβάνει καθόλου στρατιωτική δύναμη αλλά κυβερνοεπιθέσεις.
«Το Ιράν έχει αναπτύξει ένα ισχυρό οπλοστάσιο και οι κυβερνοεπιθέσεις προσφέρουν μια ελκυστική ασύμμετρη απειλή αντιποίνων», αναφέρει η Eurasia Group.
Η Τεχεράνη θα μπορούσε να χτυπήσει καλά τους επιχειρηματικούς τομείς των συμμάχων των ΗΠΑ στην περιοχή, όπως η  Σαουδική Αραβία.
Σύμφωνα με τη Eurasia Group οι αμερικανικές επιχειρήσεις, ο χρηματοπιστωτικός τομέας των ΗΠΑ αλλά και αμερικανοί γερουσιαστές είναι πιθανοί στόχοι, μέσω των οποίων η Τεχεράνη μπορεί να αποκτήσει χρήσιμες πληροφορίες.
Οι υποδομές αποτελούν ακόμα ένα πιθανό στόχο, αν και οι ειδικοί δεν είναι βέβαιοι εάν οι χάκερ του Ιράν έχουν αυτή τη δυνατότητα.
Οι ΗΠΑ και το Ιράν έχουν ιστορικό κυβερνοπολέμου για περισσότερο από μια δεκαετία και με αποκορύφωμα το 2011 2011, όταν οι δυνάμεις πληροφοριών των ΗΠΑ και του Ισραήλ εξαπέλυσαν τον ιό Stuxnet για να καταστρέψουν τον ηλεκτρονικό υπολογιστή  που έλεγχε τον εμπλουτισμό ουρανίου στη πυρηνική μονάδα Natanz.
Έκτοτε, οι ικανότητες του Ιράν στον κυβερνοχώρο έχουν προχωρήσει με ταχείς ρυθμούς.
Τον Σεπτέμβριο του 2017, το υπουργείο Οικονομικών των Η.Π.Α. πρόσθεσε δύο δίκτυα hacking με βάση το Ιράν και οκτώ άτομα σε μια λίστα κυρώσεων των ΗΠΑ, κατηγορώντας τους για συμμετοχή σε κυβερνοεπιθέσεις στο χρηματοπιστωτικό σύστημα των ΗΠΑ το 2012 και το 2013.
Το Ιράν αρνήθηκε οποιοδήποτε ρόλο στις επιθέσεις.
Οι χάκερ που πιστεύεται ότι συνδέονται με την ιρανική κυβέρνηση επιτέθηκαν επίσης στην Aramco το περασμένο Σαββατοκύριακο, «μολύνοντας» με επιτυχία 30.000 υπολογιστές, με αποτέλεσμα να παραλύσουν οι παραγωγικές διαδικασίες της εταιρίας.
Το 2017 οι ΗΠΑ ανέφεραν ότι μία ιρανική ομάδα χάκερ οι APT33 ήταν πίσω από πολυάριθμες επιθέσεις εναντίον διεθνών αεροπορικών εταιρειών, λέγοντας ότι είχε την ικανότητα να επηρεάσει ολόκληρα δίκτυα υπολογιστών.
Παρά τη σκληρή αντιπαράθεση, ούτε το Ιράν ούτε οι ΗΠΑ φαίνονται πρόθυμοι να συμμετάσχουν σε άμεση στρατιωτική αντιπαράθεση.
Αλλά μέσω των διαφόρων μέσων το Ιράν μπορεί να χτυπήσει την Ουάσινγκτον, με μια πιθανή κλιμάκωση να είναι αρκετά πιθανή.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης