Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

DBRS: Επιβεβαιώνονται σε «ΑΑΑ» οι ESM και EFSF, σταθερό το trend

tags :
DBRS: Επιβεβαιώνονται σε «ΑΑΑ» οι ESM και EFSF, σταθερό το trend
Αμετάβλητες οι αξιολογήσεις των ESM και EFSF από τη DBRS
Σε «ΑΑΑ» και «R-1 (high)» επιβεβαίωσε τις (ανώτατες) αξιολογήσεις για τη μακροπρόθεσμη και βραχυπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα -αντίστοιχα- των ESM (European Stability Mechanism) και EFSF (European Financial Stability Facility) ο καναδικός οίκος DBRS Ratings, διατηρώντας σε σταθερές τις προοπτικές (trend).
Η πιστοληπτική ικανότητα των δύο ευρωπαϊκών μηχανισμών είναι στενά συνδεδεμένη με τα οικονομικά ισχυρά κράτη-μέλη, ενώ ο ESM διαθέτει έναν από τους ισχυρότερους δείκτες κάλυψης περιουσιακών στοιχείων, όταν ο λόγος μόχλευσης κρίνεται σχετικά χαμηλός, σε σύγκριση με τους υπόλοιπους χρηματοδοτικούς οργανισμούς.
Η ισχυρή κεφαλαιοποίηση του ESM μετριάζει τους κινδύνους που συνδέονται με το χαρτοφυλάκιο δανεισμού με υψηλό βαθμό συγκέντρωσης.
Η υψηλή κάλυψη της εξυπηρέτησης του χρέους με ρευστά περιουσιακά στοιχεία μετριάζει τον κίνδυνο αναχρηματοδότησης.
Η ισχυρή συμβατική στήριξη και η υψηλή ικανότητα και προθυμία των μετόχων του ESM να στηρίξουν τον θεσμικό όργανο, δεδομένου του βασικού του ρόλου στο θεσμικό πλαίσιο της ζώνης του ευρώ, αν και περιορίζεται από τους ισχυρούς δεσμούς μεταξύ των μετόχων του ΕΜΣ και μεταξύ των μετόχων του και των δανειοληπτών του.
Ο ESM έχει πολύ ισχυρή κεφαλαιακή του επάρκεια, με καταβεβλημένο κεφάλαιο 80,48 δισ. ευρώ ήτοι το 11% του συνολικού εγγεγραμμένου κεφαλαίου ύψους 704,8 δισ. ευρώ, και έναν από τους υψηλότερους δείκτες κάλυψης περιουσιακών στοιχείων.
Επίσης, έχει διατηρήσει την κερδοφορία του, αυξάνοντας το αποθεματικό του (περίπου 2 δισ. ευρώ) και ενισχύοντας περαιτέρω την κεφαλαιακή του θέση.
Ο ESM εφαρμόζει μια πολιτική συνετής διαχείρισης της ρευστότητας και διαχείρισης κεφαλαίων που αποσκοπεί να διασφαλίσει ότι δεν θα υπάρχει έλλειμμα ρευστών περιουσιακών στοιχείων για την εκπλήρωση των υποχρεώσεών του, ακόμη και αν ο δανειολήπτης δεν τηρήσει τις υποχρεώσεις του.
Το μεγαλύτερο ποσό δανείων μέσω του EFSF, ήτοι 130,9 δισ. ευρώ (εκ του συνολικού 174,6 δισ. ευρώ), έχει διατεθεί στην Ελλάδα, επισημαίνεται.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης