Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Fitch: Επιβεβαιώνεται σε «ΑΑΑ» η Σουηδία, σταθερό παραμένει το outlook

tags :
Fitch: Επιβεβαιώνεται σε «ΑΑΑ» η Σουηδία, σταθερό παραμένει το outlook
Η Fitch επιβεβαιώνει τις (ανώτατες) αξιολογήσεις για τη Σουηδία 
Σε «ΑΑΑ» και «F1+» επιβεβαίωσε τις αξιολογήσεις για τη μακροπρόθεσμη και βραχυπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα της Σουηδίας η Fitch Ratings, διατηρώντας σε σταθερές τις προοπτικές (Fitch Ratings), επικαλούμενη το υψηλό κατά κεφαλήν εισόδημα, τα δημοσιονομικά πλεονάσματα, το φθίνον δημόσιο χρέος, τους ισχυρούς δείκτες διακυβέρνησης-ανθρώπινης ανάπτυξης και το ιστορικό υγιούς οικονομικής πολιτικής.
Ο προϋπολογισμός σημείωσε πλεόνασμα 1,3% του ΑΕΠ το 2017, από 1,2%, με τον αμερικανικό οίκο να αναμένει επίδοση ότι 0,4% του ΑΕΠ το 2018.
Το δημόσιο χρέος καταγράφει σταθερή καθοδική πορεία, λόγω της υγιούς οικονομικής ανάπτυξης και των πλεονασμάτων, με τον λόγο ως προς το ΑΕΠ να εκτιμάται πως θα υποχωρήσει κάτω από το 30% έως το 2025, από 41% το 2017.
Η οικονομική ανάπτυξη διαμορφώθηκε στο 2,4% το 2017 και στο 3,1% την τελευταία πενταετία, με την εγχώρια ζήτηση να συμβάλλει τα μέγιστα.
Η Fitch προβλέπει αύξηση του ΑΕΠ κατά 2,6% το 2018, με μικρή επιβράδυνση στο 2,2% το 2019 και 2,1% το 2020.
Η αύξηση της απασχόλησης συνεχίστηκε έντονα έντονη 2017 και το ποσοστό ανεργίας μειώθηκε πρόσφατα στο 6,7%, από 6,9% το 2016.
Η Fitch προβλέπει ο πληθωρισμός να σταθεροποιηθεί γύρω από τον στόχο του 2% που έχει θέσει η Riksbank, η οποία διατηρεί επί του παρόντος στο 0,5% το βασικό επιτόκιο.
Η πολιτική αβεβαιότητα κρίνεται ασυνήθιστα υψηλή πριν από τις γενικές εκλογές της 9ης Σεπτεμβρίου 2018, δεδομένης της ισχύος του κόμματος Σουηδών Δημοκρατών και της αδυναμίας Σοσιαλδημοκρατών και Μετριοπαθούς Κόμματος, των δύο παραδοσιακά κυβερνόντων κομμάτων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης