Τελευταία Νέα
Πολιτική

Σταθάκης: Συνεννόηση για την αντιμετώπιση κακοδαιμονιών στο χωροταξικό

Σταθάκης: Συνεννόηση για την αντιμετώπιση κακοδαιμονιών στο χωροταξικό
«H αυθαίρετη δόμηση στη χώρα εντοπίζεται κατά 90% σε τρεις περιοχές, Αττική, Χαλκιδική και 1-2 άλλα σημεία», σύμφωνα με τον Γ. Σταθάκη
Ευρύτερη πολιτική συνεννόηση για να αντιμετωπιστούν ριζικά οι κακοδαιμονίες του παρελθόντος στον χωροταξικό σχεδιασμό, θέτοντας νέους κανόνες για τις υπάρχουσες προβληματικές περιοχές, ζήτησε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γ. Σταθάκης.
Ο κ. Σταθάκης  δήλωσε στην ΕΡΤ ότι «η αυθαίρετη δόμηση στη χώρα εντοπίζεται κατά 90% σε τρεις περιοχές, Αττική, Χαλκιδική και 1-2 άλλα σημεία», ενώ σημείωσε πως η Πολιτική Προστασία είναι καθολική και δεν ξεχωρίζει τους πολίτες σε όσους έχουν αυθαίρετο ή όχι.
Ο υπουργός τόνισε ότι πρωταρχική μέριμνα είναι η ανθρώπινη ζωή, αλλά και πως «δεν είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε ένα τόσο ακραίο φαινόμενο γι αυτό πρέπει να αναμορφωθεί το σύστημα Πολιτικής Προστασίας».
Σε ότι, αφορά την τακτοποίηση αυθαιρέτων ο κ. Σταθάκης ανέφερε ότι έχει κάποιους κανόνες και μπορούν να ενταχθούν οικήματα με προϋποθέσεις, όμως δεν μπορούν να είναι σε δάσος ή παραλία και ο νόμος πλέον είναι πολύ "βαρύς" για τους αυθαιρεσιούχους και ο μηχανισμός λειτουργεί.
Όπως είπε, «υπάρχουν αυθαίρετα με δυνατότητα τακτοποίησης και άλλα που δεν εντάσσονται λόγω καταπάτησης ή άλλων λόγων. Δεν μπορεί να αναπαραχθεί στο Μάτι η σημερινή πολεοδομική εικόνα».
Περαιτέρω, ο κ. Σταθάκης σημείωσε ότι έχει αποκατασταθεί το 80% των υποσταθμών της ΔΕΗ και 6.200 συνδέσεις που καταστράφηκαν, ενώ η επανασύνδεση των οικιών προϋποθέτει να υπάρξουν ηλεκτρολόγοι που θα κάνουν την τελική αποτίμηση και τελική σύνδεση και μάλιστα, ο ΔΕΔΔΗΕ έχει τοπικά γραφεία σε αυτή την περιοχή για τον σκοπό αυτό.
Αναφορικά με το περιβάλλον ο υπουργός ανέφερε ότι το Μάτι δεν είναι δασική περιοχή, ενώ ο Νέος Βουτζάς είναι και θα βγει πράξη αναδάσωσης για την περιοχή και θα καθαριστεί.
Πρόσθεσε πως οι αναδασώσεις θα γίνουν με ευθύνη των Δασαρχείων, ενώ χαρακτήρισε τους Δασικούς Χάρτες μεγάλη μεταρρύθμιση, καθώς στο τέλος του 2019 η χώρα θα έχει επικυρωμένους δασικούς χάρτες στο 100% και δεν θα υπάρχει αμφισβήτηση για το τι είναι δάσος, ενώ κάτι ανάλογο θα γίνει και με τις παραλίες. «Ολοκληρώνοντας όλα αυτά η Ελλάδα θα μπορεί να συζητήσει σοβαρά για την αντιμετώπιση των χωροταξικών προβλημάτων», τόνισε ο υπουργός.
Τέλος, για τα ρέματα ο υπουργός ανέφερε ότι έχουμε πολύ χαμηλό ποσοστό οριοθέτησής τους από τους Δήμους, κάτι που πρέπει να γίνει με αξιόπιστο τρόπο, όπως γίνεται με τους δασικούς χάρτες.
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης