Τελευταία Νέα
Διεθνή

Politico: Ο Trump και ο Juncker συμφώνησαν να αφήσουν τα πράγματα όπως είναι στις σχέσεις μεταξύ ΗΠΑ και ΕΕ

Politico: Ο Trump και ο Juncker συμφώνησαν να αφήσουν τα πράγματα όπως είναι στις σχέσεις μεταξύ ΗΠΑ και ΕΕ
Οι δύο ηγέτες δε συμφώνησαν τίποτα το οποίο αντικατοπτρίζει μία στροφή στις πολιτικές των δύο πλευρών
Πέραν από την αγάπη και τα φιλιά, αυτό που συμφώνησαν ο αμερικανός πρόεδρος, Donald Trump, και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Jean-Claude Juncker, είναι να αφήσουν τα πράγματα όπως είναι.
Μετά από τρεισήμισι ώρες κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους την Τετάρτη (25/7), ο Trump υποσχέθηκε στον Juncker ότι θα «διακόψει τους περαιρέω διασμούς» στην Ευρώπη.
Ως αντάλλαγμα, ο Juncker διαβεβαίωσε τον αμερικανό πρόεδρο ότι η Ευρώπη θα εισάγει περισσότερους σπόρους σόγιας από τις ΗΠΑ και θα διευκολύνει τις εισαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου.
«Ήρθα για μία συμφωνία και πραγματοποιήσαμε μία συμφωνία», τόνισε ο Juncker μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης.
Τίποτα όμως από αυτά που συμφώνησαν οι δύο άντρες δεν αντικατοπτρίζει μία στροφή στην πολιτική, τουλάχιστον για την ώρα.
Πολύ απλά, η ΕΕ πρόσφερε αυτό που είχε ήδη σκοπό να πράξει, και ως αντάλλαγμα, οι ΗΠΑ συμφώνησαν να μην κάνουν αυτά που ούτως ή άλλως δεν έχουν κάνει ακόμα.
Σε ότι αφορά τους σπόρους σόγιας, η ΕΕ εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις εισαγωγές προκειμένου να ταΐσει τα ζώα στις φάρμες και όντως οι εταιρείες της Ευρώπης έχουν αυξήσει τις αγορές αμερικανικών σπόρων.
Ωστόσο, αυτό δε συμβαίνει επειδή κάνανε κάτι οι αξιωματούχοι της ΕΕ, αλλά είναι αποτέλεσμα του εμπορικού πολέμου που ξεκίνησε ο Trump με την Κίνα.
Οι κινεζικοί δασμοί στους σπόρους σόγιας των ΗΠΑ ενθάρρυναν τους εισαγωγούς της χώρας να στραφούν σε παραγωγού από τη Βραζιλία και την Αργεντινή, γεγονός που αύξησε τις τιμές στην Λατινική Αμερική και μείωσε τις τιμές στις ΗΠΑ.
«Υπάρχει μία πραγματικότητα στην ελέυθερη αγορά, κατά την οποία οι αμερικανικοί σπόροι είναι περισσότερο ελκυστικοί και ανταγωνιστικοί σε σχέση με άλλες πηγές», ανέφερε ο Alexander Doring, ο οποίος είναι γενικός γραμματέας στο ευρωπαϊκό FEFAC.
Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η ξηρασία στο μεγαλύτερο μέρος της Βόρειας Ευρώπης και της Αργεντινής έχει επίσης αυξήσει τη ζήτηση προς τους σπόρους των ΗΠΑ.
Ακόμα και αν ο Juncker επιθυμεί να αυξήσει όντως τις εισαγωγές από τις ΗΠΑ, δεν υπάρχουν και πολλά που μπορεί να κάνει, καθώς δεν υπάρχουν δασμοί στις εισαγωγές αμερικανικών σπόρων και οι Βρυξέλλες δεν έχουν την ισχύ να πουν στις ευρωπαϊκές εταιρείες από που να πραγματοποιούν αγορές.
Από την πλευρά του, ο αναλυτής του Bruegel, Andre Sapir, συμφώνησε ότι «δεν πρόκειται για μία πραγματική συμφωνία, απλά έτσι είναι ο τρόπος που λειτουργεί η αγορά».
Το ίδιο ισχύει και για την έταιρη υπόσχεση του Juncker, που αφορές το υγροποιημένο φυσικό αέριο (ΥΦΑ).
Οι ΗΠΑ ήδη εξάγουν ΥΦΑ στην Ευρώπη, και οι αγορές θα καθορίσουν εάν το μερίδιό του θα αυξηθεί στο μέλλον.
«Η διαδικασία καθοδηγείται από τις αγορές, που σημαίνει ότι το αμερικανό ΥΦΑ θα έρχεται σε σημαντικότερο όγκο όταν οι τιμές γίνουν περισσότερο ελκυστικές», σχολίασε ο αναλυτής του European Policy Center, Marco Giuli.
Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου μετά τη συνάντηση, ο Juncker δήλωσε ότι η ΕΕ θα επενδύσει περισσότερο στους τερματικούς σταθμούς ΥΦΑ, γεγονός που επίσης δεν είναι κάτι καινούργιο.
Η ΕΕ ενισχύει τις υποδομές ΥΦΑ τα τελευταία χρόνια, στα πλαίσια της προσπάθειάς της να διαφοροποιηθεί από τις εισαγωγές φυσικού αερίου από τη Ρωσία, και ιδιαίτερα στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη.
«Δε θα λάμβανα την ανακοίνωση τόσο στα σοβαρά», υπογραμμίζει ο Giuli, ο οποίος καταλήγει λέγοντας ότι «δεν υπάρχει κάτι ιδιαίτερο γύρω από αυτήν».


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης