Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Η φωτιά είναι εχθρός των μεταλλείων – Τι λένε στελέχη της αγοράς για τη φωτιά στα Γεράνεια όρη και τον βωξίτη

tags :
Η φωτιά είναι εχθρός των μεταλλείων – Τι λένε στελέχη της αγοράς για τη φωτιά στα Γεράνεια όρη και τον βωξίτη
 «H περιοχή θα κυρηχτεί αναδασωτέα. Σε μία τέτοια περίπτωση, δεν μπορεί να γίνει καμία επένδυση, καμία έρευνα, καμία εξόρυξη». 
Μεγάλες διαστάσεις πήρε το θέμα της αδειοδότησης, της Ανώνυμης Μεταλλευτικής Εταιρείας ΔΕΛΦΟΙ – ΔΙΣΤΟΜΟΝ Α.Μ.Ε, για έρευνα σε έκταση 50.000 στρ. στα Γεράνεια Ορη, με σκοπό την εξόρυξη βωξίτη, μετά τα όσα τραγικά συνέβησαν με τις πυρκαγιές σε Μάτι και Ραφήνα.
Η είδηση ότι η φωτιά ξεκίνησε από την έκταση στα Γεράνεια Όρη, εκεί όπου θα γινόταν έρευνα για την εξόρυξη βωξίτη, πήρε μεγάλες διαστάσεις, καθώς πολλοί ήταν εκείνοι που συνέδεσαν την φωτιά με την επένδυση.
Το bankingnews, προσπαθώντας να ρίξει φως στην υπόθεση συνομίλησε με στελέχη της αγοράς μεταφέροντας τους όσα κυκλοφορούν τις τελευταίες ημέρες κυρίως στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
«Είναι γελοιότητες τα όσα λέγονται», μας είπαν, «η φωτιά είναι εχθρός των μεταλλείων.
Σε καμία καμμένη έκταση δεν μπορεί να γίνει έρευνα για ανακάλυψη κοιτασμάτων», αναφέρουν χαρακτηριστικά.
Όπως μας είπαν «η περιοχή θα κυρηχτεί αναδασωτέα. Σε μία τέτοια περίπτωση, δεν μπορεί να γίνει καμία επένδυση, καμία έρευνα, καμία εξόρυξη».
«Τα μεταλλεία μπορούν αν λειτουργήσουν μόνο μέσα σε δάσος και όχι σε καμένη περιοχή».
Να σημειωθεί ότι πριν από μερικούς μήνες το Περιφερειακό Συμβούλιο απέρριψε ομόφωνα το αίτημα αδειοδότησης της εταιρείας για έρευνα στα Γεράνεια Όρη.
Την αρνητική γνωμοδότηση εισηγήθηκε ο Περιφερειακός Σύμβουλος Περιβάλλοντος Νάσος Αναγνωστόπουλος, τονίζοντας αφενός την έλλειψη επαρκών στοιχείων στη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων και με συμμεριζόμενος αφετέρου την «αναπτυξιακή» -όπως υποστηρίζει η εταιρεία- προοπτική για την περιοχή.
Οπως σημείωσε ο κ. Αναγνωστόπουλος, η Περιφερειακή Ενότητα Δυτικής Αττικής χαρακτηρίζεται από φυσικούς πόρους που αξίζουν τη διατήρηση και την ανάδειξή τους (Γεράνεια Ορη, Ορος Πατέρας, Ορος Πάστρα, Κιθαιρώνας, Έλος Ψάθας Βιλίων, υγρότοπος Βουρκαρίου Μεγάρων).
Την ίδια στιγμή, αν και ο πρωτογενής τομέας εξακολουθεί να αποτελεί ένα από τους βασικούς τομείς της οικονομίας της, δέχεται έντονες πιέσεις από τον δευτερογενή τομέα.
Οπως χαρακτηριστικά είπε, «θεωρούμε ότι μια ακόμα εγκατάσταση, όπως η εξόρυξη κοιτασμάτων βωξίτη σε συνδυασμό με τις υπάρχουσες εγκαταστάσεις διυλιστηρίων, χαλυβουργίας, τσιμεντοβιομηχανίες, δεν θα λειτουργούσε θετικά στην κατεύθυνση της αειφορίας με όρους κοινωνικής δικαιοσύνης αλλά θα δημιουργούσε μια ακόμα μη αναστρέψιμη αρνητική επίπτωση στο φυσικό και ανθρωπογενές περιβάλλον της περιοχής».
Σε ό,τι αφορά την προοπτική, που διαφυλάσσει η εταιρεία για την περιοχή, σημείωσε ότι δεν συνάδει με το όραμα της Περιφερειακής Αρχής για την Περιφερειακή Ενότητα Δυτικής Αττικής που συνοψίζεται: στην ανάπτυξη με όρους βιωσιμότητας και αειφορίας, στη διατήρηση και ανάδειξη της πολιτιστικής παράδοσης και κληρονομιάς, στην αποκλιμάκωση της περιθωριοποίησης, τη μείωση των ανισοτήτων και εντέλει στην βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων της.
Ανάλογη ήταν η επιχειρηματολογία όλων των περιφερειακών συμβούλων, που μίλησαν εκ μέρους των παρατάξεων.
Οι ομιλητές υπερθεμάτισαν τους λόγους που καθιστούν απαγορευτική την επένδυση και επισήμαναν ότι η επένδυση -με το πρόσχημα της εξεύρεσης θέσεων εργασίας- θα εκμηδενίσει τον φυσικό πλούτο της περιοχής και θα πληγεί ανεπανόρθωτα το Περιβάλλον και η υγεία των κατοίκων.
«Πρόκειται για το μεγαλύτερος λάθος που γίνεται τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας» αναφέρουν χαρακτηριστικά στελέχη της αγοράς.
«Σε καμμία περιοχή όπου γίνονται έρευνες ή εξορύξεις δεν υπήρξε καταστροφή του περιβάλλοντος. Στην Πάρνηθα για παράδειγμα, η επένδυση γίνεται μέσα στο πράσινο χωρίς ποτέ να έχει δημιουργηθεί ποτέ πρόβλημα».
«Πρέπει να ξεκαθαρίσουν κάποια στιγμή αν θέλουν τις επενδύσεις ορυκτού πλούτου στην Ελλάδα» που εκτός τα πολλαπλασιαστικά οφέλη που επιφέρει στην ελληνική οικονομία, δημιουργεί και δεκάδες θέσεις», τονίζουν.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης