Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

VitalFinance: Ο ΓΔ βρίσκεται σε διόρθωση - Ποιά θα είναι η διάρκεια και το εύρος της;

tags :
VitalFinance: Ο ΓΔ βρίσκεται σε διόρθωση - Ποιά θα είναι η διάρκεια και το εύρος της;
Από τεχνικής πλευράς (θεωρία Elliott) θα περιμέναμε ένα πρώτο ανοδικό κύμα 5κυματικής εσωτερικής μορφής δηλαδή τρία ανοδικά κύματα με δύο ενδιάμεσες διορθώσεις
Θα ξεκινήσουμε την ανάλυσή μας κάνοντας μια μικρή αναδρομή στο παρελθόν και θέτοντας ξανά υπόψη τις παραδοχές που έχουν γίνει και στηρίζουν την ανάλυσή μας


Το παραπάνω διάγραμμα (μηνιαίο) εμφανίζει την τιμή του ΓΔ από τον Οκτ του 2007 μέχρι σήμερα και την τιμή του RSI με περίοδο 14 μηνών.
Είναι σαφής η "αγοραστική" απόκλιση του RSI 14 και στα δύο χαμηλά του ΓΔ , δηλαδή στα σημεία 2 και 3 (αγοραστική απόκλιση = χαμηλότερη τιμή του ΓΔ αλλά υψηλότερη τιμή του RSI14).
Με βάση αυτό το στοιχείο και κάποια άλλα τεχνικά στοιχεία κάνουμε την πρώτη και ουσιαστικότερη παραδοχή με αρκετά μεγάλη ασφάλεια: Το χαμηλό στις 420,82 μονάδες (σημείο 0 στο διάγραμμα) αποτελεί ιστορικό χαμηλό του προηγούμενου καθοδικού κύκλου που άρχισε το 1999 και πλέον η αγορά μπορεί να κινηθεί μόνο υψηλότερα από αυτό το επίπεδο.
Η παραπάνω παραδοχή μπορεί να θεωρήσουμε ότι επιβεβαιώνεται και από τα μακροοικονομικά δεδομένα της Ελληνικής Οικονομίας αν υποθέσουμε ότι από τις αρχές του 2016 (σημείο 0) η ελληνική οικονομία επέστρεψε στην ορθή τροχιά μετά την περιπέτεια του 2015.
 
Με βάση την παραπάνω παραδοχή θα εστιάσουμε στην περίοδο από το σημείο 0 μέχρι σήμερα.

Τι θα περιμέναμε να συμβεί και τί πραγματικά συνέβη;
 
Με το τέλος του καθοδικού κύκλου θα περιμέναμε μια ανοδική κίνηση όχι έντονη αφού το επενδυτικό κοινό είναι ακόμη "φοβισμένο" από την πολυετή (17 χρόνια 1999-2016) καθοδική κίνηση της αγοράς.
Από τεχνικής πλευράς (θεωρία Elliott) θα περιμέναμε ένα πρώτο ανοδικό κύμα 5κυματικής εσωτερικής μορφής δηλαδή τρία ανοδικά κύματα με δύο ενδιάμεσες διορθώσεις.
Όταν θα ολοκληρωνόταν αυτή η αλληλουχία κυμάτων θα μπορούσαμε να θεωρήσουμε ότι ολοκληρώθηκε η πρώτη ανοδική προσπάθεια και θα ακολουθήσει μια διόρθωση χωρίς ποτέ και σε καμία περίπτωση να φτάσει χαμηλότερα από το σημείο 0.

Τί έγινε στην πραγματικότητα;

 

Είχαμε μια υπέροχη ανοδική κίνηση 5 κυμάτων (μωβ αρίθμηση) διάρκειας περίπου 24 μηνών που έδωσε κέρδη στην τιμή του ΓΔ  113% !!! που δείχνει να έχει ολοκληρωθεί στις αρχές του τρέχοντος έτους.
Η παραπάνω εικόνα τα λέει όλα και έτσι δεν χρειάζεται ιδιαίτερος σχολιασμός.
Το μόνο που δεν έχει ακόμη επιβεβαιωθεί 100%, είναι το τέλος της ανοδικής κίνησης και η έναρξη της διορθωτικής φάσης όπως περιγράφηκε παραπάνω.  
Είναι όμως τέτοια η μορφή του διαγράμματος που δεν αφήνει πολλές πιθανότητες να ισχύει κάτι διαφορετικό.
Έτσι με σχετικά μεγάλη ασφάλεια θα κάνουμε την δεύτερη παραδοχή: Το πρώτο ανοδικό κύμα (κύμα 1 μπλε) ολοκληρώθηκε στο υψηλό των 895 μονάδων και από τότε μέχρι σήμερα ο ΓΔ βρίσκεται σε διόρθωση (κύμα 2 μπλε).

Πρίν περάσουμε σ' αυτό που πραγματικά ενδιαφέρει τον αναγνώστη αυτής της ανάλυσης, δηλαδή το πότε θα ολοκληρωθεί αυτή η διορθωτική φάση θα προσεγγίσουμε το συγκεκριμένο θέμα θεωρητικά.
Η τυπική διάρκεια (στατιστικά σημαντική) και ποσοστιαία υποχώρηση της τιμής, ενός κύματος 2 είναι  σε ποσοστό πάνω από 70% μεταξύ 38% και 62% του προηγηθέντος ανοδικού.
Παραλείπουμε τους μαθηματικούς υπολογισμούς που οδηγούν στο ότι η διόρθωση αναμένεται θεωρητικά να ολοκληρωθεί εντός του κόκκινου τραπεζίου (συνεχόμενη γραμμή) στο παραπάνω σχήμα δηλαδή με απλά λόγια να διαρκέσει από 9,5 μήνες μέχρι 15 μήνες και να φτάσει από τις 715 μονάδες μέχρι τις 605 μονάδες.
Λίγες πιθανότητες υπάρχουν να διαρκέσει μέχρι 18 μήνες και να φτάσει στις 540 μονάδες ενώ ακόμη λιγότερες (<10%) έχει να ολοκληρωθεί άμεσα στα τρέχοντα επίπεδα.

Δυστυχώς υπάρχουν πολλοί τρόποι σύμφωνα με τους οποίους μπορεί να εξελιχθεί μία διόρθωση και έτσι είναι ακόμη αρκετά δύσκολο να περιορίσουμε τις διάφορες επιλογές.
Θα προσεγγίσουμε όμως το  θέμα βασιζόμενοι στο γεγονός ότι σε κύμα 2 οι πιθανότεροι διορθωτικοί σχηματισμοί είναι το τυπικό zig-zag (5-3-5) και το τυπικό WXY (3-3-3) όπως θεωρητικά φαίνονται παρακάτω:
 
 
Έχοντας στο μυαλό μας τις παραπάνω θεωρητικές μορφές ας δούμε τι έγινε στην πραγματικότητα από την έναρξη της διόρθωσης.
 

Στην αρχή του Απρ είχαμε το χαμηλό το οποίο για το zig-zag είναι το κύμα 1 ενώ για το WXY είναι το κύμα a. Στη συνέχεια είχαμε την τοπική κορυφή στις αρχές Μαΐου η οποία για το zig-zag είναι το κύμα 2 ενώ για το WXY είναι το κύμα b. Το επόμενο κύμα αν είναι 3 (zig-zag) πρέπει γρήγορα να κατέλθει ο ΓΔ προς την περιοχή των 660-680 μονάδων ενώ αν είναι c (WXY) αρκεί η επίσκεψη των 730-740 μονάδων σε μια ισότητα a=c.
Ενώ αρχικά και μέχρι τα τέλη Μαΐου ο ΓΔ κινήθηκε έντονα καθοδικά (χαρακτηριστικά κύματος 3) στη συνέχεια και για περίοδο σχεδόν 2 μηνών κινείται σχεδόν οριζόντια σε μια περιοχή 740-780 μονάδων.
Έτσι χωρίς να αποκλείσουμε την περίπτωση του zig-zag προς το παρόν θα προκρίνουμε την περίπτωση WXY την οποία και θα δούμε παρακάτω.
 
 
Περι των κυμάτων a και b δεν τίθεται καμία αμφιβολία και έχουν όπως στο παραπάνω διάγραμμα. Το σημαντικό ερώτημα που πρέπει να απαντηθεί είναι που τελειώνει το κύμα c και τί ακριβώς είναι το σημείο Ρ1. Ας τα πάρουμε με την σειρά:
1. Αν το κύμα c ολοκληρώθηκε στο σημείο c1 πέτυχε  την ισότητα a=c με ακρίβεια 98,45% σε επίπεδο υψηλών/χαμηλών και 112,15% σε επίπεδο κλεισιμάτων ενώ ήταν σχετικά γρήγορο πετυχαίνοντας την ισότητα σε μόλις 45% του χρόνου (18 έναντι 40 ημερών). Στην περίπτωση αυτή το Ρ1 είναι το a του Χ, το c2 είναι το b του Χ και βρίσκεται σε εξέλιξη το c του Χ που αναμένεται να τερματιστεί στην περιοχή 792 -806 μονάδες.
2. Αν το κύμα c ολοκληρώθηκε στο σημείο c2 πέτυχε  την ισότητα a=c με ακρίβεια 93,80% σε επίπεδο υψηλών/χαμηλών και 106,54% σε επίπεδο κλεισιμάτων ενώ και σε διάρκεια ήταν σχετικά ακριβές πετυχαίνοντας την ισότητα σε 110% του χρόνου (44 έναντι 40 ημερών). Στην περίπτωση αυτή το Ρ1 είναι εσωτερικό κύμα του c οπότε βρίσκεται σε εξέλιξη το a του Χ. Ανάλογα με την εξέλιξη υπάρχει πιθανότητα το Χ να επεκταθεί και μέχρι την περιοχή 818-838 μονάδες.
Αν και θεωρούμε πιθανότερη την δεύτερη εκδοχή, σε κάθε περίπτωση και όσο ο ΓΔ δεν χάνει ακόμη τις 735 μονάδες ώστε να ανατρέψει την υπόθεσή μας μπορούμε να περιμένουμε μια ήπια ανοδική συνέχεια προς την περιοχή των 792-838 μονάδων (ανάλογα με την εξέλιξη) μέχρι την έναρξη του νέου καθοδικού Υ που θα ολοκληρώσει και την διόρθωση του ΓΔ που με πολύ ρίσκο τοποθετούμε αυτή τη στιγμή στις 630-700 μονάδες κάπου προς το τέλος του 2018.

Η παρούσα ανάλυση είναι προϊόν της ομάδας αναλυτών της vitalfinance.gr

ΥΓ: Επανερχόμαστε σε μία δημοσίευση που είχε γίνει πριν λίγο καιρό για την τράπεζα ΠΕΙΡΑΙΩΣ  (δείτε εδώ)
Τότε με την τιμή της μετοχής στα 2,90 είχαμε επισημάνει ότι έχει διαμορφωθεί μια σχετική κίνηση με τον ΓΔ που είχε αναλογία κερδών για την τιμή της μετοχής στο 1:11,27 πράγμα που δεν ήταν φυσιολογικό και έτσι προβλέπαμε πτώση της μετοχής.
Σήμερα με την τιμή στο 2,56 η αναλογία έχει διαμορφωθεί στο πιο φυσιολογικό 1:5,18 και ίσως μια υποχώρηση ακόμη της τιμής της μετοχής την φέρει κοντά στο απόλυτα φυσιολογικό 1:3.
 
 

Ioannis D. Yaprakis
Certified Portfolio Manager
VitalFinance Chalkida,
Chaina Av.67, 34100
Euboea, Greece
Tied Agent of Euroxx Sec. S.A.
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης