Τελευταία Νέα
Διεθνή

One River AM: Τώρα που οι ΗΠΑ και η ΕΕ συμμάχησαν ξανά, αναμένεται να ξεκινήσει ο πραγματικός οικονομικός πόλεμος

One River AM: Τώρα που οι ΗΠΑ και η ΕΕ συμμάχησαν ξανά, αναμένεται να ξεκινήσει ο πραγματικός οικονομικός πόλεμος
Οι συνολικές επενδύσεις των ΗΠΑ στην ΕΕ είναι τρεις φορές υψηλότερες από τις επενδύσεις τους σε ολόκληρη την Ασία
Οι ΗΠΑ και η Ευρωπαϊκή Ένωση αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το 50% του παγκίσμου ΑΕΠ και έχουν τη μεγαλύτερη διμερή εμπορική σχέση στον κόσμο, ανταλάσσοντας ετησίως αγαθά και υπηρεσίες αξίας 1,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Δεν υπάρχει πιο ολοκληρωμένη οικονομική σχέση στον πλανήτη.
Το ένα τρίτο του παγκόσμιου εμπορίου αφορά τις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Οι ΗΠΑ αποτελούν τον νούμερο 1 πελάτη της ανθρωπότητας, αντιπροσωπεύοντας το 18% όλων των εισαγωγών, ενώ η ΕΕ είναι 2η, στο 15%.
Οι συνολικές επενδύσεις των ΗΠΑ στην ΕΕ είναι τρεις φορές υψηλότερες από τις επενδύσεις τους σε ολόκληρη την Ασία, ενώ οι επενδύσει της ΕΕ στις ΗΠΑ είναι οκτώ φορές υψηλότερες από τις επενδύσεις της στην Ινδία και την Κίνα μαζί.
Συνολικά, οι ΗΠΑ και η ΕΕ έχουν πληθυσμό 880 εκατ. κατοίκους (12% του συνολικού πληθυσμού), πλούτο 180 τρισ. δολ. (65% του παγκόσμιου πλούτου) και κατέχουν σχεδόν όλη την πνευματική ιδιοκτησία στον κόσμο.
«Όταν με προσκάλεσε ο πρόεδρος στον Λευκό Οίκο, είχα μία πρόθεση: να συνάψω μία συμφωνία», ανέφερε μετά τη συνάντηση με τον Donald Trump ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Jean-Claude Juncker, για να προσθέσει εν συνεχεία ότι «σήμερα πραγματοποιήσαμε μία συμφωνία».
Σε ολόκληρο το διαχρονικό έπος της Ευρώπης, ποτέ κανένας πολιτικός δεν είχε συνάψει μία πραγματική συμφωνία εκ μέρους ολόκληρης της ηπείρου.
Πολλοί προσπάθησαν να επιτύχουν μία δυνατή και ενωμένη Ευρώπη, όμως ο Juncker δεν είναι σαν τους προηγούμενους.
Είναι ένα δημιούργημα της σύγχρονης ευρωπαίκής ένωσης, μία έννοια που γεννήθηκε μέσα από την απόλυτη εξάντληση και την βαθιά αδυναμία.
Μετά από μερικές χιλιάδες χρόνια αγώνα με τον εαυτό της, η ήπειρος εγκατέλειψε τις φιλοδοξίες και έγινε ένα τουριστικό αξιοθέατο για τους εύπορους αμερικανούς και κινέζους, οι οποίοι επισκέπτονται τις παλαιές πόλεις και θαυμάζουν τα αρχαία επιτεύγματα.
«Συναντηθήκαμε εδώ στον Λευκό Οίκο για να ξεκινήσουμε μία νέα φάση στις σχέσεις μεταξύ των ΗΠΑ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μία φάση στενής φιλίας, ισχυρών εμπορικών σχέσεων στις οποίες θα κερδίσουμε και οι δύο», τόνισε από την πλευρά του ο αμερικανός πρόεδρος Donald Trump.
«Θα συνεργαστούμε στενά με τους ομοϊδεάτες εταίρους για τη μεταρρύθμιση του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου και την αντιμετώπιση των αθέμιτων εμπορικών πρακτικών, συμπεριλαμβανομένης της κλοπής πνευματικής ιδιοκτησίας, της αναγκαστικής μεταφοράς τεχνολογίας, των στρεβλώσεων που δημιουργούν οι κρατικές επιχειρήσεις και της πλεονάζουσας παραγωγικής ικανότητας», συνέχισε ο αμερικανός πρόεδρος, ο οποίος περιέργραψε την Κίνα ως τον μοναδικό αντίπαλο των ΗΠΑ.
Κι έτσι, τώρα ξεκινάει ο πραγματικός οικονομικός πόλεμος, με την Αμερική και την Ευρώπη να έχουν συμμαχήσει.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης