Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Fitch: Το αρνητικό outlook των τουρκικών τραπεζών περιλαμβάνει πολλούς κινδύνους

Fitch: Το αρνητικό outlook των τουρκικών τραπεζών περιλαμβάνει πολλούς κινδύνους
Fitch: Το αρνητικό outlook των τουρκικών τραπεζών περιλαμβάνει πολλούς κινδύνους
Οι πολλαπλοί κίνδυνοι για τις τουρκικές τράπεζες που οδήγησαν σε υποβαθμίσεις της πιστοληπτικής τους αξιολόγησης νωρίτερα τον Ιούλιο του 2018 εξακολουθούν να απειλούν τα πιστωτικά τους προφίλ, αναφέρει ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης Fitch σε νέα του έκθεση.
Η υποτίμηση της τουρκικής λίρας, τα υψηλότερα επιτόκια και η επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης αποτελούν σημαντικούς κινδύνους για την απόδοση των τραπεζών, της ποιότητας των στοιχείων ενεργητικού τους, της κεφαλαιοποίησή τους, της χρηματοδότησης και της ρευστότητας.
Η Fitch αναμένει ότι η απόδοση του τραπεζικού κλάδου της Τουρκίας θα επιδεινωθεί το 2018 και οι περισσότερες από τις αξιολογήσεις των τουρκικών τραπεζών θα εξακολουθήσουν να είναι αρνητικές.
Η ποιότητα του ενεργητικού των τουρκικών τραπεζών είναι σε κίνδυνο λόγω των συναλλαγματικών πιέσεων και των επιτοκίων (κυρίως για τις τράπεζες με μεγάλα χαρτοφυλάκια δανείων σε ξένο νόμισμα), την υψηλή αναδιάρθρωση δανείων.
Οι δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας είναι ευαίσθητοι στην υποτίμηση της τουρκικής λίρας.
Η Fitch εκτιμά ότι μια διολίσθηση κατά 10% της τουρκικής λίρας έναντι ενός συναλλαγματικού καλαθιού που περιλαμβάνει 70% δολάρια και 30% ευρώ θα μείωνε το δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας των τουρκικών τραπεζών κατά 40 μονάδες βάσης στο 15,6%.
Τα υψηλότερα επιτόκια, τα οποία μειώνουν τις τιμές των χαρτοφυλακίων ομολόγων και η ασθενέστερη ποιότητα του ενεργητικού δημιουργούν επίσης κινδύνους για τους δείκτες κεφαλαίου.
Η χρηματοδότηση σε ξένο νόμισμα αντιπροσωπεύει μεγάλο ποσοστό της συνολικής χρηματοδότησης των τουρκικών τραπεζών (28% στο τέλος Μαΐου 2018) και το μεγαλύτερο μέρος του είναι βραχυπρόθεσμο.
Επομένως, η χρηματοδότηση των τουρκικών τραπεζών είναι εκτεθειμένη απέναντι στο κλίμα των επενδυτών αλλά και του λεγόμενου ρίσκου της χώρας, (country risk).
Το κόστος χρηματοδότησης έχει αυξηθεί.
Οι περισσότερες τουρκικές τράπεζες διαθέτουν αρκετά ρευστά περιουσιακά στοιχεία σε ξένο νόμισμα για να καλύψουν οφειλές  χρηματοδότησης σε ξένο νόμισμα εντός του 2018.
Ωστόσο το παρατεταμένο κλείσιμο της αγοράς θα μπορούσε να ασκήσει πίεση στη ρευστότητά τους.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης