Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Καλό καλοκαίρι έχουν πει οι επενδυτές – Υπάρχουν λόγοι για άνοδο του ΧΑ αλλά λίγο αργότερα

Καλό καλοκαίρι έχουν πει οι επενδυτές – Υπάρχουν λόγοι για άνοδο του ΧΑ αλλά λίγο αργότερα
Η μέση αξία συναλλαγών μετά 30 Ιουνίου δεν ξεπερνά τα 25 εκατ. ευρώ – Στα 62 εκατ. ευρώ ο τζίρος από την αρχή του έτους
Εδώ και καιρό έχουν δείξει τις διαθέσεις τους οι ξένοι επενδυτές και έχουν περιορισμένη συμμετοχή στις συνεδριάσεις του ΧΑ.
Οι τζίροι παραμένουν καθηλωμένοι σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα και η αγορά βρίσκεται σε φάση συσσώρευσης εδώ και μήνες.
Σύμφωνα με στελέχη της αγοράς το κλίμα συσσώρευσης και ατονίας αναμένεται να διατηρηθεί μέχρι και το τέλος του καλοκαιριού και μάλιστα ο Αύγουστος και λόγω εποχικότητας δεν αναμένεται να βελτιώσει την υπάρχουσα εικόνα.
Η μέση ημερήσια αξία συναλλαγών από την αρχή του έτους είναι στα 62 εκατ. ευρώ με τις συνεδριάσεις που έχουν γίνει από 30/6 και μετά να έχουν μέσο ημερήσιο τζίρο 25 εκατ. ευρώ!
Σύμφωνα με τους αναλυτές της Euroxx, και όσα αναφέρουν στις εκτιμήσεις τους για τα αποτελέσματα της ΕΧΑΕ, η αγορά έχει λόγους για να κινηθεί υψηλότερα αλλά μετά το πέρας της καλοκαιρινής περιόδου.
Οι λόγοι αυτοί έχουν να κάνουν με την υποχώρηση των αποδόσεων στα ελληνικά ομόλογα, την βελτίωση της επενδυτικής ψυχολογίας , η οποία είχε πληγεί από την πρόσφατη υπόθεση της Folli Follie, την ισχυρή οικονομική ανάπτυξη σε συνδυασμό με την τρέχουσα δημοσιονομική πορεία της χώρας, την βελτίωση της ανάπτυξης των εταιρικών κερδών, αλλά και τις υποστηρικτικές αποτιμήσεις.
Σύμφωνα με τους αναλυτές της Euroxx υπάρχει περιορισμένο ρίσκο για πολιτική αστάθεια στη χώρα λόγω πρόωρων εκλογών μέσα στο 2018 και αναφέρουν πως η Νέα Δημοκρατία που ηγείται στις δημοσκοπήσεις στα μάτια των ξένων επενδυτών αποτελεί το κόμμα που είναι φιλικό στις μεταρρυθμίσεις.

Απογοητευτικοί όγκοι στα βαριά χαρτιά

Οι όγκοι που κάνουν τον τελευταίο καιρό μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης είναι τουλάχιστον αστείοι.
Η Εθνική Τράπεζα για παράδειγμα που είχε όγκους άνω των 10 και 20 εκατ. τεμαχίων έχει στις τελευταίες συνεδριάσεις όγκους ακόμα και κάτω από 3 ή 4 εκατ. τεμάχια.
Η Τράπεζα Πειραιώς με όγκους άνω του 1 ή 2 εκατ. τεμαχίων έχει 300 ή και 500 χιλ. τεμάχια.
Σταθερά ξεπερνούσε τα 2 εκατ. τεμάχια συναλλαγές και η Alpha Bank ενώ τώρα έχει συνεδριάσεις με όγκους κάτω από 500 χιλ. τεμάχια.
Υπενθυμίζεται πως αν δεν υπήρχε και η έντονη συναλλακτική δραστηριότητα στην Ελλάκτωρ λόγω της αντιπαράθεσης των δύο πλευρών, με τελική επικράτηση από τους αδελφούς Καλλιτσάντση, οι τζίροι στο ΧΑ θα ήταν ακόμα πιο χαμηλοί.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης