Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Γιατί μεταβίβασε ο ΕΦΚΑ το 20,7% των μετοχών της Attica bank στο ΤΜΕΔΕ; - Λύση ανάγκης θα έθετε veto η DGCom

tags :
Γιατί μεταβίβασε ο ΕΦΚΑ το 20,7% των μετοχών της Attica bank στο ΤΜΕΔΕ; - Λύση ανάγκης θα έθετε veto η DGCom
Η Attica bank προσπαθεί να αντιμετωπίσει τα προβληματικά δάνεια με λύσεις...που έχει απορρίψει ο SSM για τις συστημικές τράπεζες
Μπορεί ο Κ. Μακέδος ο πρόεδρος του Ταμείου Μηχανικών Εργοληπτών Δημοσίου Τομέα (ΤΜΕΔΕ) να παρουσίασε την αύξηση του ποσοστού του Ταμείου στην Attica bank από το 11,8% στο 32,5% ως επιτυχία και φυσική εξέλιξη αλλά η πραγματικότητα είναι ότι…τα πράγματα είναι λίγο διαφορετικά.
Μάλιστα στην ανακοίνωση του το Ταμείο αναφέρει «η υλοποίηση της απόφασης της Υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, κ. Έφης Αχτσιόγλου, για τη μεταφορά σημαντικού ποσοστού μετοχών της Attica Bank από τον Ε.Φ.Κ.Α. στο Τ.Μ.Ε.Δ.Ε., αποτελεί σημαντικό βήμα, καθώς αποδεικνύει τη βούληση της Πολιτείας να ανταποκριθεί στις δεσμεύσεις της και να ολοκληρώσει σταδιακά τη μεταφορά περιουσίας που αναλογεί στο Τ.Μ.Ε.Δ.Ε., σύμφωνα με τον ιδρυτικό του νόμο και την εγκεκριμένη οικονομική μελέτη βιωσιμότητάς του».
Ποια είναι η πραγματικότητα;
Όταν δεν καλύφθηκε η αύξηση κεφαλαίου της Attica bank και συγκεντρώθηκαν 88,9 εκατ ευρώ με μόνες συμμετοχές τον ΕΦΚΑ και το ΤΜΕΔΕ ο ΕΦΚΑ ως Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου βρέθηκε με 66,89% ενώ έχει συμβατική υποχρέωση προς την DGCom την Επιτροπή Ανταγωνισμού να μειώσει το ποσοστό του κάτω από το 50%.
Δεν έγινε καμία κίνηση μέχρι να ολοκληρωθεί το τελευταίο στάδιο της αύξησης…όπου τα 50 έως 60 εκατ τελικώς δεν καλύφθηκαν.
Έτσι βρέθηκε ο ΕΦΚΑ με 66,89% και το ΤΜΕΔΕ με 11,8%.
Η Pimco δεν συμμετείχε στην αύξηση κεφαλαίου ενώ αυτό είχε αρχικώς σχεδιαστεί και ουσιαστικά εισέφερε 47 εκατ για να αποκτήσει τα 700 εκατ προβληματικά ανοίγματα δηλαδή πλήρωσε η Pimco στο 6,7% της ονομαστικής αξίας.
Πάντως φαντάζει αξιοπερίεργο που ενώ όλοι επικαλούνται στις ανακοινώσεις την Pimco λησμονούν να αναφέρουν – κατά μια σύμπτωση – ότι δεν είναι μόνη της η Pimco αλλά και η Qualco που επίσης όλως τυχαίως συνεργάζεται σχεδόν με όλες τις τράπεζες και όλως τυχαίως ο επικεφαλής της εταιρίας Qualco είναι ξάδερφος του υπουργού οικονομικών της Ελλάδος Ε. Τσακαλώτου.
Εάν δει κανείς τις ανακοινώσεις της Attica bank – αναφερόμαστε στο δελτίο τύπου – αλλά και στην ανακοίνωση του ΤΜΕΔΕ όλοι κατά ένα περίεργο τρόπο αποσιωπούν την παρουσία της Qualco.
Επίσης αξίζει να αναφερθεί ότι η Pimco – Qualco έκαναν το εξής deal
-Έδωσαν 47 εκατ για 357 εκατ Junior ομόλογο – πραγματικά μας εκπλήσσει αυτό αλλά η έκπληξη αμέσως απαντάται καθώς
-Ανέλαβε την διαχείριση 700 εκατ ευρώ προβληματικών δανείων.
Δηλαδή αγόρασε με 47 εκατ 700 εκατ αφού η διαδικασία θα γίνει με την πρακτική true sale αληθινής πώλησης.
Οπότε για τα 700 εκατ πλήρωσε το 6,7% της ονομαστικής αξίας γιατί από το junior bond…οι ελπίδες είναι μηδενικές.
 
Πως δημιουργήθηκε το πρόβλημα;

Το πρόβλημα λοιπόν ήταν ότι εάν συμμετείχε η Pimco με 50-60 εκατ στην αύξηση θα μειωνόταν το ποσοστό του ΕΦΚΑ κάτω από 50% οπότε δεν θα χρειαζόταν η κίνηση μεταφοράς 95,6 εκατ μετοχών ή το 20,7% των μετοχών της Attica bank στον ΤΜΕΔΕ.
Το γεγονός ότι ο ΕΦΚΑ θα κατέχει 46,16% και το ΤΜΕΔΕ 32,5% δεν ήταν αποτέλεσμα μιας απόφασης αποκατάστασης της τάξης αλλά μια λύση ανάγκης.
Να σημειωθεί ότι ο ΕΦΚΑ είναι Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου ενώ το ΤΜΕΔΕ είναι Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου.
Ένα νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου δεν υπάγεται στους κανόνες περί state aid - κρατικών ενισχύσεων - οπότε η DGCom δεν θα έθετε εμπόδια.
Η μεταβίβαση ήταν λύση ανάγκης.
Κάτι που ελάχιστοι ίσως να παρατήρησαν είναι ότι το ΤΜΕΔΕ απέκτησε το 32,5% όταν είναι γνωστό ότι η καταστατική μειοψηφία ξεκινάει από το 33% σίγουρα δεν είναι τυχαίο ότι το ΤΜΕΔΕ δεν έχει καταστατική μειοψηφία.
Αυτά για την μεταβίβαση μετοχών από τον ΕΦΚΑ στο ΤΜΕΔΕ της Attica bank.

Ποιο είναι το μέλλον της Attica bank;

Το βασικό ερώτημα είναι ότι η Pimco και Qualco δεν είναι στρατηγικοί επενδυτές ούτε αποτελούν στρατηγικό καταλύτη όπως αναφέρει ο πρόεδρος του ΤΜΕΔΕ.
Pimco και Qualco με 47 εκατ πήραν 700 εκατ προβληματικά δάνεια αυτό έγινε με στόχο ίσως τα 120 εκατ ή και 140 εκατ υπό όρους.
Όμως ακόμη δεν έχουμε απαντήσει στο ερώτημα ποιο το μέλλον της Attica bank γιατί για το μέλλον της Pimco και Qualco με τέτοια λεόντεια deal είναι σίγουρα ευοίωνο.
Ας κάνουμε ένα απλό υπολογισμό.
Το NII τα καθαρά έσοδα από τόκους της Attica bank ας υποθέσουμε ότι είναι ετησίως 88 εκατ
Τα έξοδα είναι 80 εκατ και οι προβλέψεις σε ετήσια βάση 8 εκατ – για το 2018 θα είναι παραπάνω -.
Ποιο είναι το αποτέλεσμα μηδέν.
Η Attica bank δεν μπορεί να επιτύχει κέρδη.
Τα 548 εκατ κεφάλαια επαρκούν για την Attica bank;
Εάν είχε μηδενικό ισολογισμό - από προβλήματα - ναι θα επαρκούσαν αλλά η Attica bank ακόμη και με την μείωση των NPEs στο 20% έχει μια βασική αδυναμία δεν έχει επιχειρηματικό σχέδιο.
Εκδίδοντας junior bond και πουλώντας προβληματικά δάνεια – σημειωτέον αυτή την πρακτική την έχει απορρίψει για τις συστημικές τράπεζες ο SSM ο Μόνιμος Εποπτικός Μηχανισμός – δημιουργείται λογιστική επίλυση του προβλήματος.
Η Attica bank σίγουρα έχει παρελθόν και ενίοτε σκοτεινό παρελθόν αλλά για το μέλλον δεν έχουμε καμία ένδειξη εάν είναι και πόσο ευοίωνο θα είναι…
Η μόνη ελπίδα της τράπεζας είναι ο Πανταλάκης ο CEO αλλά φοβούμαστε ότι τα όπλα της Attica bank είναι σκουριασμένα και προβληματικά με συχνές αφλογιστίες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης