Τελευταία Νέα
Οικονομία

Το «Φιλόδημος» θα καλύψει και το Μάτι; - Τι λέει στο BN ο πρόεδρος του ΤΠ&Δ Κ. Βαρλαμίτης

tags :
Το «Φιλόδημος» θα καλύψει και το Μάτι; - Τι λέει στο BN ο πρόεδρος του ΤΠ&Δ Κ. Βαρλαμίτης
Σύμφωνα με πληροφορίες το ύψος του προγράμματος μπορεί να φθάνει τα 100 εκατ. ευρώ
Με άδεια ταμεία προσπαθούν οι δήμαρχοι να αντιμετωπίσουν τις έκτακτες ανάγκες και τις φυσικές καταστροφές ενώ σε περιόδους ομαλότητας οι δήμαρχοι κτυπούν τις πόρτες των κυβερνητικών αξιωματούχων για χρηματοδότηση.
Tο bankingnews απευθύνθηκε στον πρόεδρο του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων κ. Κωνσταντίνο Βαρλαμίτη ζητώντας να πληροφορηθεί το ρόλο του Ταμείου και το ύψος των χρηματοδοτήσεων προς την Τοπική Αυτοδιοίκηση.
Αναζητώντας την ύπαρξη χρηματοδοτικών προγραμμάτων για τους  Δήμους που σκοπό έχουν τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των δημοτών.
Ο πρόεδρος του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων είπε ότι ο δήμος Μαραθώνας και ο δήμος Ραφήνας  μπορούν να χρηματοδοτηθούν καθώς υπάρχει σε εκκρεμότητα πρόγραμμα για αντιπλημμυρικά έργα.
Ο ίδιος επισημαίνει ότι μέχρι σήμερα δεν έχει δημοσιευθεί η προκήρυξη των έργων και θα ήταν εφικτό με την έκδοση υπουργικής απόφασης από τους αρμόδιους υπουργούς Εσωτερικών και Οικονομίας να ενταχθεί η συγκεκριμένη περιοχή που καταστράφηκε από τη φονική πυρκαγιά στο πρόγραμμα χρηματοδότησης.
Σύμφωνα με πληροφορίες το ύψος του προγράμματος μπορεί να φθάνει τα 100 εκατ. ευρώ.
Ο πρόεδρος του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων ανέφερε ότι η κατασκευή αντιπλημμυρικών έργων  είναι μία δράση του προγράμματος «Φιλόδημος» το οποίο έχει στη διάθεση του περισσότερα από 2 δισ. ευρώ και  κατευθύνονται στους δήμους για την κατασκευή βασικών υποδομών.
Ο κ. Κωνσταντίνος Βαρλαμίτης δίνει έμφαση στο γεγονός ότι για πρώτη φορά χρηματοδοτούνται μελέτες που ήταν το μείζον πρόβλημα  της  Τοπικής Αυτοδιοίκησης καθώς χωρίς την υλοποίηση μελετών δεν μπορεί ένας δήμος να ενταχθεί σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα.
Στο πρόγραμμα αυτό μπορούν να ενταχθούν 150 δήμοι της χώρας και να λάβουν ως χρηματοδότηση 85.000 ευρώ για την εκπόνηση της μελέτης.
Οι ίδιοι  οι Δήμοι στη συνέχεια θα είναι σε θέση να αναζητήσουν κεφάλαια για την υλοποίηση των έργων.
Ο ίδιος διευκρίνισε ότι η ολοκλήρωση των έργων πρέπει να έχουν περατωθεί μέχρι τα τέλη του 2023 διότι σε  άλλη  περίπτωση ο δήμος πρέπει να επιστρέψει τα χρήματα της μελέτης.
Σήμερα από το πρόγραμμα «Φιλόδημος» θα χρηματοδοτηθούν Δήμοι για έργα  υποδομής με το ποσό των 400 εκατ. ευρώ και αφορούν την κατασκευή έργων ύδρευσης και αποχέτευσης..
Να σημειωθεί ότι στο πρόγραμμα χρηματοδότησης μπορεί να ενταχθούν για πρώτη φορά δήμοι που  έχουν  πληθυσμό κάτω από 2000 κατοίκων.
Το πρόγραμμα «Φιλόδημος» χρηματοδοτείται σε ποσοστό 75% από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και κατά 25% από το Ταμείο  Παρακαταθηκών  και Δανείων.

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr   
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης